Aktualno
6 25.6K

Novi Pravilnik o turističkoj članarini - još jedno povećanje davanja privatnih iznajmljivača?

Na javnoj raspravi je prijedlog novog Pravilnika o članarinama turističkim zajednicama - nema više koeficijenata, plaćat će 55 kuna po krevetu! Obrazac TZ svejedno mora sadržavati podatak o ukupnim primicima domaćinstva

Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici otvoren je za komentare građana do 13. prosinca ove godine na stranici e-Savjetovanja.

Pravilnik Ministarstva turizma kojim se utvrđuju godišnje stope obračuna TZ članarine, donosi značaju promjenu. Turistička članarina se više neće obračunavati umnoškom utvrđenih stopa za razrede turističkog naselja i ukupnih primitaka domaćinstva, već će se obračunavati po broju kreveta, i to za "svaki krevet", odnosno "svaku smještajnu jedinicu" u kampu. 
 

Godišnji paušal članarine turističkim zajednicama iznosit će 55,00 kn po krevetu u domaćinstvu, 40,00 kn na OPG-ovima, 90,00 kn u kampovima, kamp odmorištima i kamp odmorištima - robinzonski smještaj te 80,00 kn u kampovima na OPG-ovima. 


Pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvima i na OPG-ovima, nadležnoj Poreznoj upravi će dostaviti Obrazac TZ - 2, koji je dio ovog Pravilnika
 

Bez obzira na to što se članarine TZ neće obračunavati po ukupnim primicima, u navedeni obrazac ćemo morati unijeti i taj podatak "za potrebe kontrole ukupnog poslovanja" - navodi se u Pravilniku. 

Dakle, slijedi još jedan "penal" ili "kazna po krevetu", kako to ističe jedan od komentara na prijedlog Pravilnika. Podsjetimo se, turistička pristojba će se od 2020. plaćati i na pomoćne krevete, a za paušal poreza na dohodak, koji se također obračunava po broju kreveta, nemamo jamstva da će ostati na sadašnjim iznosima idućih godina. 


Vremena za reakciju je malo, rasprava o Pravilniku o godišnjem paušalnom iznosu članarine TZ je otvorena do petka 13-og. Uključimo se. 

Spremi

Kreće energetska obnova obiteljskih kuća - maksimalna potpora 62.120 eura

​Uređenje apartmana: 10 trendova u dizajnu interijera u 2018.

​Bor u apartmanu: Je li pametno postaviti božićni bor u apartman?

Direktiva DAC7: Što znači za domaćine u Hrvatskoj?

Trik za prepoznavanje lažnih stranica za oglašavanje smještaja

​Drveni blagovaonski stolovi: Koji je materijal najbolji za kvalitetan drveni stol?

3 milijuna eura pomoći privatnim iznajmljivačima Crne Gore

Kako kreirati vlastitu digitalnu strategiju oglašavanja apartmana i prisutnosti na internetu

6 komentara Uključi se u raspravu
Alen 04.12.2019 17:48
Povećanje je poprilično, pogotovo apartmanima s kraćom sezonom, ali isto tako iznos od 55 KN po krevetu i nije bogzna šta... ruku na srce i ne rade bogzna šta...
Esma - Fažana 05.12.2019 21:54
Za mene kao privatnog iznajmljivača s puno kreveta, totalno neprihvatljivo. Svaka čast za TZ, ali članarinu obračunavati po krevetu, a ne po prihodu nije pravedno. Do sada sam članarinu plaćala 100-tinjak kuna, a sada, po novom obračunu, me to zadovoljstvo dođe 880 kn? Koje je opravdanje za takvo nerealno povećanje?
Dragica 07.12.2019 20:45
U Vinodolskoj dolini, Primorsko goranska županija, imamo sezonu cca 2 mjeseca, srpanj i kolovoz. Cijene nisu tako visoke kao u drugim mjestima na moru. Vrlo je skromno i kratko, a za takve članarine i veće taxe i paušale, neće biti opstanka. Ja sam penzioner sa 1.600,00 kn penzije, tako da mi je ta skromna zarada da mogu kako tako preživjeti. Mislim da bi se trebalo voditi računa o popunjenosti po regijama, isto tako u usporedbi sa visinom cijene objekta.
Anton - Crni Lug 02.02.2020 17:22
turistička pristojba treba se plaćati po evidentiranom gostu u eVisitor, zašto inače služi, da bi ministar mogao reći koliko ima gostiju!
Dubravko - DUBROVNIK 24.11.2023 14:45
Po njima zaradu donosi krevet, a ne gost.
Odgovori
Dubravko - DUBROVNIK 24.11.2023 14:44
Kada je jedina namjera: ODERI !
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Je li privatni smještaj dobar, loš ili zao?

Poklon čitateljima: Popularne teme u 2019. i obveze privatnih iznajmljivača u 2020. godini

Popularno: