Uradi sam
80.8K

Uskrsna pogača – recept iz kuharica naših baka

Uskrsna pogača, pinca, jajarica, sirnica, sve ove riječi označavaju vrstu slatkog kruha, čiji miris i okus volimo. A miris pogače najčešće očara naša čula u vrijeme Uskrsa, iako se peče i u ostatku godine. Otkad je pogača simbol najznačajnijeg kršćanskog blagdana i zašto recepte za uskrsnu pogaču toliko volimo?

U Istri i Dalmaciji se naziva uskrsna pogača ili sirnica, u Zagorju, Prigorju i Turopolju jajarica, a u ostatku Hrvatske pinca. Riječ je o vrsti slatkog kruha, za koji neki opet tvrde da kruh nije, ali slatko je, i to ono koje obilježava i simbolizira uskrsne blagdane. Sirnica je posebno zanimljiv naziv jer nijedan recept za uskrsnu pogaču ne sadrži sir, ali se pretpostavlja da je ovaj izraz potekao od usirenog tijesta koje se može koristiti u pripremi kruha umjesto kvasca.

Osnovni sastojci pince su brašno, jaja i šećer. U korizmi koja prethodi Uskrsu, nekada se nisu jela jaja, pa su se zalihe jaja koristile u velikoj mjeri za pripremu uskrsnih pogača. Otud pogači intenzivna žuta boja, koja se u nekim krajevima Hrvatske pojačava šafranom.
 
Šećer je također u ona vremena bio skupa namirnica koju su redovitije konzumirali viši slojevi društva. Za običan puk, šećer je bio luksuzna namirnica koja se trošila samo u posebnim prilikama, a postoji li posebnija prilika od Kristova uskrsnuća - otud slatko u receptu za pincu, kojeg su kasnije obogatili i grožđice ili pinjoli, koji s također mogu pronaći u nekim receptima za uskrsnu pogaču
 
Pinca se u našim krajevima peče stoljećima. Pečenje slatkog kruha se spominje još u Starom zavjetu, pa je ta tradicija starija od svijeta kakvog danas poznajemo. Pinca kakvu volimo danas je stigla preko Mlečana, kažu oni koji znaju bolje, a otada se vještini pečenja pogače uče domaćice i domaćini koji žele osladiti i ukrasiti svoje blagdanske trpeze.
 

Uskrsna pogača se nosi u crkvu na blagoslov ili poklanja gostima u znak dobrih želja. Ovu godinu nećemo svoje goste moći počastiti uskrsnom pogačom, ali imamo vremena da savladamo vještinu pečenja ukusnih pinci pa ćemo to učiniti u neko drugo doba godine

Ukrašava se krupnim šećerom ili bojanim jajima, na nju se urezuju križevi i premazuje se jajima i masnoćom. Tako se raskoš njezinog okusa natječe se njezinom ljepotom, u slavu uskrsnuća, u slavu proljeća i života koji počinje da buja svuda oko nas.
 
Recepata za uskrsnu pogaču je mnogo. I bez obzira na relativno malen broj slatkih sastojaka, nije jednostavno napraviti dobru pogaču. Vrijeme pripreme je dugo – pogača nas uči strpljenju i posvećenosti.  Slatke uspomene na najmirisnije i najukusnije pogače čuvamo još iz kuhinja naših baka i djedova pa smo zato odabrali tradicionalan recept, kojeg uz malo mašte možete i sami dopuniti ako želite.
 

Recept za uskrsnu pogaču

 
Sastojci (za 4 pogače):
 

 • 5 jaja

 • 4 žumanjka

 • 300 grama šećera

 • 3 vrećice vanilija šećera

 • 2 limuna - naribana korica

 • 2 naranče - naribana korica + 1 naranča - sok

 • 100 ml ulja

 • 100 g svinjske masti ili maslaca

 • 1 žlica ruma

 • 20 g svježeg kvasca

 • 250 ml mlijeka

 • 1 kg glatkog brašna

 • prstohvat soli

 
9 koraka pripreme uskrsne pogače

Korak 1
Kvasac ćemo otopiti u posudi s decilitar mlakog mlijeka, gdje smo dodali veliku žlicu šećera i dvije žlice brašna. Posudu ćemo ostaviti na toplom mjestu, poklopljenu, 15-ak minuta najmanje, kako bi mješavina malo porasla.
 
Korak 2
4 cijela jaja i 4 žumanjka ćemo miksati sa šećerom i 3 vrećice vanilija šećera dok smjesa ne postane fino pjenasta. Kada se smjesa udvostruči, dodat ćemo joj naribane korice i sok naranče i limuna, svinjsku mast, ulje, rum ako volimo njegov okus u slasticama. 
 
Korak 3
Ovoj smjesi ćemo dodati smjesu s kvascem te postupno dodavati brašno. Kuhačom ili mlatilicom ćemo miješati tijesto ručno, sve dok nam ne ostane oko 150 g brašna, kojeg ćemo upotrijebiti kasnije za promijesiti 
tijesto i za oblikovanje tijesta u pogače. 
 
Korak 4
Postepeno ćemo dodavati i ostatak mlijeka u tijesto, mijesiti tijesto kuhačom, sve dok ne postane kompaktno i glatko, dok se ne počne odvajati od stijenki 
posude. Neka ostane ljepljivo kako gotova pogača ne bi bila pretvrda.  
 
Korak 5
Tijesto je puno masnoće i jaja pa je zbog toga izuzetno teško. Zato mu treba više vremena za dizanje i toplina koja potiče njegov rast. Prebacit ćemo ga u nauljenu posudu, zatvoriti vrh posude pa tijesto dodatno utopliti kuhinjskom krpom. Naši su stari tijesto za pogače omatali dekom. Ono se mora udvostručiti pa mu dajte vremena za dizanje koliko je potrebno. Nekada su to dva sata, a ponekad i dulje. 
 
Korak 6
Tek kada se tijesto udvostručilo, prebacit ćemo ga na nabrašnjenu podlogu i promijesiti. Razdvojit ćemo ga na 4 jednaka dijela i oblikovati pogače. 

Uskrsna pogača - recept iz kuharica naših baka
 
Korak 7
Na limove za pečenje ćemo položiti dvije po dvije pogače s dovoljno velikim razmakom između kako bi i dalje naše slatke okruglice mogle rasti. Prekrit ćemo ih kuhinjskom krpom i opet čekati da se udvostruče. To će trajati još 2 sata pod uvjetom da su na toplom mjestu.
 
Korak 8
Sada ćemo upotrijebiti ono jaje koje nam je ostalo i premazati naše dvostruko uvećane pogače. Zarezat ćemo ih i posuti šećerom po želji i peći na prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta.
 
Korak 9
Smanjit ćemo temperaturu pećnice na 160 stupnjeva pa pogače prekriti papirom za pečenje i peći još 20 do 25 minuta. Gotove su kada čačkalica koju zabodemo u tijesto pogače, iziđe suha. Tople pogače ćemo omotati u čiste kuhinjske krpe dok se ne ohlade.
 
Korak +
Ako želimo krupnije komade šećera po vrhu pogače, odvojit ćemo još 100 g šećera. Polovicu ćemo topiti na laganoj vatri, pazeći da ne potamni. Kada se zrnca slijepe, ugasit ćemo vatru i dodati preostali šećer. Tako pripremljenom smjesom možemo posipati pogače.
 
Korak ++
Prvo ćemo uživati u mirisu, a potom i u okusu pogače. 

 Dva različita para ruku iz istog recepta neće napraviti jednake pogače – jer u pogaču moramo dodati sastojak kojeg nećemo pronaći u receptu – dozu ljubavi. Ako nam u ovim vremenima i nedostaje neki od sastojaka, poput limuna, vanilija šećera i slično, neće nam sigurno nedostajati ljubavi. Pa će uskrsne pogače i bez pokojeg sastojka biti ukusne i izvrsne. 

 
Ostanimo doma i uživajmo u strpljivoj pripremi i čarobnom okusu uskrsne pogače, pince, jajarice ili sirnice. Uslast! 

Spremi

Umjesto očekivanog smanjenja, novo povećanje stope PDV-a u ugostiteljstvu

Zima u Hrvatskoj: Za jaču otpornost moramo prvo izliječiti nepovjerenje, a ostale bolesti će se povući same

Planiranje vrta i uređenje okućnice smještajnog objekta

Kako privući rezervacije za rujan i listopad?

Cjelogodišnji turizam: Je li naša šansa za razbijanje sezonalnosti već tu?

Novi Pravilnik o turističkoj članarini - još jedno povećanje davanja privatnih iznajmljivača?

Škotska kuna na hrvatskom euru - kakve veze autorsko pravo ima s iznajmljivačima obiteljskog smještaja?

MyRent pametna brava - cijena slobode i nove razine sigurnosti u poslovanju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zaštitne maske - kako ih možemo izraditi sami?

Uradi sam: Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju apartmana?

Popularno: