Ideje i trendovi
16.1K

​Grijanje na pelete: Koje su prednosti i nedostaci grijanja na pelete?

Razmišljate o ugradnji sustava grijanja na pelete? Zanima vas koje prednosti i nedostatke donosi grijanje na pelete? Koje vrste peći na pelete postoje i koliku snagu trebaju imati peći za određenu dimenziju prostora?

Grijanje na pelete sve je popularniji način grijanja na teritoriju Hrvatske. Sve napredniji sustavi grijanja na pelete vlasnicima kuća, stanova i apartmana omogućuju gotovo automatski sustav grijanja o kojem tek povremeno trebaju brinuti. Peći na pelete su programirane kako bi vam pružile maksimalnu toplinu u željeno vrijeme, bez previše brige oko održavanja i čišćenja.

Razmišljate li o ugradnji peći za pelete u svoj dom ili apartman, svakako pročitajte nastavak članka. Pojasnit ćemo vam koje su prednosti, a koji nedostaci grijanja na pelte. Također ćemo navesti nekoliko važnih informacija koje biste trebali znati prije ugradnje peći na pelete. Evo zašto (ne) odabrati sustav grijanja na pelete:


inovativno grijanje na pelete


Automatizirani način rada za udobnost i uživanje

Grijanje na pelete je postalo popularno jer donosi svojevrsnu nadogradnju grijanja na drva. Naime, grijanje na pelete iskorištava snagu drva, dok istovremeno korisniku omogućuje maksimalni komfor koji inače dolazi s grijanjem na plin ili struju.

Peći na pelete su automatizirane do razine da ne trebate nekoliko dana brinuti o grijanju vašeg doma ili apartmana. Programatori kojima se može upravljati putem zaslona ili čak pametnog telefona, omogućuju vam da unaprijed odredite kojim će se danima peć kako i kada paliti – kako bi vas dočekao topli dom po povratku s posla ili prije spavanja. Visok stupanja automatizacije definitivno je velika prednost peći na pelete u odnosu na peći na drva.


visoka iskoristivost peleta za grijanje


Visoka iskoristivost peleta

Iako postoje razne vrste peći na pelete, činjenica jest da gotovo sve imaju vrlo visok stupanj iskoristivosti energenta, tj. peleta. Peleti su energent napravljen od drva ili ostataka drva, a koji dimenzijama odgovaraju veličini smokija ili kikirikija. Prešani peleti uglavnom se sastoje od nekoliko vrsta mekog i tvrdog drva, a o samoj kombinaciji ovisi i kvaliteta peleta. Paleti se dijele u razne energetske kategorije, a što je pelet kvalitetniji i sama cijena je nešto veća.

Zahvaljujući pomno izrađenim sustavima izgorijevanja peleta važno je naglasiti kako su peleti energent visoke iskoristivosti. Dakle, grijanje na pelete nema puno neželjenog gubljenja energije na okolinu, već se gotovo sva energija peleta pretvara u toplinu prostora. Dakako, iskoristivost ovisi i o vrsti peleta, ali i o kvaliteti peći koja je ugrađena u dom, stan ili apartman.


grijanje sustav na pelete


Peći na pelete za manje prostore

Postoje razne vrste peći na pelete, a čak se i velik broj trenutnih sustava grijanja može pretvoriti na grijanje na pelete. Dakako, gotova rješenja uvijek donose više komfora i optimiziranije performanse pa se kupci uglavnom odlučuju za nabavku novih peći za pelete. U kontinentalnom dijelu Hrvatske posebno su popularne Centrometalove peći na pelete, no ima i raznih drugih proizvođača čijim su pećima kupci izuzetno zadovoljni.

Želite li grijati neki manji prostor (npr. dnevna soba ili apartman) bit će vam dovoljna peć na pelete bez sustava centralnog grijanja. Peć za pelete za grijanje manjih prostora uglavnom se sastoji od dva ugrađena ventilatora čija je zadaća dovođenje svježeg zraka i raspršivanje toplog zraka u prostoriju (uz pravilnu odvodnju dima). Za grijanje prostora do 60 m2 bit će vam dovoljna peć do 7 kW snage, dok biste primjerice za grijanje prostora do 100 m2 prostora trebali peć od 12 kW snage


Peć na pelete za centralno grijanje

Želite li pomoću peći na pelete grijati čitavu kuću ili stan, odlično rješenje jest peć na pelete za centralno grijanje. Za razliku od peći s ventilatorima, ova peć ne zagrijava zrak već spremnik vode. Dakako, topla voda zahvaljujući pumpi kruži cijevima kućom ili stanom pa zagrijava radijatore i prostorije.

Peći na pelte uglavnom su većih dimenzija jer dolaze s ugrađenim spremnikom za vodu (iznad peći). Također, takve peći uglavnom imaju i spremnike za pelete u koje možete nasipati nekoliko desetaka vreća peleta kako bi sustav mogao automatizirano funkcionirati danima i tjednima. Peći za pelete na centralno grijanje uglavnom se smještaju u kotlovnice, a zahvaljujući ugrađenim programatorima mogu se poprilično dobro automatizirati. Za kuću do 100 m2 trebat će vam peć snage 15 kW, dok ćete za kuću do 200 m2 trebati peć do 32 kW snage. Cijene takvih peći variraju ovisno o proizvođaču i snazi, a uglavnom se kreću preko 15.000 kuna.


održavanje peći na pelete za grijanje


Održavanje peći kod grijanja na pelete

Sustav grijanja na pelete u mnogim je segmentima u potpunosti automatiziran, no potreba za određenim održavanjem ipak postoji. Valja imati na pameti činjenicu da je grijanje na pelete zapravo grijanje na prerađena drva. Samim time, kod grijanja na pelete stvara se određeni pepeo i drveni ostaci koje je potrebno povremeno odstraniti. Također, peć na pelete potrebno je redovito puniti novim peletima, ovisno o tome koliko velik spremnik za pelete peć posjeduje.

Što se tiče samog čišćenja, peć na pelete uglavnom se čisti jednom tjedno. Potrebno je odstraniti pepeo i ostatke koji su nastali kod izgaranja peleta. To možete učiniti izvlačenjem pepeljare ili usisavanjem posebnim usisavačem za pepeo. Dosipavanje novih peleta uglavnom se vrši jednom tjedno ili rjeđe – što znači da unutar tjedan dana imate potpuno automatiziran sustav grijanja o kojem ne trebate opće brinuti.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Bijeli blagovaonski stol: Kako se bijeli stol uklapa u moderan ili tradicionalan interijer?

17 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

Top 5 zemalja za ulaganje u nekretnine s turističkim potencijalom u 2022. - među njima i jedna susjedna država

Mora li privatni iznajmljivač imati prebivalište na adresi svog smještajnog objekta da bi bio dobar domaćin

Kako izbjeći negativne recenzije gostiju?

Zašto veliki gradovi ograničavaju iznajmljivanje preko Airbnb platforme

Pljesak za kolovoz, molimo, s turističkim pokazateljima nadomak rekordne staronormalne godine

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Peći na pelete: Koju peć odabrati i koliku snagu trebate za vašu kuću, stan ili apartman?

​Centralno grijanje na drva: Je li grijanje na drva pametno i isplativo rješenje?

Popularno: