Aktualno
31 277.4K

Što iznajmljivač mora imati u apartmanu i koji su noviteti kod kategorizacije smještaja

Na jednom od ovogodišnjih Foruma obiteljskog smještaja smo imali priliku poslušati izlaganje Odjela za turizam vezano uz izmjene zakona i propisa za iznajmljivače. Prenosimo neke od iznesenih izmjena, aktualnih u ovoj godini

Izmjene Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ne odnose se samo na novopečene iznajmljivače, već i na one koji posluju dulje, jer sve što je navedeno u njima svaki iznajmljivač mora imati u apartmanu, odnosno u svojem smještajnom objektu, sukladno kategoriji koja mu je dodijeljena.

A tko bolje poznaje aktualne propise od ljudi koji sjede u županijskim Odjelima za turizam i kojima se obraćamo kad imamo nedoumica oko (re)kategorizacije turističkog smještaja­ i ostalih pravnih pitanja?

Iako ih usko povezujemo uz brojne zavrzlame oko čestih izmjena propisa, ne doživljavamo ih kao prijetnju, već kao pomoć, koja nam je potrebna kako bismo se snašli u moru propisa i poslovali po zakonu. Neki od njih su doista zvijezde unutar svoje destinacije, omiljeni u turističkim poduzetničkim vodama zbog svoje bezgranične susretljivosti i spremnosti na pomoć u svakom trenutku. 

"Pitajte, dođite, zovite, imate moj broj telefona, koji je isti više od 20 godina, imajte ga spremnog i zovite, nije nikakav problem. Stojim uvijek na raspolaganju jer se zakoni stalno mijenjaju", poručuje voditeljica jednog županijskog Ureda za gospodarstvo, ali ujedno tvrdi da se ne voli osobno isticati te da je više za akciju i rad, nego za reklamu.

Ona radi u Odjelu za turizam još od ranih 90-ih i otad je riješila tisuće problema, odgovorila na bezbroj pitanja i registrirala mnoge izmjene zakona i propisa. Ističe kako u svim tim izmjenama postoji jedna dobra stvar - zakoni se mijenjaju nabolje! Što navodi kao značajnije izmjene pravilnika u ovoj godini?


Uvjeti za kategoriju 4 zvjezdice

Uvjeti za dobivanje 4 zvjezdice su se promijenili u odnosu na prošlu godinu, ali su isti puno manje zahtjevni. "Nekada su za apartman od 4* s dvije sobe bile potrebne 2 kompletne kupaonice, sada je dovoljna samo jedna i pomoćni wc s jednim sanitarnim čvorom i umivaonikom. Telefonska linija više ne mora biti fiksna, može biti i mobilna. Ostao je sef, gašenje svjetla iz kreveta, to je uvjet za 4*. Iznad kreveta mora biti šalter otkud se može gasiti/paliti svjetlo u cijeloj sobi."
 

Privremena rješenja o kategorizaciji

"Svi oni koji imaju privremena rješenja ne moraju dolaziti u Ured za turizam tražiti produljenje, ona su automatizmom produljena do 31. prosinca 2020. Onaj tko u međuvremenu dobije stalno rješenje, doći će u Ured i postupak dobivanja stalnog rješenja će se staviti u proceduru. Ako iznajmljivač želi, možemo doći ponovo na uvid, ali ne moramo jer se pokretanje postupka stalnog rješenja smatra nastavkom rada."
 

Aparat za gašenje požara i prva pomoć u apartmanu

"Vatrogasni aparat je sada dovoljno imati u objektu, nije nužno da ga ima svaki apartman. Isto se odnosi i na kutiju prve pomoći - nije potrebna u svakoj smještajnoj jedinici, već je dovoljna jedna za čitavi objekt, ali mora biti istaknuta na vidnom mjestu." (op.a. Obveza postavljanja aparata za gašenje požara se ne odnosi na iznajmljivače fizičke osobe, već na obrtnike i tvrtke.)
 

Prebacivanje rješenja o kategorizaciji na drugu osobu

"Ako je objekt već kategoriziran na jednu osobu, a iznajmljivač želi prebaciti odobrenje o pružanju usluga u objektu na nekoga drugoga, mi više ne moramo izlaziti na teren i ne kategoriziramo taj objekt ponovo, samo se nastavlja raditi s rješenjem na ime druge osobe."


Zahtjev za odobrenje pružanja usluge smještaja u domaćinstvu

"Što se tiče početka rada i dobivanja dozvole, dovoljna je osobna karta i vlasnički list na kojem ne mora biti ucrtana kuća ako već imate rješenje o legalizaciji i uporabnu dozvolu."
 

Plan evakuacije

"Svaki apartman mora imati plan evakuacije iznad izlaznih vrata, ali to može biti i samo znak "Exit"."
 

Cjenik usluga smještaja više ne mora visiti na zidu

"Novina je mapa s cjenikom i obavijesti o načinu podnošenja prigovora. Obavijest o načinu podnošenja prigovora možete pronaći u našoj Download zoni i isprintati. Službeni cjenik i obavijesti o prigovoru ne moraju više biti izvješeni po zidovima, dovoljno je imati ih u jednoj mapi koja je na raspolaganju gostu."
 

Uvjeti za kategorizaciju smještaja

"Pravilnik je osmišljen prije 22 godine i sigurno je da se otada mnogo toga promijenilo. Ali, to je minimum minimuma, naravno da neke propise morate ispoštovati, neke standarde zadovoljiti, a dalje je na vama kako ćete urediti apartman i kako ćete svoju uslugu poboljšati. Vaše priče "moj susjed ima stari namještaj i isto 3* kao i ja" stoje, ali vi tu unutar iste kategorije imate mogućnost unaprijediti svoju ponudu kako bi vaš gost zapamtio boravak kod vas, preporučio vas dalje i kako bi sutra imali prednost pred domaćinom koji nije ništa napravio da podigne kvalitetu svog smještaja 3*."
"Ljude koji se bave iznajmljivanjem treba ohrabriti da izdvoje nešto što je specifično za njihovu nekretninu i da naprave personaliziranu priču. Zvjezdice ne znače ništa, slika i priča su sve. Zvjezdice su samo standard, uvjeti nužnost za dobivanje dozvole za rad, a sve ono osobno što unesete u svoj apartman, je prava vrijednost vaše ponude. Nisu zvjezdice važne u prodaji vaših kapaciteta, važni ste vi!"
Napomena: Pisali smo o već tome što sve iznajmljivač mora imati u apartmanu, ali su se neke stvari otada izmijenile. Neke od izmjena su navedene u ovom članku, a ostale potražite u prilozima aktualnih Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu koje možete preuzeti na sljedećim poveznicama:
Uvjeti za kategorije sobe i studio apartmana
Uvjeti za kategorije apartmana i kuće za odmor
Uvjeti za kategoriju kampa
Uvjeti za kategoriju kamp odmorište

Apartmanij.hr disclamer
Spremi

UNWTO: Otvorene prijave za najbolje turističko selo

​Izgradnja luksuzne kuće za odmor: 7 savjeta za savršenu kuću za ekskluzivne goste

Krovni prozor: Koje su prednosti i nedostaci krovnog prozora?

Oprez s ponudama web stranica za oglašavanje smještaja

7 mjera za saniranje šteta privatnim iznajmljivačima uzrokovanih pandemijom

Potpore u turizmu – kratki vodič za iznajmljivače

6 razloga zbog kojih nikad nećete uspjeti povećati broj rezervacija

Suza za makarske plaže

31 komentara Uključi se u raspravu
Adriana i Majk - Zadar 21.05.2017 19:33
Moramo li još imati oznaku o zabrani točenja alkohola mlađima od 18 god.? Gosti su me prošle godine pitali što to znači? Jesmo li imali loše iskustva sa nekim gostima pa da smo to odlučili zabraniti? Malo su me čudno gledali kad sam rekla da oznaka mora biti tu po zakonu.
Cimerfraj.hr 26.05.2017 10:05
Poštovana gđo. Adriana, logično bi bilo da oznaku o zabrani usluživanja, odnosno konzumacije, alkohola osobama mlađim od 18 godina moraju imati samo oni domaćini koji pružaju usluge prehrane u svojim objektima. Međutim, raspitivali smo se i različiti službenici različito tumače ovaj propis. Stoga, savjetujemo da zadržite oznaku do nekih idućih izmjena propisa koji će, nadamo se, biti jasnije formulirani.
Odgovori
Jesena - Jurdani 23.08.2017 11:46
Poštovani, da li su svi uvjeti jednaki ukoliko je vlasnik prostora koji bi se iznajmljivao pravna osoba? Posebno me to zanima u odnosu na porezni tretman i prijavu za kategorizaciju pišete, da je dovoljna osobna i vlasnički list - što u slučaju vlasnika pravne osobe? Hvala na odgovoru :
Cimerfraj.hr 24.08.2017 13:57
Poštovana gđo. Curać, minimalni tehnički uvjeti za kategorizaciju su uglavnom jednaki, ali postupak nije. Za postupak dobivanja rješenja o kategorizaciji, uz zahtjev, morate priložiti podatke o tvrtki ugostitelja i objektu traženoj vrsti i kategoriji, broju, vrsti i površinama smještajnih jedinica, površini modula, ugostiteljskim sadržaji s kapacitetima i dr. te dokumente: 1. Kopiju obrtnice ili izvatka iz sudskog registra kao dokaz o registriranoj djelatnosti i osobama ovlaštenima za zastupanje 2. Dokaz o pravu korištenja prostora 3. Dokaz o vlasništvu objekta - za apartmane, sobe i studio apartmane koji se nalaze u objektima koji nisu poslovne namjene 4. Uporabnu dozvolu 5. Pozitivno mišljenje tijela nadležnog za zaštitu od požara ako je bruto površina objekta koji nije poslovne namjene, u kojem se nalazi apartman ili soba, veća od 400 m2 6. Popis površina modula korisna površina zatvorenog prostora Porezni tretman je također drugačiji i ovisi o poreznom statusu pravne osobe.
Odgovori
Marina - Zagreb 11.11.2017 08:56
Poštovani, po uvjetima za kategorizaciju, apartman za 3* mora imati površinu od 55-57 m2, a za 4* od 64-66m2. Što ako app ima 60 m2, kupaonicu i poseban zahod, da li se u površinu ubraja i natkriveni balkon lođa ili terasa i u kojem postotku kvadrature, te koja je minimalna visina svih prostorija. Hvala
Cimerfraj.hr 15.11.2017 10:16
Poštovani g. Robert, prema našim saznanjima, koeficijenti za obračun neto korisne stambene površine su određeni prilozima Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekret­nina NN 105/15. Sukladno tim propisima, lođa je natkriveni vanjski prostor koji je spojen s apartmanom i ograđen zidovima najmanje s dvije strane. Takav prostor ima najveći koeficijent obračuna i iznosi 0,75, dok se sve ostale inačice množe nižim koeficijentima. Svi takvi se prostori ubrajaju u neto korisnu površinu apartmana. Što se visine tiče, nekada je morala biti najmanje 2,4 metra, dok u aktualnim pravilnicima te odredbe više nema.
Marina - Zagreb 15.11.2017 12:27
Zahvaljujem na odgovoru, još mi ostaje nejasno u koju kategorizaciju ulaze apartmani od 58-63 m2 ako imaju uvjete za 4* po svim drugim uvjetima. Hvala
Cimerfraj.hr 16.11.2017 09:48
Poštovani, novi pravilnici o kategorizaciji uvažavaju primjedbe i kritike kako propisi više vode računa o tehničkim karakteristikama smještajnih jedinica, a manje o kvaliteti doživljaja. Stoga najnovije izdanje dopušta neznatna odstupanja od propisanih dimenzija 50-57 m2 za 3*, a 64-66 m2 za 4*. Prema informacijama koje imamo iz pojedinih područnih odjela za turizam, propisanih odredbi se moramo držati, ali gdje god je odstupanje moguće, dodjeljuje se viša kategorija, naravno, ako ste zadovoljili sve ostale uvjete koji važe za tu kategoriju.
Odgovori
Vesna - Crikvenica 20.02.2018 18:13
Svakako je dobro da je došlo do nekih unapređenja, iako smatram da bi svaki privatni iznajmljivač trebao imati protupožarni aparat ako ne u svakom apartmanu onda barem na vidnom mjestu za cijelu kuću. Problem su zgrade koje imaju i preko 10-tak apartmana, a ne male obiteljske kuće. Plinske boce bi trebale biti osigurane i dobro postavljene u kuhinjama, iako osobno preferiram struju i sve aparate s visokim postotkom sigurnosti. U mojem susjedstvu je eksplodirao plinski štednjak i sreća da su gosti bili u spavaćoj sobi, a ne u kuhinji jer bi u suprotnom svi izginuli! Dovoljno je malo nepažnje i evo velikog problema. Također bi iznajmljivači trebali imati obavezu osigurati imovinu od krađe i drugih havarija jer to znači sigurnost za sve sudionike u poslu. Dobro je što cjenik sada postoji u mapi jer ionako svaka agencija i davanje popusta zbog konkurencije postaje svakodnevna praksa. Slobodno tržište cijena dirigiraju potražnja i kvaliteta, a ne postojeća kategorizacija.
Paula - Plat 06.05.2019 10:23
Dobar dan svima, zanimalo bi me kako rekategorizirati jedinice, koje su već bile kategorizirane 2005. godine, ali su u međuvremenu renovirane? Ulazi li u kvadraturu i terasa?
Cimerfraj.hr 08.05.2019 12:12
Poštovana gđo. Paula, postupak je jednak kao i kod prve kategorizacije, svakako se morate obratiti nadležnom županijskom tijelu za upravne poslove, odnosno službi za gospodarstvo. U kvadraturu bi trebala ulaziti i terasa, u određenim koeficijentima koji se koriste za obračun korisnih stambenih površina.
Odgovori
Muris - poreč 29.05.2019 07:48
Lijep pozdrav, imamo stan površine 44m2 s dvije odvojene sobe, točnije Apartman koji se treba kategorzirati, jedna spavaća soba sadrži dva fiksna odvojena kreveta za dvije osobe površine 10m2, te druga soba - dnevni boravak površine 13m2 koja sadrži kauč na razvlačenje za dvije osobe. Da li mi možete pojasniti, koliko po zakonu prijavljujemo kreveta za plaćanje paušala? Da li je to 4 kreveta ili 2 kreveta? Da li po zakonu možemo u eVisitor prijaviti 4 osobe za boravak u apartmanu, s obzirom da imamo pomoćni ležaj, u našem slučaju kauč na razvlačenje, a istodobno smo prijavljeni za paušal za dva fiksna kreveta? Unaprijed hvala.
Cimerfraj.hr 10.06.2019 16:46
Poštovanje! Inspekcije koja izlazi na teren utvrđuje kapacitet smještajne jedinice, a prema Uvjetima za kategoriju i vrstu koji su dio Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Kapacitet će biti iskazan na vašem Rješenju o kategorizaciji. Paušali poreza na dohodak i boravišne pristojbe se obračunavaju isključivo po fiksnim krevetima, pomoćni sklopivi ležajevi ne ulaze u obračun. U eVisitor smijete prijaviti onoliko osoba koliki je zbroj fiksnih i pomoćnih kreveta u vašem apartmanu. Lijep pozdrav.
Odgovori
Mihaela - Klagenfurt 29.05.2019 10:26
Poštovani, moje pitanje je vezano uz dobivanje kategorizacije 3 zvjezdice za kuću za odmor na području k.o. Galižana. Naime, kuća je u fazi građenja i imati će 130 m2 neto površine i sadržavati će 3 spavaće sobe i dvije odvojene kupaonice u kojoj se svakoj nalazi i wc. Mora li po pravilniku o kategorizaciji imati i jedan odvojen wc ili su dva u sklopu kupaonice sasvim dovoljna za dobivanje 3 zvjezdice. Hvala vam i lijep pozdrav, Mihaela
Mihaela - Klagenfurt 29.05.2019 10:47
Također sam zaboravila napomenuti da postoji mogućnost izgradnje još jedne kupaonice u sklopu spavaće sobe, međutim i dalje ne postoji odvojen prostor samo za wc. Moje pitanje je da li je onda na neto kvadraturu kuće od 130 m2 i tri kupaonice s integriranim wc-om u svaku njih dovoljno za kategorizaciju i dobivanje 3 zvjezdice ili možda postoji mogućnost i za 4 zvjezdice. Hvala vam puno.
Cimerfraj.hr 10.06.2019 17:00
Poštovana gđo. Mihaela, kuća površine 72 m² dvije kupaonice zaseban zahod može dobiti oznaku kategorije s 3*. U tom slučaju bi se jedna od vaše tri kupaonice s wc-om, tretirala kao zaseban zahod, kako je navedeno u uvjetima kategorizacije. Za višu kategoriju biste morali imati još jedan zaseban zahod ili dodatnu sobu s kupaonicom površine 18 m², a prema trenutno aktualnom Pravilniku.
Mihaela - Klagenfurt 05.12.2019 10:47
Poštovani, hvala na odgovoru. Također imam jedno pitanje vezano uz dnevno svijetlo i zastore. Naime, kuća nema rolete, imat će samo tamne zastore u spavaćim sobama, a s obzirom da u prizemlju kuće nije predviđeno spavati, nego samo boraviti, mora li i dnevni boravak imati zastore? Hvala na odgovoru, Mihaela
Odgovori
Tea 27.01.2020 22:16
Poštovani, prošle godine 04/2019 smo kategorizirali kuću za odmor od 87 kvadrata stambene površine za 4+2 osobe koju cijelu iznajmljujemo i dobili smo samo 3 zvjezdice, iako imamo i neke elemente za 5 zvjezdica, ali 5 nismo niti tražili. Kuća se sastoji od 2 spavaće sobe, jedna ima bračni krevet 180x200, druga spavaća ima 2 kreveta 90x200, 2 kupaonice sa WC, ograđenog dvorišta 650 kvadrata, 3 terase sa svim vrtnim namještajem, blagovaonicom za 8 osoba, grillom, sefom, vrtnim tušem, crijevom za zalijevanje i pranje, rasvjetom na daljinski u spavaćoj i dnevnom boravku gdje je pomoćni krevet 160x200 cm, osvijetljen ulaz sa zaštitom od kiše, parking uz kuću, fasada bez oštećenja, integriranim pomičnim mrežama na svim vratima i prozorima, klima u svim spavaćim, grijanje, wi-fi, sat tv, bluetooth radio, svi aparati potrebni za 4 zvjezdice, daska za glačanje, 4 ručnika po osobi svakih 3 dana, anatomski obični jastuci, pokloni dobrodošlice i sve dr. za 4*. Samo nemamo posebno wc, je li samo to problem?
Cimerfraj.hr 18.02.2020 14:05
Poštovana gđo. Tea, bez zadrške možemo reći da je naš sustav kategoriziranja smještaja previše ograničen, a uvjeti za kategoriju ne odgovaraju niti trendovima u turizmu niti stvarnim potrebama gostiju. Štoviše, postupak kategorizacije se razlikuje od županije do županije pa se negdje progleda kroz prste, a drugdje nema odstupanja. Međutim, činjenica je i to da gosti ne prepoznaju naš sustav kategorizacije i brojanje zvjezdica, a više i sve više gledaju recenzije drugih gostiju i ocjene zvjezdice koje nam oni daju. Vaši gosti neće primijetiti da Vam nedostaje jedan poseban WC, ali će primijetiti način na koji ste ih dočekali i gostoprimstvo koje ste im poklonili. Potičite svoje zadovoljne goste da ocijene Vašu uslugu smještaja i brzo ćete primijetiti koliko malo vrijede oznake kategorije prema aktualnim pravilnicima. Želimo vam uspješno poslovanje i puno zadovoljnih gostiju.
Odgovori
Bojan 04.03.2020 21:10
Zanima me najmanja dopuštena visina prostorija u apartmanu. Pitam zbog potkrovlja? Hvala.
Kristina 26.02.2021 11:00
Poštovani, novi sam iznajmljivač i potrebna mi je jedna informacija oko sastavljanja cjenika. Naime, dobila sam informaciju da ako se oglašavam preko Booking-a i/ili Airbnb-a u cjeniku mora biti iskazana cijena koja stoji na portalu, naša cijena uvećana za proviziju, a ne cijena koja se nama uplaćuje. Da li je to ispravno?! Zahvaljujem!
Cimerfraj.hr - Hrvatska 26.02.2021 12:09
Poštovana gđo. Kristina, dobrodošli među domaćine! Dobili ste točnu informaciju - na našem službenom cjeniku mora biti iskazana cijena koju plaća gost, dakle ona koja sadrži i iznos provizije. Gosta ne zanima kakve ugovore imamo s posrednicima, on mora na cjeniku pronaći cijenu koju će zaista i platiti. U službenom cjeniku mora uvijek biti istaknuta najveća cijena koju gost plaća, a na te cijene možemo obračunavati popust ovisno o tome stiže li nam gost preko agencije ili izravno bez posrednika. Više o službenom cjeniku možete pročitati na poveznici: https://www.cimerfraj.hr/propisi-i-zakoni/sluzbeni-cjenik-apartman. Članak je iz 2015., ali je još uvijek aktualan. Sretno...
Villas - Slavonski Brod 13.04.2021 09:35
Pozdrav. Nadovezao bih se na istu temu, zanima me, obzirom da se oglašavamo preko Airbnb-a, Booking-a, surađujemo i s jednom našom agencijom, a iznajmljujemo naravno i samostalno, koju cijenu trebamo staviti u cjenik, obzirom da gost ne plaća istu cijenu, već drugačiju ovisno kojim putem dođe kod nas. Trebamo li staviti sve 4 opcije ili samo jednu? Zahvaljujem na odgovoru.
Odgovori
Ivica 03.09.2021 06:20
Poštovani! u postupku sam kupnje dva manja stana jedan od 15,95 m2 i jedan od 18,93m2 koje bi želio prijaviti nadležnoj službi i ishoditi potrebne dokumente za iznajmljivanje kao studio apartmane. Zgrada ima građevinsku i uporabnu dozvolu te rješenje o Izvedenom stanju a rađena je prije 1968.g. Svaki stan ima vanjsku terasu. Da li bi kod registracije mogao biti problem zbog kvadrature prostora i da li se mogu toj kvadraturi pridodati u nekom omjeru i kvadrati terase koja se nalazi ispred ulaza u stan. Srdačan pozdrav!
Enes - Zadar 19.05.2024 01:40
Poštovanje, imam jedno pitanje u vezi ležajeva na sprat u dječjoj sobi u sklopu apartmana za izdavanje. Da li su dozvoljeni ležajevi na sprat normalne veličine 90x200 od strane ureda za kategorizaciju apartmana?Unaprijed hvala.
Cimerfraj.hr 29.05.2024 14:16
Poštovani, u Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu propisana je veličina kreveta za jednu osobu za nove objekte, ali nigdje nije zabranjeno da postavljanje kreveta na kat. Propisana dimenzija iznosi 100 x 200 u kategoriji 2 i 3 zvjezdice, 110 x 200 u višim kategorijama. Lijep pozdrav!
Alen - Vinkovci 08.06.2024 17:02
Poštovani, treba li raditi tlocrt apartmana i evakuacijski plan, ili je dovoljlno na izlaz postaviti znak exit? Hvala lijepa, Alen
Cimerfraj.hr 08.06.2024 21:37
Poštovanje, prema informacijama s kojima raspolažemo, samo znak Exit nije dovoljan, ali evakuacijski plan može biti kućne izrade - tlocrt s ucrtanim strelicama koje pokazuju najbrži put do izlaza u slučaju nužde. Lijep pozdrav, Cimerfraj.hr tim
Odgovori
Tihomir - Zagreb 10.06.2024 10:57
Poštovani, pokušavam ući u svijet iznajmljivača pa bih molio vas informaciju u vezi kategorizacije studio-apartmana. Imamo problem s nemogućnosti rušenja pojedinih zidova te bih vas molio informaciju je li moguće dobiti kategorizaciju studio-apartmana ukoliko je zasebno napravljen zahod od ostatka kupaonice? Vidim da ne postoji minimalna veličina kupaonice za apartmane s 2 zvjezdice, ali nigdje ne mogu naći informaciju je li moguće imati zasebno wc, a zasebno tuš kabinu. Lavabo nije problem staviti bilo gdje. Unaprijed zahvaljujem na pomoći, Tihomir
Cimerfraj.hr 12.06.2024 13:15
Poštovani g. Tihomire, da, ne postoji minimalna kvadratura propisana kroz uvjete za kategorizaciju studio apartmana s dvije zvjezdice. Također, površina kupaonice nije uopće definirana za postojeće objekte. Ne znam imate li postojeći ili novi objekt. Praksa odvojene gradnje kupaonice od WC-a je bila česta nekada. Nigdje u propisima se to ne spominje niti navodi kao prepreka registraciji turističkog smještaja. Kategorija, odnosno broj zvjezdica, će ovisiti o tome jeste li zadovoljili uvjete s obzirom na vrstu objekta. Dobro došli u svijet iznajmljivanja i sretno!
Tihomir - Zagreb 13.06.2024 09:51
Hvala vam na odgovoru. Radi se o staroj zgradi iz 1920. godine u kojoj bi od stana napravio dva apartmana apartman i studio apartman. Prema tome to bi bio postojeći objekt. Pitao sam ovo jer u uvjetima za kategorizaciju piše da studio apartman jedna prostorija koja objedinjuje sve kupaonica, dok kod postojećih objekata piše da soba za spavanje može biti odvojena od prostorije za ostale namjene kupaonica. Stoga sam se bojao da nije striktno definiran raspored načina korištenja tj. zadovoljavanja uvjeta po pojedinim prostorijama i kako one moraju biti odvojene ili spojene. Hvala vam na pomoći :
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Fiskalizacija za iznajmljivače pred vratima?!

Humanitarna akcija: Iznajmljivači sa srcem

Popularno: