Aktualno
2.1K

Osmo svjetsko čudo ugroženo zbog klimatskih promjena

Osmo svjetsko čudo, izgrađeno ljudskom rukom prije 2000 godina, sada ruši priroda. Napuštaju ga lokalci zbog bolje zarade od građevine i turizma

Nekada smo u školama učili o sedam svjetskih čuda. Kasnije su se ti popisi mijenjali i nadopunjavali pa ovaj današnji sadrži čak 30 lokacija rasutih po svijetu, dok je onih početnih sedam rasuo vjetar. Ostala je sačuvana samo Keopsova piramida pa se danas smatraju svjetskim čudima antike, a novi popis sastavljen 2007. godine izgleda ovako:

 

  1. Kineski zid

  2. Rimski Koloseum

  3. Indijski Taj Mahal

  4. Machu Picchu

  5. Kip Krista Iskupitelja u Brazilu

  6. Petra

  7. Chichén Itzá


Sve te lokacije se mogu pohvaliti nevjerojatnim djelima ljudske ruke, čija izrada seže u davna stoljeća i svako od njih je već pomalo ugrožen zbog silnog protoka vremena.

Mnoge druge destinacije u svijetu svoje atrakcije nazivaju osmim svjetskim čudom. Na nekim produljenim listama se one zbilja i nalaze. Jedno od takvih mjesta su terase rižinih polja u Banaue na Filipinima. Uvrštene su na UNESCO popis svjetske baštine 1995. godine.

Rižina polja na Filipinima
Banaue, Filipini


Osmo svjetsko čudo staro 2000 godina

Terase rižinih polja ćemo pronaći 250 kilometara od glavnog filipinskog grada Manile, u planinskom lancu Cordillera i pokrajini Ifuganao. Većina ih se nalazi na oko 1500 metara nadmorske visine. Pokrivaju površinu od preko milijun hektara premda su neke od njih dugačke samo dva metra. Strmi obronci imaju gdjegdje nagib i 70%, a gradnja terasa je započeta prije 2000 godina. 
 

Lokalno stanovništvo terase naziva "stepenice do neba" koje kulturnu vrijednost duguju i činjenici da je sve izgrađeno ručno, od struktura kamenih potpora do sustava navodnjavanja kišnicom iz šuma s vrha planine

Započeta, i nikad završena, jer terase se stalno dograđuju i obnavljaju kako bi zemlja ostala čvrsta.

Stepenice do neba
Stepenice do neba


Ekstremni vremenski uvjeti

Stepenice do neba i danas koriste poljoprivrednici - najčešće kao obiteljsko nasljeđe pa se ovdje i dalje sadi riža i voćke. Međutim, sve je više mladih koji odlaze na lakše i isplativije poslove. Paralelno, klimatske promjene donose sve strašnije vremenske uvjete. Obilne oborine nagrizaju potporne strukture, izrasta korov i bambus, štete su ogromne. 

Rad u polju riže
Težak fizički rad u polju riže
 

Popravak terasa je mukotrpan i skup pa mnogi farmeri napuštaju svoju zemlju 

Procjenjuje se da je već trećina polja napuštena, lokalno stanovništvo se okreće radu u građevini ili turizmu. Turistički paradoks je na pomolu. Ne zaštite li se polja koja privlače veliki broj turista godišnje, planinara, trekera i znatiželjnika, teško da će se u ovom bujnom zelenilu moći živjeti od turizma. 
Spremi

Informacija kao znak pažnje

5 razloga zašto koristiti Facebook za oglašavanje apartmana

Iznajmljivači, oprez! Turistička inspekcija najavila pojačan nadzor

Istekao prvi rok za rekategorizaciju - bez zvjezdica ostao tek manji broj iznajmljivača

​Važnost ujednačene cijene smještaja kroz sve prodajne kanale

Drveni ili PVC krovni prozori: Kakva je razlika i koje odabrati?

Boravišna pristojba – što iznajmljivači apartmana imaju s tim?

​Turističke statistike za 2019. godinu: 5 posto više turista nego lani

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

HTZ u potrazi za novim sloganom i vizualom - Natječaj otvoren do 13. ožujka

Prijeti li nam turističko samoubojstvo?!

Popularno: