Aktualno
70.5K

Ispunite Zahtjev za odgodu plaćanja paušala do 31.3. na stranicama ePorezne

Iz Porezne uprave pozivaju obveznike da elektroničkim putem podnesu Zahtjev za odgodu plaćanja poreznih obveza u skladu novim Pravilnikom. Poziv se odnosi i na iznajmljivače, fizičke i pravne osobe

U utorak, 24.3. je objavljen i stupio na snagu Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. U skladu s tim, pravne i fizičke osobe mogu podnositi zahtjeve za odgodu plaćanja poreza i drugih obveza, uz uvjet da u trenutku podnošenja zahtjeva nemaju dug veći od 200,00 kn. Zahtjevi se podnose bez naknade. 

Uvjeti za podnošenje zahtjeva su (osim već navedenog nepostojanja duga većeg od 200 kn): 

  • pad prihoda u mjesecu koji prethodi mjesecu podnošenja zahtjeva u usporedbi s istim mjesecom u 2019. za najmanje 20 % (npr. zahtjev u travnju - pad promet u ožujku 2020. prema ožujku 2019.)

  • vjerojatnost da će prihodi/primitci u sljedeća tri mjeseca biti manji za 20 % u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

 

Dospjele porezne obveze mogu se odgoditi za najdulje tri mjeseca računajući od dospijeća svake dospjele porezne posebno


Kako podnijeti Zahtjev za odgodu plaćanja paušala?

Zahtjev se podnosi Poreznoj upravi prema prebivalištu/sjedištu putem sustava ePorezna. Iznimno u Zagrebu ne rade Ispostave Porezne uprave Centar, Maksimir i Dubrava zbog oštećenja izazvanih potresom pa se zahtjevi mogu poslati u druge ispostave u Zagrebu.

Ovdje možete pogledati i preuzeti Zahtjev za odgodu plaćanja poreza. Zahtjev ćemo obrazložiti i priložiti dokaze. 
 

Na odgođeni porez se ne obračunavaju kamate

Ako niste korisnici ePorezne, možete kontaktirati Poreznu upravu putem web forme. Na naslovnoj stranici ePorezne, odaberite Pišite nam uz odabir teme ePorezna – JPPU i podteme Zahtjev za odgodom plaćanja gdje je omogućeno popunjavanje obrasca. 

Paušalni porezni obveznici, iznimno u slučaju da iz objektivnih razloga ne mogu podnijeti Zahtjev na navedene načine, mogu nazvati nadležnu Poreznu upravu telefonom i usmeno zatražiti podnošenje Zahtjeva.

Porezna uprava elektroničkim putem obavještava obveznike o odgodi plaćanja jednostavnim i žurnim postupkom. Priložene dokaze može provjeravati naknadno.


Odgoda plaćanja poreza za privatne iznajmljivače?

S obzirom na navedene uvjete, privatni iznajmljivači koji imaju kratku sezonu će teško moći prikazati pad prihoda u odnosu na prošlu godinu. Pred nama su mjeseci predsezone u kojima mali iznajmljivači u ruralnim krajevima još ne bilježe značajan promet gostiju. Međutim, oni koji pune lipanj ili svibanj čak, mogu zadovoljiti i taj uvjete za odgodu plaćanja. No, bez obzira na formalne dokaze, preporučujemo svima da ispune zahtjeve jer je jasno da gostiju nemamo, da nemamo prihoda te da ne možemo platiti porez.
 

Svaka obveza koja dospijeva u vremenu posebnih okolnosti do 20. lipnja 2020. će biti odgođena za 3 mjeseca, temeljem podnesenih utemeljenih zahtjeva, stoji na stranicama ePorezne

Nevažno je i što mislimo o odgodi te smatramo li da Vlada treba ukinuti plaćanje poreza u potpunosti. S obzirom na to da je dospijeće prve rate 31.3., a podnošenje Zahtjeva nas ne košta ništa, ispunimo obrazac i pošaljimo ga. Ako to ne učinimo, morat ćemo platiti tu prvu ratu.

Potom se možemo nadati da će se situacija što prije smiriti ili da će porez do kraja godine potpuno ukinuti. Čuvajte se! 

Detaljnije obrazloženje o odgodi plaćanja obveza na stranicama ePorezne.

Spremi

Domaći kolač s orasima - jednostavan recept za dobrodošlicu gostu

Božićna dekoracija za kupaonicu: Kako ukrasiti kupaonicu za uživanje u blagdanima?

​Koliko putovanja godišnje planira realizirati prosječni turist i zašto je to važno?

6 razloga zbog kojih nikad nećete uspjeti povećati broj rezervacija

​Ovisi li budućnost hrvatskog turizma o manjim mjestima i nepoznatim destinacijama?

Dolce far niente: Kada idem na odmor, samo želim jesti, piti i ležati (na suncu)

Kategorizacija apartmana i kuća za odmor - utječe li datum rješenja na naše financijske obveze?

Savjeti uspješnih domaćina: Jednostavna anketa gostiju je neprocjenjiva

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Protuepidemijske mjere: Smještajni objekti u domaćinstvima ipak smiju nastaviti s radom

Dostava svježe hrane: Gdje i kako naručiti proizvode domaćih poljoprivrednika

Popularno: