Propisi i Zakoni
1 142K

Uputa za popunjavanje obrasca TZ 2 s rokom predaje do 15. siječnja 2022.

Do 15. siječnja smo dužni podnijeti nadležnoj Poreznoj upravi obrazac s obračunom članarine turističkim zajednicama. Upute za popunjavanje obrasca TZ 2 su ovu godinu jasnije

Do 15. siječnja iduće godine, svi pružatelji usluge smještaja u domaćinstvima, kampovima i na OPG-ovima, dužni su svojoj nadležnoj Poreznoj upravi dostaviti obrazac TZ 2 za prijavu obračuna članarine turističkim zajednicama.

Iako je prošlu godinu bilo dosta nedoumica oko načina popunjavanja ovog obrasca i godine na koju se isti odnosi, iz Porezne uprave i Ministarstva turizma i sporta stigle su jasne upute pa dvojbi više ne bi trebalo biti.

Obrazac TZ 2 se podnosi do 15. siječnja za tekuću godinu, odnosno, do 15. siječnja 2022. ćemo u TZ 2 obrascu obračunati članarinu turističkim zajednicama za 2022. godinu, na temelju broja stalnih i pomoćnih postelja koje su navedene u sustavu e-Visitor (prema članku 11. Zakona o članarinama u turističkim zajednicama).


Prijava prihoda iz prethodne godine

Najviše nas je zbunjivala točka 17. spomenutog obrasca pod kojom navodimo ukupne ostvarene primitke. Ti primitci se odnose na ukupan zbroj svih naplaćenih rezervacija u prethodnoj 2021. godini, što uključuje i provizije posrednika, a koje inače bilježimo u knjigu prometa ili u obrazac Evidencija o prometu.

Iako se turistička članarina više ne obračunava kao postotak ostvarenih primitaka, dužni smo voditi Evidenciju o prometu koju dostavljamo s obrascem TZ 2 u Poreznu, a u kojoj su evidentirani svi naplaćeni računi, kronološkim redom s ukupnim iznosom iskazanim u točki 17. obračuna turističke članarine. 
 

Iznajmljivači strani državljani podnose obrazac TZ 2 Ispostavi za nerezidente Porezne uprave na adresi Avenija Dubrovnik 32 u Zagrebu

Od 2020. TZ članarina se obračunava u paušalnom iznosu kao umnožak broja postelja i paušalne osnovice za obračun članarine TZ. Paušalna osnovica iznosi 45,00 kn za stalne krevete i 50% od tog iznosa, odnosno 22,50 kn, za pomoćne, kako je propisano Pravilnikom o godišnjem paušalnom iznosu članarine iz veljače 2020.

Iznimno, u 2020. i u 2021. obveza plaćanja članarine TZ je bila umanjena za 50%, što je bila olakšica za poslovanje u pandemiji, pa se ista nije plaćala na pomoćne krevete. S obzirom na to da ne možemo znati što nas očekuje o idućoj turističkoj godini, obračunavamo članarinu uz, gore navedene, pune propisane iznose paušalne osnovice na stalne i pomoćne krevete. 
 

Obračuna i plaćanja članarine TZ u 2022. su oslobođeni samo oni koji su do 31. prosinca dobili rješenje o prestanku pružanja usluge smještaja


Rok za plaćanje krajem srpnja

Svi ostali obračunatu članarinu su dužni platiti jednokratno do 31. srpnja 2022. ili u tri jednaka obroka, s tim da prvi obrok dospijeva 31. srpnja, drugi 30. kolovoza i posljednji 30. rujna 2022. godine.

Primjer popunjenog TZ 2 obrasca za pružatelje usluge smještaja u domaćinstvu: 

popunjeni obrazac TZ 2

Šifrarnik gradova i općina Porezne uprave


Svi oni koji nemaju goste u ovo adventsko vrijeme, već sada se mogu riješiti ove obveze i neopterećeno uživati u prvim danima nove, dok će oni koji pružaju gostoprimstvo na izmaku ove godine, pričekati na zbroj svih primitaka i predavati obrazac TZ 2 u prvim danima 2022.

Ako rješenje o kategorizaciji ishodite tijekom 2022. godine, obračun članarine turističkim zajednicama podnosite u roku od 15 dana od datuma rješenja, a rok za plaćanje je jednokratno do posljednjeg dana tekuće godine.

Ovdje možete preuzeti Obrazac TZ 2

disclamer Cimerfraj.hr

Spremi

Nijemci ocijenili Hrvatsku kao četvrtu najpopularniju destinaciju, trećina već točno zna gdje će ljetovati

Prilika za vlasnike obiteljskih kuća koji planiraju koristiti obnovljive izvore energije

Izdavanje vouchera gostima je važno poput interneta ili klima-uređaja u kućama za odmor i apartmanima

Posteljina od bambusa protiv alergija za ljepši san

Koliko nam je važna ocjena gosta?

​Kupaonski radijator ljestve: Zašto su ljestve odličan izbor za kupaonicu?

Zavirili smo u 20 najboljih planinskih kuća za odmor u Hrvatskoj

Kako izmjeriti efikasnost u poslovanju: 7 ključnih pokazatelja uspješnosti (KPI) iznajmljivanja turističkog smještaja

1 komentara Uključi se u raspravu
Željko - Pitomača 02.01.2022 12:23
TZ Biograd je stavio na svoju stranicu da se tz obrazac podnosi za 2021 g. Molio bi Cimefraj da se očituje.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

50% niža članarina i turistička pristojba u 2021., rokovi plaćanja pristojbe se odgađaju do kraja kolovoza

Istekao prvi rok za rekategorizaciju - bez zvjezdica ostao tek manji broj iznajmljivača

Popularno: