Dizajn
6.5K

Laminat ili parket: Koje su prednosti i nedostaci ugradnje parketa ili laminata?

Razmišljate o postavljanju laminata ili parketa u vaš dom ili apartman? Zanima vas koje su prednosti i nedostaci laminata, a koje parketa? Isplati li se više uzeti laminat ili parket i kako se odlučiti za najbolju opciju za vaš stan, kuću ili apartman?

Vlasnici kuća, stanova i apartmana često se dvoume je li bolje odabrati laminat ili parket. Iako univerzalan odgovor na to pitanje ne postoji, u nastavku teksta vam donosimo nekoliko smjernica za donošenje odluke postaviti parket ili laminat. Nabrojat ćemo koje su prednosti i nedostaci laminata i parketa:

 

Laminat je povoljnija opcija kod uređenja prostora

Laminat može biti znatno povoljnija opcija od parketa. Iako je parket i dan danas čest odabir mnogih kupaca koji ciljaju kvalitetu, činjenica je da popularnost laminata iz godine u godinu raste. Zahvaljujući širokoj ponudi, danas kvalitetan laminat možete pronaći i po znatno nižoj cijeni od cijene kvalitetnih parketa. Stoga, želite li ostvariti uštede u budžetu za uređenje prostora – laminat je idealna opcija.

Laminat ili parket savjeti

 

Dugovječnost parketa kao odličan argument za odabir

Iako je laminat u startu znatno povoljnija opcija, na dugoročne staze, isplativije rezultate ipak pokazuje parket. Prednost parketa jest što je izrađen iz pravog drva i što se može obnavljati pa je samim time moguće postići znatno veću dugovječnost.

 

Parket se može ponovno brusiti i lakirati

Jedna od glavnih prednosti parketa definitivno je mogućnost ponovnog korištenja, odnosno obnavljanja. Ovisno o vrsti parketa, pojedini parketi mogu se brusiti i lakirati nekoliko puta – čime dobivate dugotrajnu opciju koju je moguće povremeno osvježavati. Ipak, trebate imati na umu da brušenje parketa i ponovno lakiranje nije besplatno, već ćete i za to trebati izdvojiti određenu sumu novca.

savjeti za laminat i parket

 

Postavljanje laminata je nešto jednostavnije u odnosu na parket

Kako su posljednjih godina klik sistemi parketa uvelike napredovali, laminat je jednostavnije postavljati od parketa. Kod laminata nema lijepljenja, manje su mogućnosti pogrešaka i proces može izvoditi i osoba koja nije specijalizirana za to područje. S druge strane, postavljanje parketa treba izvoditi prvenstveno osoba koja je stručna u ugradnji parketa i samim time je sam proces postavljanja nešto skuplji.

 

Parket donosi elegantniji i ekskluzivniji izgled

Parketi su zbog svojih svojstava i debljine oduvijek bili sinonim za elegantne podove. Iako su laminati uvelike napredovali i dolaze u raznim dizajnima, činjenica jest da parketi još uvijek ostavljaju dojam veće elegancije i luksuza. Dakako, to ne mora nužno biti slučaj ako se u prostoriju postavljaju laminati skupljeg cjenovnog razreda koji donose i bolja svojstva. U konačnici, parket će uvijek pod stopalom pružiti jedan poseban osjećaj topline i čvrstoće pravog drveta, koji će s laminatom biti teško postići.

odabrati parket ili laminat

 

Velik izbor laminata za sve vrste interijera

Tehnologija laminata iz godine u godinu napreduje i danas na tržištu imamo vrhunske laminate besprijekornog klik sistema koji se mogu koristiti gotovo svugdje. Laminati su napravljeni od prešanog drva, ali su ojačani raznim sredstvima i čvrstom površinom kako bi bili što otporniji na habanje. U trgovinama danas možete pronaći zaista široku paletu raznih vrsta laminata koji dolaze u gotovo svim dizanjima. Dakako, najpopularniji su laminati u imitaciji raznovrsnih drva (od bijele do tamno smeđe boje), a na raspolaganju su i laminati u imitaciji kamena i mramora. Ponude je zaista puno i na vama je da odaberete što vam najviše odgovara.

kvalitetan laminat i parket

 

Laminati omogućuju lakše održavanje i bolju otpornost

Moderni laminati donose fantastična svojstva koja osiguravaju popriličnu dugotrajnost. Zahvaljujući unaprijeđenim svojstvima, današnji su laminati u velikoj mjeri otporni na vlagu i svjetlost što ih čini odličnim izborom u gotovo svim prostorijama doma ili apartmana. Samim time, laminati pružaju i nešto jednostavnije održavanje jer površinu laminata ne možete samo tako oštetiti. Dakako, to ne znači da laminate možete prati vodom ili jakom abrazivnim sredstvima, ali ćete zahvaljujući inovativnoj površini puno lakše i brže ukloniti nečistoće s laminata. 

Spremi

Gdje provjeriti važeće mjere prelaska državnih granica Hrvatske i ostalih zemalja u svijetu?

​Kupujmo banijsko: Popis proizvođača i OPG-ova za podršku potresom opustošenim područjima

Osiguranje gostiju u turizmu

Hrvatski obiteljski smještaj najatraktivniji u Europi

EU Inicijativa za veću transparentnost platformi, jednostavnije uvjete registracije i razlikovanje povremenog od profesionalnog kratkoročnog najma

Turizam kao stimulans za pranje novca na tržištu nekretnina

Recepti za bakalar - od hladnih mora do toplih blagdanskih blagovaonica

Božićni borovi: Kako ukrasiti božićno drvce i stvoriti predivnu blagdansku atmosferu?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Vrste i klase parketa: 6 savjeta za kupnju idealne vrste parketa za vas

Nauljeni parket: Je li se pametno odabrati parket premazan uljem?

Popularno: