Aktualno
2 16.5K

​Što je žuta knjižica i zašto bi mogla biti važna za turizam u 2021.?

Što je žuta knjižica ili ICVP? ICVP je kratica za International Certificate of Vaccination or Prophylaxis, odnosno Međunarodno uvjerenje o cijepljenju i profilaksi i lako bi mogla biti sunce koje će otopiti zamrznuta turistička kretanja u svijetu

S cjepivom koje počelo primjenjivati u nekim zemljama Europe, raste želja za putovanjima i nada da će proljeće 2021. biti potpuno drugačije od ovih blagdana, koje ćemo najvjerojatnije svi provesti u svojim domovima. Želja je jača od ičega, a grije ju blizina cjepiva poput sunca, što bi lako moglo biti ubilježeno u žute knjižice, prigodne boje i naziva.
 
Žute knjižice putuju svijetom još od početka ovog stoljeća. To je kolokvijalni naziv za Međunarodne potvrde o cijepljenju i profilaksi, koje se u engleskom jeziku nazivaju International Certificate of Vaccination or Prophylaxis ili kraticom ICVP. Žute knjižice prate putovnice i putnike u zemlje u kojima je prisutna ugroza od zaraznih bolesti. U početku su služile kao potvrda o cijepljenju protiv žute groznice, ali su se s vremenom počele koristiti i za bilježenje cijepljenja i profilakse drugih zaraznih bolesti.
 
Ta je praksa regulirana Međunarodnim zdravstvenim propisima (International Health Regulations, IRH) iz 2005. godine, kojima podliježu 194 zemlje u nadležnosti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


Žutu groznicu u žutu knjižicu

Žuta knjižica mora biti ovjerena kod nadležnih javnozdravstvenih institucija i nužna je, kao i putovnica, kod prelaska granica nekih država. U našim zavodima za javno zdravstvo se provode tzv. neobavezna cijepljenja, ali i ona obvezna kad putujemo u neke zemlje, koja se upisuju u naše žute knjižice.
 
Dostupna su nam cjepiva protiv difterije, gripe, hepatitisa A i B, kolere, raznih vrsta meningoencefalitisa, meningokoknog meningitisa, ospica, rubeole, trbušnog tifusa, pneumokoka, vodenih kozica, zaušnjaka i, naravno, žute groznice.
 

Žuta knjižica ima dvojaku svrhu – sprječavanje unosa zaraze preko državnih granica neke zemlje i zaštitu putnika koji u tu zemlju stiže

Želimo li posjetiti Meku, prema važećim propisima Saudijske Arabije, dužni smo se cijepiti četverovalentnim cjepivom protiv meningokoknog meningitisa serogrupe A, C, W, Y135. Istu potvrdu bi nas mogli tražiti u Gambiji i Libiji.
 
Što se žute groznice tiče, situacija je složenija. Popis zemalja u kojima je ulazak dozvoljen samo cijepljenim putnicima je dugačak. Na tom popisu ćemo pronaći Angolu, Benin, Boliviju, Brazil, Burkinu Faso, Ekvador, Etiopiju, Keniju, Nigeriju, i niz drugih – mahom latinoameričkih i afričkih zemalja.
 
To je zato što žutu groznicu prenose komarci koji nastanjuju vlažna područja južnoameričke i subsaharske afričke klime. 90% svih zaraženih je zabilježeno u Africi, a ova bolest odnese čak 30.000 života godišnje.


I COVID-19 u žutu knjižicu?

Žuta groznica se često brka s malarijom. No, za razliku od malarije za koju ne postoji cjepivo, ovdje ono vrlo učinkovito štiti od zaraze i dostupno je već 70 godina. Jednom cijepljeni, sigurni smo cijeli život, ali se cijepiti moramo najmanje 10 dana prije putovanja u rizična područja. Za ulazak u neke zemlje s visokim rizikom od malarije, obvezni smo sa sobom imati lijekove protiv te, također opake, bolesti. 
 

Nisu sve zemlje, koje traže cjepivo za ulazak, rizične niti su sve one, koje ne traže cjepivo, sigurne...

Za ulazak u gore navedene zemlje cjepivo je obvezno bez obzira iz koje zemlje dolazimo i bez obzira na to koliko je opasnost od zaraze velika ili realna. Postoje i zemlje koje propisuju uvjetnu obvezu cijepljenja, npr. za ulazak u Albaniju, potvrdu o cijepljenju mora imati onaj koji dolazi iz rizičnih zemalja.
 
Uglavnom, kao i kod restrikcija putovanja u pandemiji koronavirusa, pravila su drugačija od zemlje do zemlje. No, lako je moguće da ćemo, u budućnosti, žute knjižice morati imati svi i da ćemo u njih bilježiti cijepljenje protiv COVID-19 infekcije. Žute knjižice bi mogle postati i COVID putovnice - važan kotačić za pokretanje turističkih migracija diljem svijeta.

I zato pozdravljamo sunčanu knjižicu pa bila ona na kraju žuta, crvena ili plava...
 
Ovdje možete pogledati primjer žute knjižice ili ICVP.  
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Bez kazne za kopiranje osobnih dokumenata turista - besplatni obrazac za prijavu gosta

​Local experience - ponudimo gostu jedinstveno iskustvo i povećajmo popunjenost apartmana

Zelena boja u interijeru: 6 pravila za korištenje zelene boje u kući, stanu ili apartmanu

Oprez s ponudama web stranica za oglašavanje smještaja

Noćenja u kolovozu 2019.: Zašto volimo turističke statistike?

13 stvari kojih bismo se trebali odreći ako želimo biti uspješni privatni iznajmljivači

Što je first minute ponuda smještaja i koja je razlika u odnosu na last minute aranžman?

2 komentara Uključi se u raspravu
Vladimir 23.12.2020 19:56
Žuta knjižica? Za mene, kao i mnoge druge mjere koje se trenutno nameću, žuta knjižica ima jedinu svrhu, da ekstremno poveća profit farmaceutske industrije kroz obavezna cjepiva koja apsolutno nisu sigurna. Na taj se način čovjeku kojem je po Bogu osigurana slobodna volja, oduzima sloboda na svim razinama. Želi ga se prisiliti da primi cjepiva, inače neće moći putovati. Mislim da autorica članka nije proučila materiju o kojoj piše.
Hrvoje - Zadar 28.01.2021 04:07
U studenom 1938. godine, direktor Glavne službe sigurnosti Reicha Reinhard Heydrich je napisao: „Svaki Židov bi u skladu s Nirnberškim zakonima morao nositi posebnu oznaku. To je mogućnost koja OLAKŠAVA mnoge druge stvari.“. Ne znam da li samo meni ovo izgleda kao segregacija? - dijeljenje stanovništva na skupine koje imaju i na one koje nemaju pravo na isti društveni postupak. Da li je netko čuo za pojam aparthejd?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Čovjek - ključ uspjeha: Varaždin i ovu godinu nagrađuje izvrsne u turizmu

Potvrda o uplaćenoj rezervaciji smještaja u lockdownu – propusnica preko županijskih granica?

Popularno: