Aktualno
2 13.3K

EU prijedlog: Digitalni zeleni certifikat kao COVID putovnica za koju nije nužno biti cijepljen

Europska komisija je danas predložila uvođenje digitalnog zelenog certifikata do ljeta da bi se osiguralo slobodno kretanje Europom. Uvjet za izdavanje Certifikata nije cijepljenje, moći će se dobiti i s negativnim testom ili dokazom o preboljenoj infekciji

Europska komisija je danas, 17. ožujka, predložila uvođenje digitalnog zelenog certifikata (Digital Green Certificate) kako bi se olakšalo slobodno i sigurno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije. Digitalni zeleni certifikat će dokazivati da je putnik cijepljen protiv COVID-19, da ima negativan rezultat testa ili je prebolio COVID-19.

Digitalni zeleni certifikat će biti besplatan i dostupan u digitalnom ili papirnatom obliku. Sadržavat će QR kod kojim će se osigurati sigurnost i autentičnost certifikata. Komisija će osigurati platformu za provjeru certifikata na razini čitave EU, ali će države članice i dalje imati slobodu postavljanja ograničenja prelaska državnih granica.


Slobodniji i brži sustav kretanja Europom

O zelenom digitalnom certifikatu je govorio povjerenik za pravosuđe Didier Reynders: "S digitalnim zelenim certifikatom zauzimamo europski pristup kako bismo osigurali građanima EU-a i članovima njihovih obitelji da ovo ljeto mogu putovati sigurno i uz minimalna ograničenja. Digitalni zeleni certifikat neće biti preduvjet za slobodno kretanje i neće diskriminirati na bilo koji način. Zajednički pristup EU će nam pomoći da postupno vratimo slobodno kretanje unutar EU i izbjegnemo fragmentiranje. To je prilika i da utječemo na globalne standarde i budemo primjer, temeljen na europskim vrijednostima poput zaštite podataka."
 

Nema diskriminacije

Kao ključni element nediskriminacije, iz Komisije ističu mogućnost dobivanja certifikata, ne samo za cijepljene osobe, već i za one koji imaju negativan test ili su preboljeli koronavirus. Tako bi svi putnici - i cijepljeni i necijepljeni trebali imati korist od digitalnog zelenog certifikata. 

Certifikati će sadržavati ograničeni skup podataka kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu / testu / oporavku i jedinstveni identifikator. Ovi se podaci mogu provjeriti samo radi potvrde i provjere autentičnosti i valjanosti certifikata.

Digitalni zeleni certifikat vrijedit će u svim državama članicama EU-a, kao i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Digitalni zeleni certifikat trebao bi se izdati građanima EU-a i članovima njihovih obitelji, bez obzira na njihovu nacionalnost. Također bi se trebao izdati državljanima izvan EU koji borave u EU i posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice.

Izgled certifikata

Izgled certifikata u papirnatom i digitalnom obliku


Sustav digitalnih zelenih certifikata će biti privremena mjera i obustavit će se nakon što Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasi kraj međunarodne zdravstvene krize COVID-19, poručuju iz Europske komisije. 

Prijedlog nije izdan kao preporuka za države članice, već u obliku europske uredbe, što znači da će biti obvezujući ako ga izglasaju Europski parlament i Vijeće EU.

​Više o ovoj uredbi na Coronavirus: Commission proposes a Digital Green Certificate.

Spremi

Snijeg i turizam: Donosi li snijeg mogućnost razvoja novog oblika turizma u Hrvatskoj?

Raspored kuhinjskih elemenata: 9 najčešćih pogreški kod planiranja kuhinje

Kako pripremiti savršenu knjigu dobrodošlice za goste

Recepti za koktele - 5 osvježavajućih napitaka s aromom vrtova naših baka i Dalmacije

​Koje europske zemlje ostvaruju najveće prihode od turizma?

Konferencija 3T 2021.: Kako preživjeti pandemiju?

e-Visitor preplašio iznajmljivače smještaja na crno?

Budućnost turizma i najvrjednijih resursa u Hrvatskoj su u našim rukama

2 komentara Uključi se u raspravu
Vladimir - Varaždinske Toplice 20.03.2021 10:12
Put u fašizam.
Anka 21.03.2021 10:14
Slažem se, to je u redu, građani mogu se kretati unutar EU i otići na ljetovanje.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Safe stay in Croatia: O sigurnom boravku u Hrvatskoj i nesigurnom oporavku turizma u 2021.

I privatni iznajmljivači u prioritetnoj skupini za cijepljenje protiv koronavirusa

Popularno: