Propisi i Zakoni
10 57.4K

Olakšice zbog pandemije: Koje poreze iznajmljivač paušalac mora platiti u 2020. godini?

Koje poreze iznajmljivač paušalac mora platiti u ovoj kriznoj godini? Koja su davanja iznajmljivačima paušalcima oproštena, a koja umanjena zbog pandemije?

Neobična godina i turistička sezona donijela je mnoštvo pitanja, među kojima se posebno ističu ona financijske prirode. Mnogi privatni iznajmljivači su se odlučili na odjavu kategorizacije - službeni odgovor na upit koliki je broj odjavljenih objekata, do danas, nismo dobili.
 
No, onih koji su hrabro zakoračili u sezonu, s optimizmom i vjerom u uspjeh, sigurno je puno više. Oni su se pri tome suočili s povećanim brojem otkazanih rezervacija i čestim izmjenama propisa koji određuju financijske obveze iznajmljivača u ovoj godini. Stoga tekst kojeg smo objavili na ovim stranicama s početkom godine Obveze privatnih iznajmljivača u 2020. godini, u svojem financijskom dijelu, više nije sasvim aktualan.
 
Financijske obveze domaćina su, načelno, umanjene s obzirom na smanjenu turističku potražnju uslijed pandemije COVID-19.
 

Financijske obveze iznajmljivača paušalca u 2020.

Za razliku od prijašnjih godina, sve financijske obveze iznajmljivača paušalaca se obračunavaju u paušalnom iznosu.
 

Turistička članarina i turistička pristojba se po novim propisima obračunavaju na temelju broja stalnih i pomoćnih postelja – iznimno u 2020. se obračunavaju isključivo po broju stalnih kreveta, a pomoćni ne ulaze u obračun paušala

 

Turistička pristojba u 2020.

Turistička pristojba je umanjena za 50%, na temelju Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 36/2020 ), koji je na snazi od 26. ožujka 2020. godine.
 

Iznajmljivači paušalci više nemaju mogućnost izbora hoće li pristojbu plaćati paušalno ili po ostvarenom noćenju

Visinu osnovice za obračun turističke pristojbe u 2020. su donosile županijske skupštine do kraja prošle godine. Zaduženja su vidljiva u sustavu eVisitor, u izborniku Financije. Paušal pristojbe se plaća u 3 rate, s datumima dospijeća posljednjeg dana mjeseca srpnja, kolovoza i rujna.
 

Turistička članarina u 2020.

I turistička članarina je u 2020. umanjena za 50% Pravilnikom o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (NN 88/20). Isti je na snazi od 31. srpnja 2020., a njime je potvrđeno da se članarina TZ ovu godinu, također, neće obračunavati na pomoćne ležajeve.
 

Za razliku od prijašnjih godina kada se članarina obračunavala kao postotak od ostvarenih primitaka, ovu godinu se plaća paušal s osnovicom od 22,5 kuna za svaki stalni ležaj. Na potpomognutim područjima je osnovica članarine niža za dodatnih 20%

 
Obračun članarine turističkim zajednicama je također vidljiv u eVisitoru, ali ne pod Financijama, već u Obavijestima. Navedeni i rokovi plaćanja. S obzirom na to da se članarina ne obračunava više na temelju primitaka ostvarenih u prethodnoj godini, rokovi plaćanja su jednaki kao i kod paušala turističke pristojbe.
 
Bez obzira na nove rokove plaćanja i obračuna, dužni smo podnijeti obrazac TZ-2 u nadležnu Poreznu upravu do 15. siječnja za proteklu godinu. U TZ-2 obrascu, uz obračun članarine, navodimo i ukupne primitke, tako da još uvijek moramo voditi Evidenciju o prometu, odnosno podnijeti EP obrazac. Isti služi za kontrolu praga ulaska u PDV.
 

Porez na dohodak za iznajmljivače paušalce u 2020.

Paušalni porez na dohodak koji se, još uvijek, obračunava samo na stalne krevete, čiju osnovicu za obračun su propisale jedinice lokalne samouprave, se plaća u 4 jednaka obroka.
 
U ožujku smo imali priliku podnijeti zahtjev za odgodu plaćanje 1. rate paušala, ali je ista dospjela krajem lipnja. 2. rata je oproštena svim iznajmljivačima, a ostale rate dospijevaju krajem rujna i prosinca.
 

PDV na proviziju

U mjesecima u kojima bilježi promet, iznajmljivač koji koristi usluge stranih posrednika, registriranih u EU, dužan je obračunati i platiti PDV na proviziju.
 

Poskupljenje pa smanjenje – kolika je zapravo pomoć sektoru privatnog smještaja?

S oprostom jedne rate paušala, naša su plaćanja poreza na dohodak smanjena na 75% ukupnog iznosa paušala. Turistička pristojba i članarina su umanjene za 50%, sve zbog kriznih uvjeta poslovanja. No, kolika je stvarna pomoć, odnosno smanjenje davanja u ovoj godini u odnosu na ranije godine, kada poslovanje nije bilo ugroženo?
 


Uzmimo za primjer iznajmljivača s 10 stalnih postelja. Pomoćne krevete nećemo uzimati u obzir, ne zato jer su oprošteni uslijed pandemije, već zato što se nikada dosada nisu ni uzimali u obzir kod obračuna paušala. Dakle, ta olakšica je zanemariva.
 
Domaćin s 10 stalnih postelja plaća 300,00 kn osnovicu paušala poreza na dohodak, 350,00 kn turističke pristojbe po krevetu i 45,00 kn članarine. Ukupna davanja su zbroj 3000,00 kn paušala (+ prirez kojeg ćemo ovdje zanemariti jer je različit za svako mjesto), 3500,00 kn pristojbe i 450,00 kn članarine.
 
To bi ukupno bilo 6950,00 kn, a uz olakšice uslijed pandemije, naš će domaćin platiti ukupno 2250,00 paušalnog dohotka, 1750,00 kn pristojbe i 225,00 kn članarine, sve skupa 4225,00 kn. U postocima bi to značilo da ćemo platiti 60,8% od ukupnih davanja.

 


Ne smijemo zaboraviti da se članarina turističkim zajednicama više puta uvećala s novim načinom obračuna te da su neke jedinice lokalne samouprave još prošlu godinu značajno povećale osnovice za obračun paušala u odnosu na ovih najnižih 300,00 kn koje smo uzeli kao primjer, a viša je i osnovica za obračun turističke pristojbe.
 

Zbog navedenog, stvarno smanjenje davanja uslijed krize, a u odnosu na prošlu godinu, nije 40%-ak posto, kako pokazuje primjer, već značajno niže. A koliko smo ostvarili prihoda u obiteljskom smještaju ove 2020. godine?!

Ako se nekome i čini da su davanja iznajmljivača paušalaca niska, podsjećamo da svaki iznajmljivač koristi i oprema vlastitu nekretninu, da je plaćen PDV na svaki dio te nekretnine i opreme bez prava na pretporez, da svaki iznajmljivač, koji drži do kvalitete svoje ponude, mora prije svake sezone osvježiti svoj smještaj, ofarbati zidove, kompletirati opremu, obnoviti pretplate na TV i internet, kupiti određene količine potrošnog materijala, plaćati režije po višim tarifama, ulagati u oglašavanje i promociju svog smještaja, itd.


Niži prihodi ne smanjuju davanja

Stvarni troškovi iznajmljivača paušalaca su mnogo viši od navedenih poreznih opterećenja, a prihodi ove sezone značajno niži.
 

S obzirom na to da se sva davanja obračunavaju u paušalu, osim kod plaćanja PDV-a na proviziju, na ista ne utječe broj ostvarenih rezervacija niti prihod

Ako do kraja godine, ne bude novih mjera koje će obuhvatiti privatne iznajmljivače, mnogi naši kolege, čija egzistencija ovisi o pružanju usluga smještaja u kućanstvu, će se naći u nezavidnom položaju.

Zar je toliko teško još ovu godinu omogućiti obračun članarine TZ na stari način, po ostvarenom prometu, i dopustiti mogućnost plaćanja turističke pristojbe po ostvarenom noćenju, što bi davanja donekle približilo vrijednosti poslovanja svakog pojedinog iznajmljivača u ovoj kriznoj sezoni?

Spremi

Hrvatski obiteljski smještaj najatraktivniji u Europi

Recepti za bakalar - od hladnih mora do toplih blagdanskih blagovaonica

Kako je Albanija postala hit na europskom turističkom tržištu s 19% dolazaka više nego 2019.

Turizam 2021. u brojkama - drukčija očekivanja gostiju i planovi za putovanja u 2022. godini

Kuće za iznajmljivanje: Koliku novčanu zaradu možete očekivati od iznajmljivanja kuća za odmor?

EU Inicijativa za veću transparentnost platformi, jednostavnije uvjete registracije i razlikovanje povremenog od profesionalnog kratkoročnog najma

​Best European Holiday Home 2019.: Tko će ponijeti titulu najboljeg domaćina u Europi?

Suhozid - tragovima čipke od kamena

10 komentara Uključi se u raspravu
Milena - Makarska 04.09.2020 18:09
Mi, privatni iznajmljivači, zbog pandemije smo pretrpjeli velike gubitke, cijelu sezonu smo bili spriječeni u obavljanju naše djelatnosti, izloženi smo velikom riziku da se zarazimo, maksimalno smo se trudili da izvučemo sezonu. E, sada, umjesto da nam umanje sva davanja i poreze, barem za 50%, bit ćemo kažnjeni. To nije pošteno, hoteli, koji su zatvorili, dobit će plaće za svoje zaposlenike iz fondova, nisu radili, nama, koji smo iznijeli sezonu na našim leđima, neće biti priznato ništa ili nešto sasvim zanemarivo. Trebali bi svi dići glas i izborit se za naš status.
Marko - Ražanac 04.09.2020 18:25
Gdjo Milena, potpuno se slazem s vama i, s obzirom, da ćemo istupiti kao udruga iznajmljivača, isto pitanje postaviti našoj TZ, pokrenuli bi pitanje turističke članarine za ovu godinu, pa slično predlažem i vama...
Stjepan 06.09.2020 18:27
Stvarno je bezobrazno uzimati broj ležajeva kao osnovu za tur. čl. jer naša sezona se svodi na mjesec i po, a i pozicija ap nije uzeta u obzir. Pravednije je bilo obračun po ostvarenom prihodu kao do sada. Tako su mali iznajmljivači dovedeni u neravnopravan položaj prema velikim igračima.
Zlatko 23.11.2020 15:56
OVO JE SRAMOTA. Tko štiti nas male iznajmljivače? Nosimo teret našeg turizma na vlastitim leđima, a država nas HARAČI. Ove godine nisam imao ni jednog turistu, a za KAZNU moram TZ platiti 1400 kn za 8 praznih ležajeja. Trebamo svi mali odjaviti pa neka onda računaju unaprijed koliko će dogodine biti u proračunu. Turističke zajednice nam ne trebaju jer nas harače, a ništa nam ne daju. Mi ih debelo plaćamo. Postoji e-Visitor, ako je pošteno plaćat ćemo poreze prema OSTVARENIM noćenjima, a ne HARAČLIJAMA PLANIRANIM. Nas je oko 110000 registriranih ležajeva, a neka TZ razmišljaju gdje će smjestiti taj broj turista AKO DOĐU sljedeće godine. KOJE IMAMO RIJEŠENJE????? HOĆEMO SVI ODJAVITI ZA SLJEDEĆU GODINU??? IMA NETKO MOŽDA DRUKČIJE RJEŠENJE NAŠIH PROBLEMA ???
Odgovori
04.09.2020 20:42
Use i u svoje kljuse. Pomoz si sam i g. Bog će ti pomoći. Prošla su vremena kad je država bila krava muzara. Najvažnije je da smo u EU platili 900 miliona i sada moramo prositi naše da nam naše vrate na temelju fiktivnih projekata. Papir sve izdrži!
Aleksandar 04.09.2020 21:14
Dokaz je da nikoga nije briga za privatnog iznajmljivača, ovaj paušal je velika prevara da bi se uzelo što više, zašto se ne uzme realni promet i na osnovu prometa plate sva davanja. Neki imali čak i 60 dana punjenja, a mnogi niti jednog noćenja ili par dana. Bitno je da se harač pokupi za Kamarilu
Jasna 05.09.2020 09:47
Dodatno, nas u omiškom kraju komunalno poduzeće Peovica tereti za odvoz smeća po dvije osnove: 1. kubikaži otpada, kontejneri za odlaganje otpada su čipirani i svako pražnjenje se registrira; ali gle kvake - terete nas i 2. po broju ležaja koje iznajmljujemo! Ne znam da li toga ima još negdje u Hrvatskoj, ali naši računi za smeće su vrtoglavo visoki. Sasvim je nebitno tko je napunio moj kontejner za otpad, ja ili gost, dok god uredno plaćam za odvoz, ali da me još 6 mjeseci godišnje terete po broju ležaja koje iznajmljujem u domaćinstvu - mislim da je to protuustavna kategorija!!!
Domenika - Pag 05.09.2020 11:46
Također i kod nas u Pagu. Cijena odvoza se uvećava i dodatna stavka na računu je Uvećanje CMJU za iznajmljivanje kreveta, što u mom slučaju iznosi 100,00 kn mjesečno.
Odgovori
Nikola 05.09.2020 19:05
Sigurno da nije pošteno. Kod nas je to normalno, tko radi, gubi, a oni što ne rade, dobiju. Ako vlada ovo ne riješi poštenije, trebamo izaći na ulicu i protestirati da se problemi riješe, a ne kako premijer i ministarstvo kaže. Pozdrav svima i razmislite dobro kako dalje.
Mara 10.09.2020 16:52
A što da kažemo mi u Zagrebu koji je samo prolazni grad i gdje su turisti prije odsjedali na proputovanju prema moru. Dakle, svaka noć drugi gost, a sada nema ni toga jer na more dolaze oni koji su u zoni cestovne dostupnosti i idu direktno na more, jer iz Beča, Budimpešte i okolnih država, a da ne govorimo iz Hrvatske, se može u jednom danu doći do mora pa nitko niti nema potrebe odsjedati u Zagrebu, a potres, zbog kojeg turisti i nemaju što vidjeti je grozan, jer nam ulice su nakon pola godine zakrčene i dalje šutom i zaista nisu za turizam. To se isto odražava i na naše poslovanje. Dakle, što je apartman bliži centru grada, što je prije bila preporuka, sada je to nedostatak. Harač, rajo, harač, kaže naša vlada i vraćamo se u doba Turaka!
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Naplata prvog obroka paušala turističke pristojbe iznajmljivačima koji su do 15.7. ostvarili barem jedno noćenje

Oslobođenje plaćanja turističke pristojbe samo za iznajmljivače koji su odjavili kategorizaciju i čiji su objekti oštećeni u potresu

Popularno: