Aktualno
3.4K

O ratu i turizmu, idućoj turističkoj sezoni i pomoći ljudima izbjeglih s ratom zahvaćenih područja

Srcem uz ljude na ratom zahvaćenim područjima, zabrinuti, ne samo zbog turizma, i kao uvijek voljni pomoći, staviti smještaj na raspolaganje, uplatiti noćenje, pokazati humanost bez granica gdje zatreba

U četvrtak 24. veljače 2022., svijet su probudile stravične vijesti. Ono o čemu se nagađalo tjednima, uz nadu da se neće dogoditi nikada, ipak se zbilo u tim mamurnim ranim jutarnjim satima. Rusija je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je dugačkim, pompoznim govorom objavio rat Ukrajini. Kao da nije jasno da taj čas, čim raketiraš strateške točke i vojne punktove susjedne zemlje, pokrećeš invaziju. Rat je, izgleda, potrebno objaviti i šepirenjem pred kamerama. Pri tome je važno izgovoriti sva moguća opravdanja kojih se sjetiš, još iz lekcija povijesti iz osnovnjaka. Potom dobro priprijetiti svima kojima bi moglo pasti na pamet umiješati se. Jer to ostatku svijeta nije jasno. Tek tada rat zapravo počinje.

Novinari su odmah legli na tipkovnice, vremenske crte razvoja događaja u Ukrajini podijelile portale, a dežurni analitičari svega i svačega lansirali svoje idejne projektile u medijske kanale. Informacija je mnogo, oprečne su, teško ih je filtrirati.


Samo da rate ne bude

No, jedno je sigurno. U to smo sigurni svi. Sjećanje je još živo i bolno. Zvuk sirena, zagušljiva skloništa. Strepnja. Osluškivanje. "Kad se čuje zvižduk, znači da nas je prošla". Dok osluškuješ samo tišinu, neizdrživo je. Na prvim crtama obrane, srce je. To isto srce čas je u petama, časkom zastane u grlu pa tuče čvrsto u grudima. Prošli smo rat, ne želimo ga nikome, ne želimo ponoviti nikada. Suosjećamo s ljudima na kaosom zametenim područjima. I strahujemo. Za njih, za sebe, za sve.

Iako nas od Domovinskog rata dijeli manje od tri desetljeća, svaki oblik agresije i rata nezamisliv nam je. Halo... pa zašli smo u punoljetne godine 21. stoljeća! Populacija smo planete koja je zahvaćena klimatskim promjenama i koronavirusima. Zar ne bismo trebali biti ujedinjeni - boriti se za blagostanje i mir svima. Za bolju budućnost svoje djece, svih nacionalnosti, vjera i rasa - građana planete Zemlje i svemira. Ali ne, počinje nova, zapravo stara, igra moćnika. U toj je igri samo jedan gubitnik. Narod zaraćenih strana. Ovaj bi rat mogao imati i puno kolateralnih žrtava. Uslijed pandemije, ekonomija mnogih zemalja je na koljenima. Inflacija. Logično je da se brinemo kako će se Putinova agresija odraziti u turističkim migracijama. "Kakva će biti sezona", prirodno je pitanje na usnama.
 

Turizam = mir

Rat i turizam. Rat i mir. Turizam jednako mir. Hoće li rusko-ukrajinski sukob jenjati, zamrznuti se ili ostati na svojim granicama, još uvijek ne uspijevamo dokučiti.

Medijski narativ koji nariče nad "najcrnjim danom od 2. svjetskog rata u Europi" i prognozira novi svjetski rat, zasigurno je već odgodio brojne planove za putovanja i rezervacije smještaja koje su se ovih dana trebale dogoditi. Međutim, uvjerili smo se kroz pandemiju u otpornost turizma. U ustrajnost putovanja u inat svim preprekama. Srcem smo uz stišavanje ratnih zbivanja, u nadi da će nas idući mjeseci ohrabriti s puno last minute rezervacija. 

U međuvremenu, naše srce je sa stradalnicima, s narodom iz Ukrajine i ratom pogođenih područja. 


Kako pomoći stradalnicima?

Možemo im pomoći na nekoliko načina. U humanitarnu akciju se uključilo nekoliko posredničkih platformi. TripAdvisor, Airbnb. Na ovoj posljednjoj platformi za internetsko oglašavanje smještaja i rezerviranje, u posljednjih 7 dana registrirano je 2 milijuna dolara vrijednih rezervacija. Rezervacije smještaja u Ukrajini, kao oblik pomoći Ukrajincima, bez namjere da se buking ostvari podržao je Airbnb koji neće naplatiti provizije za ukrajinske rezervacije. Bez provizija i naknada možemo i ponuditi svoj smještaj prognanicima preko Airbnb.org servisa za pomoć Ukrajincima. 

Korisnici društvene mreže Facebook se mogu uključiti u grupu SOS Ukrajina koja je osnovana za pružanje pomoći ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj i u par dana prestigla brojku od 18 tisuća članova. Ovdje se neposredno traži smještaj, potrepštine, prijevoz i sve ono što nama u ovom trenutku nije mnogo, a nekome svemir znači. 

Mapa smještaja za Ukrajince

Privremeni smještaj za izbjegle Ukrajince je mapiran na poveznici Shelter for Ukraine. Mapa se stalno osvježava, a već sada je uneseno jako puno dostupnog smještaja iz grupa za pomoć i s različitih web stranica, sa svih kontinenata iz europskih zemalja, Amerike, Kanade, Australije, Japana, Indije, Brazila, Egipta, Emirata, itd.

Tko hoće pomoći, pronaći će još bezbroj načina. Strašni su ovo dani za Ukrajince, ali i za one Ruse koji stenju pod čizmom režima. Suosjećanje nije selektivno, a humanost nema teritorijalnih granica.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Popunjenost može biti veća i do 40 posto uz kvalitetne fotografije apartmana i kuća za odmor

Popularne europske destinacije: Top 9 najpopularnijih europskih država po dolascima turista

Visine paušala turističke pristojbe za 2024. po gradovima i općinama Hrvatske

​Akontacija u turizmu - kada se može bez, a kada je pametno naplatiti polog za rezervaciju smještaja

​Horizontalno povezivanje: Dan otvorenih vrata obiteljskog smještaja Općine Dobrinj

Bizarne turističke atrakcije: Da li biste proveli godišnji odmor u kući u obliku cipele?

O ratu i turizmu, idućoj turističkoj sezoni i pomoći ljudima izbjeglih s ratom zahvaćenih područja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

British Airways ponovno leti između Zagreba i Londona četiri puta tjedno

Foto natječaj: Najljepše fotografije Zagrebačke županije osvajaju jednu od nagrada iz fonda vrijednog 15 tisuća kuna

Popularno: