Propisi i Zakoni
78.7K

Zbog uvođenja eura, novi obrazac TZ 2 za obračun članarine u turističkim zajednicama u 2023.

[Pitali ste, ispitali smo] S obzirom na to da smo do 15. siječnja 2023. dužni nadležnoj Poreznoj upravi predati obrazac s obračunom članarine TZ, najavljen je novi obrazac TZ 2 za 2023.

U nedjelju 4. prosinca je zatvoreno Savjetovanje o Nacrtu pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na OPG-u i o obrascima za plaćanje članarine TZ

Navedeno Savjetovanje je zapravo usklađivanje paušalnih iznosa s eurskom protuvrijednosti s obzirom na to da nas ta obveza čeka točno u trenutku kada prestaju financijske transakcije u kunama.

Obrazac TZ 2 se podnosi do 15. siječnja za tekuću godinu. Do 15. siječnja 2023. ćemo u TZ 2 obrascu obračunati članarinu turističkim zajednicama za 2023. godinu, na temelju broja stalnih i pomoćnih postelja koje su nam evidentirane u e-Visitoru (prema članku 11. Zakona o članarinama u turističkim zajednicama).


Protuvrijednost u eurima

Prema Nacrtu izmjena aktualnog Pravilnika o članarinama TZ i propisanim paušalima, po krevetu u domaćinstvu bi se ubuduće plaćalo 5,97 eura, na OPG-u 3,98. Paušal za smještajne jedinice u kampu u domaćinstvu bi iznosio 10,62 eura, a na OPG-u 7,96.

Prihvaćena verzija izmjena bi mogla sadržavati točno ove iznose ili će se oni zaokružiti na najbližu djeljivu vrijednost.
 

Na pomoćne ležajeve se također obračunava i plaća godišnji paušalni iznos članarine TZ umanjen za 50%

 

Novi obrazac TZ 2 za 2023.

Dio ovog Pravilnika su i obrasci TZ1 i TZ2 koji će se izmijeniti usvajanjem ovog Nacrta. Novi TZ2 obrasci na kojima se podnosi obračun za paušalne obveznike u domaćinstvima i kampovima bi trebali izgledati ovako:

Obrazac TZ 2 za 2023.

Obveza dvojnog iskazivanja cijena će biti aktualna sve do 31. prosinca 2023., ali prema Nacrtu i priloženom prijedlogu novih obrazaca TZ 2 za 2023., članarinu TZ ćemo obračunavati samo u eurima i centima, kako je i navedeno u legendi obrasca.

Stoga, valja nam još pričekati službeno izdavanje obrazaca obračuna turističke članarine za 2023. godinu kako bismo svoju obvezu ispunili korektno i u zadanim rokovima.

Cimerfraj.hr - Izjava o odricanju od odgovornosti

Spremi

​Lokalne samouprave i stožeri će organizirati "turističke ordinacije" i smještaj za goste u samoizolaciji

Besplatne vođene šetnje putevima Dobrinjštine

Turistička članarina - obveza svakog iznajmljivača apartmana

Uradi sam: Prirodno bojanje jaja sa sastojcima iz svake kuhinje

​Kupaonski radijator ljestve: Zašto su ljestve odličan izbor za kupaonicu?

Turizam kao stimulans za pranje novca na tržištu nekretnina

Sigurnost na internetu u 9 koraka - zaštitimo se od krađe osobnih podataka

Koliko često treba mijenjati madrace u apartmanima?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Istekao prvi rok za rekategorizaciju - bez zvjezdica ostao tek manji broj iznajmljivača

Turistička inspekcija - kada i kako podnijeti prijavu?

Popularno: