Propisi i Zakoni
1 12.4K

Oslobođenje plaćanja turističke pristojbe samo za iznajmljivače koji su odjavili kategorizaciju i čiji su objekti oštećeni u potresu

Do 20. rujna je otvorena javna rasprava o uvjetima za oslobođenje plaćanja turističke pristojbe u 2020. godini. Iznajmljivači koji nisu ostvarili nijedno noćenje, prema ovom prijedlogu, neće biti oslobođeni te obveze

Da ne bismo pomislili kako u krizi naše institucije ne rade prekovremeno, u subotu 5. rujna je osvanuo na stranici e-Savjetovanja Pravilnik o dopunama Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Pravilnik, koji će se ovim prijedlogom dopuniti, je na snazi još od ožujka ove godine i njime je paušal turističke pristojbe prepolovljen, a isti se neće, iznimno ovu godinu, obračunavati na pomoćne krevete.

Nove dopune su složene kako bi se uvažile neke od posebnih okolnosti ove teške turističke sezone - odjava kategorizacije, na koju su mnogi iznajmljivači bili potaknuti zbog epidemiološke krize, i potres koji je pogodio Grad Zagreb, Zagrebačku županiju i Krapinsko-zagorsku županiju u ožujku ove godine.


Zato sada nadležno ministarstvo predlaže da se oslobode plaćanja turističke pristojbe za 2020. u potpunosti iznajmljivači u domaćinstvu i na OPG-ovima:

1. ako im je rješenjem utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga ili smanjenje kapaciteta do dospijeća 2. obroka turističke pristojbe, uz uvjet da oni koji su prestanak tražili nemaju evidentirano ni jedno noćenje u eVisitoru u 2020. godini;
2. u tri gore navedene županije, ako je objekt u kojem se pružaju usluge smještaja označen kao neuporabljiv (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljiv (žuta oznaka).
 

Uvjet za oslobođenje od plaćanja turističke pristojbe po navedenim stavkama je i nepostojanje ranije stvorenog duga za boravišnu, odnosno turističku pristojbu

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću je otvoreno do 20. rujna, a Pravilnik o dopunama će biti izglasan u najkraćem mogućem roku i stupiti na snagu s danom objave u Narodnim novinama.
 

S obzirom na to da su 1. i 2. obrok paušala turističke pristojbe već dospjeli, plaćanje se za sve, a koji nisu oslobođeni obveze, odgađa do 30. rujna 2020.

Osobe koje ostvaruju pravo na oslobođenje od plaćanja turističke pristojbe zbog posljedica potresa, moraju u roku od 15 dana od stupanja ovog Pravilnika na snagu, nadležnom TZ-u dostaviti dokaz o neuporabljivosti, odnosno privremenoj neuporabljivosti smještajnog objekta.


0 prihoda, 0 kuna paušala

Iako smo se nadali da će se, iznimno ovu godinu, turistička pristojba plaćati po ostvarenom prometu, odnosno noćenjima, takva inicijativa nije prošla u nadležnom ministarstvu. Činjenica je da je teško pratiti ostvarena noćenja i prihode privatnih iznajmljivača jer nismo obvezni voditi poslovne knjige. Iako smo obvezni upisivati sve goste u sustav eVisitor, još ne postoje odgovarajući alati za kontrolu te obveze. 

Međutim, mnogi iznajmljivači nisu tražili prestanak rješenja, a ipak, zbog epidemiološke situacije, nisu primali goste. Mnogi nisu ostvarili niti jedno noćenje ili je broj ostvarenih noćenja minimalan, posebno u kontinentalnim destinacijama, iz svima nama jasnih razloga.

Stoga, uvažavanje posebnih okolnosti za iznajmljivače koji su odjavili kategorizaciju i kolege s objektima oštećenima u potresu, je nužno, ali posebne okolnosti vrijede za sve nas. Zašto iznajmljivači, koju nemaju evidentiranih noćenja u sustavu eVisitor, ne bi bili uključeni u oslobođenje od obveze plaćanja turističke pristojbe za 2020.?

Uključimo se u javnu raspravu o Pravilniku o dopunama Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe do 20. rujna, ne bi li doprinijeli stvaranju pravednijeg pravnog okvira za domaćine koji nisu odustali, ali zbog objektivnih okolnosti nisu ostvarili prihode od turizma u ovoj turističkoj sezoni. 

Spremi

Kućne saune: Ugradnja za više cijene noćenja i bolju popunjenost smještaja

Koliko dobar dizajn interijera i namještaj za apartmane utječu na popunjenost smještaja?

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima

Umjetna inteligencija odgovara na pitanja o manama i vrlinama hrvatskog turizma

Design District sajam: Od eko namještaja do turističkog smještaja budućnosti

Top 5 najpopularnijih dužina zavjesa koje odgovaraju svakom domu

​Crvena boja za zid: Super savjeti gdje i kada koristiti crvenu boju

Turizam u Hrvatskoj 2017.: Što kažu statistike?

1 komentara Uključi se u raspravu
Lupi 08.09.2020 09:15
A kad sam pita poreznu i turističku bandu još u 4. misecu, rekli su da moram platiti 1 tromjesečje, a drugo moram otkazat do 15.5., treće do 15.8. i kako da se čovik ponaša pored ovih uhljeba debelih guzica koji ništa ne radu, neće kažu i manipuliraju informacijama. Osta san prijavljen i sad moram platit kao da sam bio pun cilu godinu. Ukinimo turistčke zajednice i njihov haarač, jer ničemu ne služu.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Olakšice zbog pandemije: Koje poreze iznajmljivač paušalac mora platiti u 2020. godini?

Koje nas izmjene turističkih propisa čekaju u 2021. godini?

Popularno: