Aktualno
6.7K

​Gosti stižu - saznajte aktualne mjere prelaska granica

U svibnju ove godine je Hrvatsku posjetilo pet puta više gostiju, nego u istom mjesecu lani. Sve je manje neizvjesnosti i sve jasnije definirana pravila oko prelaska državnih granica. Gdje pratiti aktualne mjere kako bismo u svakom trenutku mogli svojim gostima pružiti valjane informacije?

Iščitavajući svakodnevno brojne medijske zapise, zapela nam je za oko malena, naoko nevažna vijest. "U Loparu se trenutno odmara 959 turista - 132% više nego na isti datum prošle godine", naslov s portala Rab Danas pod kojim još piše da svi loparski kapaciteti još nisu otvoreni, ali je, od početka 2021., ostvareno 1204 dolazaka više, nego u istom razdoblju lani.

Lanjska godina nije za usporedbu, ali ovakve optimistične vijesti stižu iz mnogih malih destinacija širom Hrvatske. Usporedimo li posljednju subotu svibnja ove godine s lanjskom, na stranicama MUP-a ćemo pronaći podatak da je u Hrvatsku ušlo ukupno 114.301 putnika, od čega 76.467 stranaca, dok ih je prošle godine bilo 20-ak tisuća manje.
 

Neizvjesnosti u prethodnim godinama usprkos, turizam se pokreće, a sve je zamjetnija gužva na cestama, otvaranje ugostiteljskih objekata i organizacija događanja, veći broj upita i rezervacija smještaja - ljeto nam se vraća u svom punom sjaju

Prošlo ljeto za pamćenje ostat će zabilježeno, osim po lošim turističkim statistikama, i po neujednačenim mjerama prelaska granicama, čestim izmjenama propisa i oprečnim informacijama.

Ovo ljeto je Europa usuglašenija, a sve u cilju veće mobilnosti i lakšeg prelaska državnih granica. Sve informacije o važećim mjerama država članica se lako mogu pronaći na jednom mjestu - na stranici Re-Open EU čiji se sadržaj često ažurira i koja, osim karte s procjenom rizika dolaska iz pojedinih regija i zemalja, sadrži i sve relevantne informacije o trenutnim protuepidemijskim graničnim mjerama.
 

Hrvatska efikasna u provođenju protokola za lakši prelazak granica

Zeleni digitalni certifikat ili putovnica, COVID putovnica ili zelena potvrda, sve su to različiti nazivi za jedan dokument - dokument kojeg je Europa osmislila kako bi putnicima olakšala prelazak granica.

Hrvatska je među prvim zemljama pokrenula protokol izdavanja zelenog certifikata - svi ga građani sami mogu isprintati putem sustava e-Građani, ako su preboljeli COVID-19, imaju negativan test ili su cijepljeni. Uz te uvjete, postoje i drugi, a koje određuje svaka država članica i koji se odnose na vrstu cjepiva, vrijeme koje mora proći od infekcije ili doze cjepiva, i slično.

Ti uvjeti su trenutno definirani, a protokoli izdavanja certifikata uspostavljeni, u samo osam zemalja - Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Portugalu i Hrvatskoj. Do početka srpnja se očekuje da će sve europske zemlje učiniti isto, uključujući i Lihtenštajn, Švicarsku, Norvešku i Island. Tada možemo očekivati i značajnije intenziviranje turističkog prometa u Europi.
 

U svibnju najviše Nijemaca i Slovenaca

No, već sada naši gosti stižu. Prema statistikama HTZ-a, u svibnju ove godine u Hrvatsku je stiglo 451 tisuća turista. U prethodnoj godini ih je bilo samo 88 tisuća, što je više negoli pet puta manje. U rekordnoj 2019. nam je u svibnju stiglo oko milijun i 637 tisuća gostiju.

U 2019. je gotovo polovica dolazaka u svibnju ostvarena u dvije županije - Istri i Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je ovu godinu polovica ukupnog turističkog prometa ostvarena u Istri i na Kvarneru. Istra je, tradicionalno, najpopularnija, međutim, ovu godinu izostaje zračni promet od prije pandemije - otud manje ukupne brojke i veći promet Kvarneru do kojeg se lako stiže cestovnim pravcima.
 

Najviše je bilo domaćih gostiju, a slijede ih gosti s njemačkog tržišta, Slovenci, Austrijanci i ostali kako je prikazano na slici dolje


Otkud su nam stizali gosti u svibnju 2021.?


Sve ove brojke, iako daleko od rekordnih, poprilično su ohrabrujuće. Sve je manje pitanja, a sve užurbanija priprema. Prepolovljene su turistička članarina i pristojba, nažalost, ne i paušal dohotka. No, nadamo se da nam takva olakšica neće ni biti potrebna.
 

Činjenica je da su se naše nadležne institucije potrudile olakšati ulazak turistima, a takve postupke opravdava i trenutna povoljna epidemiološka slika i sve veći broj procijepljenog stanovništva

 

Preko granice lako kao i prije pandemije

Gosti koji dolaze iz država i regija EU koje su na tzv. zelenoj listi, smiju ući u Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pandemije, naravno, bez ranijeg zadržavanja u tranzitnim zemljama ili propisane samoizolacije. Koje su to države, odnosno regije na zelenoj listi, lako možemo provjeriti na gore navedenoj stranici Re-Open EU.

Državljanima EU iz rizičnijih regija i zemalja je dovoljan brzi antigenski test, koja mora biti s liste priznatih testova u EU. Djeca do 12 godina ne moraju imati test, što je olakšica za budžete obitelji koji planiraju ljetovati u Hrvatskoj. Spekulira se i o podizanju te granice na 15 godina.

Sve detalje oko prelaska hrvatske granice za državljane EU i goste iz trećih zemalja možemo provjeriti pod Uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku MUP-a.
 

Izdavanje potvrde o rezervaciji više nije nužno za državljane EU i Schengenskog prostora, ali će voucher trebati državljanima trećih zemalja. Pri tome neće biti dovoljna samo rezervacija, već potvrda o uplati akontacije za smještaj

No, bez obzira na to što voucheri nisu obvezni na sve, zadržimo tu praksu izdavanja potvrde o rezervaciji smještaja a koja je dodatna sigurnost gostima u ovim prevrtljivim vremenima.


Sretan put gostima i opuštena sezona svima!

Spremi

Kada je turizam bio mlad - stare razglednice turističkih destinacija u Hrvatskoj

Pripreme apartmana za zimu – selidba kućnih biljaka

12. Festival samoniklog bilja u Kršanu: Od ukusnih pjata do pripravaka za usporavanje starenja

Poruka s prosvjeda: "Zakon je sasvim jasan, on je potpuna privatizacija pomorskog dobra i mora završiti u smeću"

Što je channel manager i kako nam olakšava poslovanje prilikom iznajmljivanja smještaja?

Tražite nove ideje? Plavi ured vas poziva na edukacije za uspješnije i kreativnije poslovanje u turizmu

7 savjeta za štedljivo oblikovanje okućnice koja će zadiviti naše goste

Kako se obračunava turistička članarina u 2020. godini

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Vinski turizam ima velike šanse za brzi oporavak uz nove (nakon)pandemijske navike turista

Fleksibilne cijene smještaja ne znače spuštanje vrijednosti naših usluga

Popularno: