Aktualno
20.5K

Turistička članarina još 5 % manja?

Po visini poreza, Hrvatska spada među zemlje EU s nižim stopama, problem je u neporeznim davanjima među koje spada i članarina turističkim zajednicama. Plaćanje članarine je obvezno za sve iznajmljivače, a procjenjuje se da bi domaćim poduzetnicima ostalo oko 10 milijuna kuna više u dežpu nakon novog smanjenja članarina

Na stranicama e-Savjetovanja se provodi još jedna javna rasprava koja se tiče izravno iznajmljivača obiteljskog smještaja. Sve pravne i fizičke osobe su pozvane da se uključe u raspravu s prijedlozima o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama turističkim zajednicama. Javnu raspravu provodi Ministarstvo turizma i otvorena je do 4. studenog ove godine.

Svi privatni iznajmljivači su obveznici plaćanja tzv. turističke članarine, odnosno postotka od svojih prihoda kojim se financira rad turističkih zajednica. U ovoj, 2016. godini, taj namet je već smanjen za 15 %, uglavnom zbog pritiska EU, prema čijim naputcima bi Hrvatska trebala ukinuti ili smanjiti većinu svojih parafiskalnih nameta, u koje spada i turistička članarina.
 

Manje TZ-ovima, više iznajmljivačima

Smanjenje turističke članarine je, razumljivo, naišlo na otpor turističkih zajednica, pogotovo onih `kopnenih´, čije financije, ali i opstanak, izravno ovise o članarinama. Bez obzira na prijedloge pristigle iz kontinentalnih turističkih zajednica da se razmisli dobro o smanjenu članarine i preraspodjeli sredstava, članarina je smanjena te se ista sada obračunava po koeficijentima kako slijedi:
 
Turistički razred mjesta A B C D
Stopa obračuna za prvu skupinu 0,1615 0,14858 0,1292 0,11628

Novi prijedlog obračuna turističkih članarina bi pojedinačne izračune umanjio za dodatnih 5 %:
 
Turistički razred mjesta A B C D
Stopa obračuna za prvu skupinu 0,0323 0,03097 0,02774 0,02584

Zakon o članarinama u turističkim zajednicama određuje obvezu plaćanja turističkih članarina i način obračuna istih, razvrstavajući pravne i fizičke osobe u skupine prema djelatnostima, o kojima ovisi koeficijent, odnsno stopa, za obračun članarine. Privatni iznajmljivači spadaju u prvu skupinu, a članarina ovisi i o razredu turističkog mjesta. Kako se računa iznos turističke članarine, pogledajte u članku Turistička članarina - obveza svakog iznajmljivača apartmana.

Procjenjuje se da bi novo smanjenje turističke članarine rasteretilo hrvatsko gospodarstvo za oko 10 milijuna kuna. Toliko bi se smanjio i prihod turističkih zajednica koje bi sredstva od uplate članarina morale nadoknaditi iz drugih izvora ili preraspodjelom sredstava. Možda bi mudrije korištenje resursa pomoglo u toj preraspodjeli?


Još uvijek velik broj neporeznih davanja

Sasvim je sigurno da manje nameta pomaže stvaranju bolje poslovne klime, pogotovo kad se radi o malim poduzetnicima i paušalcima kojima se nakupi takvih `sitnih˙ troškova što u konačnici za njih znači veliko financijsko opterećenje. Inače, po visini poreza, Hrvatska spada među zemlje EU s nižim stopama, ali su parafiskalni nameti (tzv. neporezna davanja) ti koji opterećuju domaće gospodarstvo.
 

U posljednjih nekoliko godina, broj takvih `feudalnih davanja´ se značajno smanjio, no brojka od 161 nameta je još uvijek prevelika

Sada već bivša Vlada je, u travnju ove godine, osnovala povjerenstvo za uređenje sustava neporeznih davanja i njihovo smanjenje što znači da će nam budućnost donijeti još neporeznih olakšica, možda čak i ukidanje RTV pristojbe. Koji su to parafiskalni nameti možete saznati na sljedećoj poveznici u Registru neporeznih davanja
Spremi

​Zašto su kuće za iznajmljivanje iznimno popularne i tražene među modernim turistima?

​Opis nije popis - 10 kreativnih domaćina koji znaju kako opisati svoj smještaj

Digitalni nomadi žele u Hrvatsku: Kakvu ponudu pripremiti za dolazak digitalnih nomada?

Prijevare u turizmu: Lažno predstavljanje i iznajmljivanje tuđeg smještaja

Psihologija boja u prostoru - kako stvoriti stimulativno i opuštajuće okruženje za svoje goste

Iznajmljivači za Kiaru: Doniramo prihode adventskih noćenja za liječenje djevojčice sa zloćudnim tumorom

Domaćin na hrvatski način: Noviteti za privatne iznajmljivače s konferencije HOST 2019. London

Kuće za iznajmljivanje: Koliku novčanu zaradu možete očekivati od iznajmljivanja kuća za odmor?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Znače li veći prihodi od turizma i veći životni standard građana?

Muči te nelojalna konkurencija?

Popularno: