Propisi i Zakoni
1 41.7K

Turistička članarina - obveza svakog iznajmljivača apartmana

Turistička članarina je jedan od parafiskalnih nameta kojeg su obavezni plaćati svi iznajmljivači privatnog smještaja. Iz tih sredstava se financira rad turističkih zajednica, ali evidenciju, obračun i naplatu članarine vrši Porezna uprava

Svi iznajmljivači znaju što je turistička članarina. Znaju i da je to jedan od parafiskalnih nameta kojeg su obavezni plaćati svi iznajmljivači privatnog smještaja. Pri tome iznajmljivač apartmana, sobe, ili kuće za odmor spada u prvu skupinu obveznika plaćanja turističke članarine dok druge skupine obuhvaćaju sve one djelatnosti koje u turističkoj općini imaju svoje sjedište ili pogone te one koji, izravno ili neizravno, godišnje ili sezonski, ostvaruju prihod od turizma.

Iz turističkih članarina se financira rad turističkih zajednica. Ukupna sredstva koja se prikupe od turističkih članarina raspodjeljuju se po obrascu koji je propisan zakonom. 7,5% se odmah izdvaja za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima, a ostatak se raspoređuje po sljedećem obrascu:
  • 65% - turističkoj zajednici općine ili grada
  • 10% - turističkoj zajednici županije
  • 25% - HTZ-u


Visina članarine TZ

Visina članarine se utvrđuje prema parametrima iz Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (NN 152/08, 88/10). Ona ovisi o prihodima od iznajmljivanja te o turističkom razredu mjesta u kojem se smještajni objekt nalazi.
  • Za pravne osobe to znači da se osnovica za obračun turističke članarine izračunava na temelju računa dobiti i gubitaka u skladu s računovodstvenim propisima.
  • Za fizičke osobe se osnovica za obračun izračunava na temelju ostvarenih prihoda, odnosno izdanih računa prikazanih u knjizi Evidencija prometa.
Stope se razlikuju ovisno o tome da li se objekt nalazi u mjestu A, B, C ili D turističke kategorije i za prvu skupinu djelatnosti u koju spadaju iznajmljivači privatnog smještaja iznose:
 
A B C D
0,200 0,184 0,160 0,144

U kojoj se turističkoj kategoriji nalazi vaše mjesto možete provjeriti ovdje.
 

Primjer izračuna: Ukupni izdani računi iznose 50.000 kuna, a vaš objekt se nalazi u mjestu B kategorije - 50.000 x 0,184 / 100 = 92. Dakle, iznos vaše turističke članarine je 92 kune.

Napomena: Ukoliko imate više smještajnih jedinica koje su izmještene, npr. jedna se nalazi u mjestu A kategorije, a druga u mjestu C kategorije, utoliko plaćate turističku članarinu posebno za svaku jedinicu sukladno gore navedenim stopama obračuna.


Način plaćanja turističke članarine

Turistička članarina se plaća općom uplatnicom na temelju prošlogodišnjeg obračuna. Može se platiti u 12 jednakih obroka, do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec. Krajnji rok za isplatu posljednjeg obroka je veljača sljedeće godine. Ako se turistička članarina ne podmiri u za to predviđenom roku, slijede sankcije utvrđene zakonom i prisilna naplata. Kazne iznose od 500 do 5000 kuna za fizičke i 2000 do 7000 kuna za pravne osobe.

Članarina se evidentira, obračunava i naplaćuje u Poreznoj upravi grada ili općine gdje se nalazi sjedište obveznika. Nakon izvršene uplate, a najkasnije do kraja veljače, potrebno je ispuniti obrazac TZ-a i poslati ga poštom ili osobno odnijeti u Poreznu upravu. Obrazac TZ-a možete preuzeti i ovdje.

U lipnju 2015. usvojen je Prijedlog novog zakona o turističkim zajednicama prema kojem bi se članarine smanjivale za 15%, a plaćanja bi se vršila kvartalno kako bi se rasteretili iznajmljivači i potakao ovaj gospodarski sektor na daljini razvoj i rast.

Obavijest: Od 1. siječnja 2020. godine, članarina turističkim zajednicama se obračunava u paušalnom iznosu kao umnožak broja stalnih i pomoćnih kreveta i paušalne osnovice propisane Pravilnikom. Više na poveznici: Uputa ua popunjavanje obrasca TZ 2.
Spremi

Fiskalizacija za iznajmljivače pred vratima?!

Koji su uvjeti prelaska granice RH za goste iz trećih zemalja

IQM Pass - besplatna kartica s popustima za goste

​Zagreb u finalu izbora za titulu Europska prijestolnica pametnog turizma 2023.

Zašto svi idu u Hrvatsku?

​Opis nije popis - 10 kreativnih domaćina koji znaju kako opisati svoj smještaj

Božićne navlake za stolice: Top 7 savjeta zašto i kako odabrati idealne navlake

Deklaracijom o hrvatskom prostoru arhitekti poručuju: “Stanje je alarmantno… Prostor se može potrošiti i prestati biti turistička atrakcija!”

1 komentara Uključi se u raspravu
Višnja - Maslinica 28.02.2016 19:07
Odlična informacija u pravo vrijeme. Prosljeđujem ju članovima Udruge Moja Šolta. Stranica je odlična i drago mi je da smo se umrežili :. Višnjica Čerič, Udruga Moja Šolta
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kućni ljubimci u apartmanima - za i protiv

Vodič kroz porezni sustav za iznajmljivače smještaja u Hrvatskoj

Popularno: