Aktualno
3 116.6K

Bežični internet za apartmane i usporedba paketa za iznajmljivače

Mogućnost pristupa bežičnoj internetskoj vezi je ono što svaki iznajmljivač mora imati u apartmanu. I kad smo na odmoru, rijetko se odričemo interneta. Što moramo znati prije odabira poslužitelja i kakve su mjesečne cijene internet paketa na tržištu?

Bežična internetska veza se još naziva i WiFi (Wi-Fi) veza. WiFi je tehnologija koja omogućuje spajanje elektroničkog uređaja na LAN (WLAN) bez vidljive žičane veze. Vezu zapravo čine radio valovi, a ista je obično zaštićena lozinkom. Može biti i otvorena, što omogućava svim uređajima koji su u dometu za pristup na WLAN mrežu.

Ako ste se pitali što znači Wi-Fi, odgovor bi vas mogao iznenaditi. Wi-Fi zapravo ne znači ništa! Timu koji je bio zadužen za brendiranje novog načina povezivanja naziv sviđala se kratica Hi-Fi pa otud i Wi-Fi. Wi-Fi zapravo nije kratica.

Kada smo objavili članak Što sve iznajmljivač mora imati u apartmanu?, nismo očekivali da će to biti najčitaniji članak na Zajednici iznajmljivača. Ipak, burne reakcije oko činjenice da, uz gomilu propisanih kozmetičkih uredbi, nigdje nije propisana obveza wi-fi veze u smještaju za turističko iznajmljivanje, sasvim su razumljive.

Internetska veza je danas standard, "stvar higijene" kako je to domišljato primijetila jedna naša čitateljica, nešto poput klime-uređaja, televizora ili čak toaletnih potrepština, koje su redom navedene u pravilnicima o kategorizaciji. Zašto nema WiFi veze, pitaju se brojni iznajmljivači. "Čemu fiksni telefon, svi danas imaju mobitele. Wi-Fi svi traže." ili "Od svega, najviše me smeta zašto plaćamo tv preplatu, a svi naši gosti traže Wi-Fi...", neki su od komentara kojima ste popratili članak.

Unatoč nedorečenim pravilnicima, pozitivna je činjenica da su iznajmljivači danas svjesni i vode računa o tome što gosti traže i trebaju. Odavno već pravilnici o kategorizaciji služe samo zadovoljavanju forme, a što sve iznajmljivač mora imati u apartmanu određuje gost, odnosno potražnja na tržištu turističkog smještaja. 
 

Wi-fi veza je definitivno jedna od osnovnih stvari koje svaki apartman, soba ili kuća za iznajmljivanje moraju imati iako to nije propisano pravilnicima.

Ako dosad niste osigurali svojim gostima bežično spajanje na internetsku mrežu, krajnje je vrijeme da to učinite. Jasno, odabrat ćemo najisplativiju opciju, ali to nije nužno i ona jajeftinija. Postoji niz parametara koje internetska veza mora zadovoljiti kako ne bismo požalili investiciju i kako bismo dobili gosta zadovoljnog uslugom
 

Pokrivenost signalom

Na našem tržištu postoji više telekomunikacijskih poslužitelja čija usluga je neupitne kvalitete. Ipak, nisu svi dijelovi Hrvatske jednako dobro pokriveni signalom te se nerijetko događa da potpišemo ugovor, a tek potom ustanovimo da je veza nestabilna i da područje u kojem iznajmljujemo smještaj nema signala. Takav slučaj je čest na otocima i u ruralnim sredinama.

Svaki poslužitelj na svojim mrežnim stranicama ima opciju gdje jednostavnim unosom adrese ili pretragom na karti, možemo provjeriti pokrivenost signalom tog poslužitelja. Čak i ako piše da je pokrivenost dobra, pretražit ćemo forume ili se posavjetovati sa susjedima kako bismo se uvjerili da ćemo zaista i dobiti kvalitetu usluge koju smo spremni platiti.
 

Brzina veze

Osim pokrivenosti, važna je i brzina veze. Čak i obično pregledavanje elektroničke pošte dovodi do prijenosa podataka, a brzina tog prijenosa je ujedno i brzina veze. Brzina internetske veze se mjeri u megabitima po sekundi (Mbps). Sve što je ispod 1 Mbps se smatra sporom internetskom vezom. Brzina veze ovisi o nizu parametara, kao što su vrsta pristupne mreže, opterećenost poslužitelja, jakost signala, broj korisnika koji su trenutno priključeni na mrežu, vremenskim uvjetima, itd.

Poslužitelji deklariraju brzinu veze u određenim rasponima. Uglavnom se na reklamama ističu maksimalne brzine koje se rijetko ostvaruju u praksi. Prema dostupnim podacima za kraj lipnja 2016. godine, prosječna brzina na globalnoj razini je iznosila oko 6 Mbps. Preporučljivo je uzeti što bržu vezu kako bi se svi naši gosti mogli spojiti istovremeno te surfati internetom nepromijenjenom i dostatnom brzinom.


Promet

Promet je količina podataka koja je uključena u paket za kojeg smo se odlučili. Najlogičniji odabir za iznajmljivače je tzv. flat rate, što omogućava neograničeni prijenos podataka. S obzirom na veći broj korisnika LAN mreže, ne isplati nam se uzimati pakete ograničenog prometa. Ovisno o odabranoj opciji kod ograničenog prometa, nakon što iskoristimo plaćene gigabajte (GB), ili se drastino smanji brzina surfanja ili se svaki dodatni potrošeni GB naplaćuje posebno što može značajno povisiti naše račune. 
 

Pogodnosti internetskih paketa

Različiti paketi različitih poslužitelja imaju različite pogodnosti. Ono što je nama iznajmljivačima važno je da većina paketa danas omogućava stavljanje računa u mirovanje određeni dio godine. Tako možemo izvan sezone jednostavno isključiti internet u apartmanima i ne moramo ga plaćati kroz čitavu godinu.

Donedavno nije bilo moguće uzeti internetski priključak bez fiksne telefonske linije. Danas se na internet možemo priključiti preko parice (klasične telefonske utičnice, optičkog kabela, USB sticka). Uz internetski priključak više ne moramo plaćati i pretplatu za fiksni telefon. Ipak, neki poslužitelji za instalaciju uređaja još uvijek uvjetuju posjedovanje telefonske utičnice.
 

Usporedba cijena paketa interneta za iznajmljivače

Istražili smo koje su optimalne mogućnosti iznajmljivače na domaćem tržištu. Raspitivali smo se za bežični internet bez pretplate za fiksni telefon s mogućnosti privremenog isključivanja usluge. Ponude objavljujemo onim redoslijedom kojim su stizale na našu adresu. Jedino je u HT-ovoj ponudi uključena i pretplata za fiksni telefon jer je to, prema njihovoj procjeni, najisplativija varijanta za iznajmljivače, a Tele2 ima paket koji je dizajniran baš za iznajmljivače u turizmu. 
 

H1telekom

Paket: NET4PLUS
Brzina: 4 – 512 Mbps (manji otoci oko 10)
Promet: FLAT rate
Bez ugovorne obveze.
Uključenje: 1 kn
Ponovno uključenje: 75 kn
Mirovanje: 6 mjeseci godišnje
Cijena: 149,00 kn/mj.

Vip

Paket: Internet S
Brzina: max. min. 2 Mbps
Promet: FLAT rate
Ugovorna obveza 24 mjeseca.
Mirovanje: 6 mjeseci godišnje
Cijena: 170,00 kn/mj.

Iskon

Paket: Iskon.NET 20 - 50
Brzina: 20-50 Mbps
Promet: FLAT rate
Bez ugovorne obveze.
Mirovanje: 6 mjeseci godišnje
Cijena: 179,99 kn/mj.

Tele2

Paket: Dnevni mobilni internet za iznajmljivače
Brzina: > 2 Mbps u preuzimanju
Promet: 3 GB dnevno/10 GB dnevno
Mirovanje: 9 mjeseci godišnje
Cijena: 249,00/299,00 kn/mj.*
*ovisno o odabranom kapacitetu

HT

Paket: MAX2
Brzina: min. 1 Mbps
Promet: FLAT rate
Ugovorna obveza 24 mjeseca.
+ uključena telefonska pretplata
Uključenje: 1 kn
Mirovanje: 6 mjeseci godišnje
Cijena: 200,49 kn/mj.

Navedene cijene predloženih paketa mogu varirati ovisno o dodatnim opcijama uključenim u uslugu i trenutnim akcijama poslužitelja. Razmotrite vlastite potrebe te u skladu s njima, odaberite poslužitelja i vrstu usluge. Uzmite u obzir i da je dobra korisnička podrška i brzo rješavanje problema jednako važno kao i kvaliteta signala te brzina mreže.

Još 2010. godine Finska je pravo na pristup brzom internetu proglasila temeljnim ljudskim pravom, te postavila minimalnu dozvoljenu brzinu od 1 Mbps. Svake minute se pošalje preko 200 milijuna poruka elektroničkom poštom te se otvori 100.000 novih internetskih domena dnevno. 

Osigurajmo svojim gostima pristup brzom internetu. Nagradit će nas zadovoljstvom, možda ovakvim kakvo je na licima s prve fotografije ikada učitane na internet.
Internet za iznajmljivače
Spremi

Popis gostiju za iznajmljivače - pravila i praksa

Popularne serije imaju sve veći utjecaj na odabir destinacije za putovanje

​Električni kamin: Koje su prednosti, a koji nedostaci električnog kamina?

Beskontaktna tehnologija u privatnom smještaju - saveznik u privlačenju gostiju

Bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Luksuz na putovanjima današnjice je pitka vode iz slavine

Veća boravišna pristojba u 2018. godini

Budućnost ruralnog turizma u Hrvatskoj

3 komentara Uključi se u raspravu
Krizan - Sv.Filip i Jakov 15.11.2016 10:20
Poštovani, ovaj članak je profesionalan i od koristi. Čestitam autoru uz srdačan pozdrav, Križan Santini
07.05.2018 21:19
Također čestitam i zahvaljujem na korisnom članku; lp Željka
Slavka - Varaždin 25.05.2019 12:18
Zahvaljujem autoru na ovom članku. Zaista je od koristi. Lp. Slavica
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Turizam u funkciji očuvanja prirodne i kulturne baštine

Sutra počinje 3. Forum obiteljskog smještaja u Zadru

Popularno: