Propisi i Zakoni
3 118.9K

Kako se obračunava turistička članarina u 2020. godini

Prema novom Zakonu o članarinama u turističkim zajednicama, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020., privatni iznajmljivači su dužni članarinu TZ obračunati i prijaviti do 15. siječnja, ali je ovu godinu taj rok iznimno produljen do kraja veljače s obzirom na kratko vrijeme prilagodbe novim propisima

Novi Zakon o članarinama u turističkim zajednicama je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Najvažnija izmjena za privatne iznajmljivače je da se članarina TZ ili turistička članarina više neće obračunavati prema ukupnim godišnjim primicima, već prema broju svih kreveta koji su navedeni u rješenju o kategorizaciji obveznika.

Članak 11. spomenutog Zakona poručuje kako ćemo plaćati "godišnji paušalni iznos članarine za svaki krevet u sobi, apartmanu i kući za odmor, za svaku smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti".
 

Članarina će se obračunavati kao umnožak svih kreveta (stalnih i pomoćnih ako su upisani u rješenje) i osnovice paušala članarine koju će propisati ministar turizma pravilnikom

Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici već prošao javno savjetovanje pa bi u domaćinstvu osnovica za obračun mogla biti 55 kuna, a 40 kuna na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. 


Još ovu godinu članarinu TZ obračunavamo na stari način

S obzirom na to da se članarina obračunava za prethodnu godinu, tj. da je sada obračunavamo za 2019. godinu, još ovu godinu vrijedi stari način. To znači da ćemo zbroj svih primitaka koje smo naveli u Evidenciji prometa (obrazac EP) umnožiti s koeficijentom: 0,16150 za A turistički razred, 0,14858 za B, 0,12920 za C i 0,11628 za D razred mjesta.
 

Popunjeni obrazac TZ ćemo odnijeti u Poreznu upravu prema mjestu prebivališta, a obračunatu članarinu ćemo uplatiti na račun turističke zajednice mjesta u kojem pružamo uslugu smještaja

Članarinu možemo prijaviti i putem usluge ePorezna, a platiti jednokratno do 31. srpnja ili u tri jednaka obroka - 1. obrok do 31. srpnja, 2. obrok do 31. kolovoza i 3. obrok do 30. rujna. 

Ovdje možete pogledati kako ispuniti obrazac TZ.

Spremi

Kako izbjeći negativne recenzije gostiju?

I noćni ormarić može biti čaroban sastojak za ugodu i zadovoljstvo gosta vašom smještajnom ponudom

PDV na proviziju stranih agencija za iznajmljivače

​10 lekcija koje nas je 2017. godina naučila o turizmu

​Fleksibilniji uvjeti otkazivanja nam mogu sačuvati rezervacije u ovoj ekstremnoj globalnoj situaciji

​Snijeg u Hrvatskoj: Hoće li turisti u 2022. godini uživati na hrvatskim skijalištima?

Regionalni FOS Šibensko-kninske županije s raznolikim programom - od iznajmljivača do inspektorata

Čišćenje staklenog stola: 5 savjeta za uvijek čisti stakleni stol

3 komentara Uključi se u raspravu
Željko 07.02.2020 20:42
Ako sad još plaćamo članarinu po starom obračunu, kad počinjemo plaćati po novom? Pošto smo već neki platili akontacije za turističku članarinu za 2020. po starom obračunu?
Cimerfraj.hr 18.02.2020 13:33
Poštovani g. Željko, u ovoj godini plaćamo članarinu za 2019. pa je zato i obračunavamo po starom načinu. Po novom ćemo obračunavati članarinu za ovu godinu, a koju ćemo biti dužni obračunati i prijaviti do 15. siječnja 2021. Od ove godine, eVisitor ima novi izbornik FINA - turistička članarina pa imate uvid u aktualno stanje u vezi s Vašom obvezom plaćanja turističke članarine.
Željko - Pitomača 27.02.2020 17:49
Ja evo gledao u eVisitor i nema tog izbornika FINA koji spominjete...
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Obveze privatnih iznajmljivača u 2020. godini

Paušal turističke članarine za 2020. će biti 45 kuna po stalnom krevetu, na pomoćne upola manje

Popularno: