Propisi i Zakoni
2 13.4K

Zakon o članarinama u turističkim zajednicama: Tko ih plaća i kome idu sredstva?

Zakon o članarinama u turističkim zajednicama koji definira obvezu obračuna i plaćanja paušala članarine za iznajmljivače privatnog smještaja je na snazi od 2021. Tko je još obveznik i kamo taj novac ide?

Zakon o članarinama u turističkim zajednicama (NN 52/19, 144/20) je na snazi od 1. siječnja 2021. i njime je uređena obveza plaćanja članarine turističkim zajednicama za sve pravne i fizičke osobe koji obavljaju određene djelatnosti na području na kojem djeluje lokalna turistička zajednica. Kako je rok za obračun i podnošenje TZ 2 obrasca za privatne iznajmljivače do 15. siječnja, o čemu smo već pisali u tekstu "Rok je blizu: Kako popuniti obrazac TZ 2 i obračunati turističku članarinu za 2024.", podsjetit ćemo se kome plaćamo turističku članarinu, tko je sve obveznik sukladno navedenom Zakonu i kako se raspoređuju sredstva.

Članarina u turističkim zajednicama, članarina TZ, turistička članarina - svi ti pojmovi opisuju obvezu koja je u suštini prihod turističkih zajednica. Obveznici plaćanja iste u I. skupini su pravne i fizičke osobe sa sjedištem ili prebivalištem na području lokalne TZ koje obavljaju sljedeće djelatnosti i pružaju usluge:

transporta, taxi službe, prijevoza putnika (svake vrste osim unutarnjim vodama), smještaja, pripreme i posluživanja hrane i pića, osiguranja svih vrsta vezanih uz turizam, gostovanja i posjete manifestacijama i izložbama, mjenjačnica, posredovanja nekretninama, marketinških agencija, iznajmljivanja opreme za rekreaciju i sport, putničkih agencija, organizacija evenata, kladionice i kockarnice, sportski klubovi, tematski parkovi i ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti.

Pravne i fizičke osobe, obveznici poreza na dobit koji obavljaju neku od navedenih djelatnosti, plaćaju turističku članarinu na temelju ukupnih ostvarenih prihoda po stopi od 0,14212%, razrezanu na broj mjeseci poreznog razdoblja za kojeg je utvrđena vrijednost članarine.

Članarinu mogu platiti i jednokratno - obveznici poreza na dohodak do kraja veljače, a obveznici poreza na dobit do kraja travnja tekuće godine.
 
II. skupina djelatnosti članarinu obračunava po stopi 0,11367, a ovdje spadaju prijevoznici putnika na unutrašnjim vodama i prateće djelatnosti u prijevozu, elektronički mediji, iznajmljivanje i leasing prijevoznih sredstava.

III. skupina djelatnosti članarinu obračunava po stopi 0,08527, a ovdje spadaju mehaničari, dostavljači, proizvodnja i prikazivanje filmova i TV programa, uređenje i održavanje krajolika, izvođači i umjetnički objekti.

IV. skupina djelatnosti članarinu obračunava po stopi 0,01705, a ovdje spada trgovina na malo, izdavaštvo, distribucija filmova i TV programa, snimanje zvučnih i glazbenih zapisa, dizajn i emitiranje programa.

V. skupina djelatnosti članarinu obračunava po stopi 0,02842, a ovdje spada trgovina na veliko.


Zakon o članarinama u turističkim zajednicama izdvaja privatne iznajmljivače

Iznimno od navedenih propisanih načina i stopa obračuna članarine, privatni iznajmljivači od 2021. godine turističku članarinu obračunavaju i plaćaju ovisno o broju kreveta u sobi, apartmanu ili kući za odmor, odnosno ovisno o broju smještajnih jedinica u kampu i kamp-odmorištu, dakle, paušalno i neovisno o primicima. U obračun ulaze i pomoćni ležajevi.
 

Privatni iznajmljivači mogu članarinu platiti jednokratno do dospijeća 1. rate, odnosno do 31. srpnja tekuće godine

Članarina se plaća onoj turističkoj zajednici koja djeluje na području na kojem pravna ili fizička osoba ima sjedište ili prebivalište. Međutim, postoji iznimka u koju spadaju privatni iznajmljivači. Svi oni koji djelatnost obavljaju bez poslovnog prostora, članarinu plaćaju turističkoj zajednici mjesta u kojem obavljaju djelatnost.
 

Dakle, članarina TZ se ne plaća prema prebivalištu, već prema mjestu u kojem je smještajni objekt ako je ta adresa različita od naše stalne adrese

Iako je za domaćine rok za obračun članarine i dostavu obrasca nadležnoj poreznoj upravi do 15. siječnja za tekuću godinu, novi iznajmljivači TZ 2 obrazac dostavljaju svojoj poreznoj upravi u roku od 15 dana od ishođenja rješenja o kategorizaciji smještaja.


Najviše sredstava ostaje lokalnoj turističkoj zajednici

O obvezi obračuna i plaćanja turističke članarine evidenciju ne vodi turistička zajednica, već Porezna uprava. Uplaćena sredstva se raspoređuju na sljedeći način:

  • 65 % sredstava ostaje lokalnoj turističkoj zajednici;
  • 15 % sredstava ide regionalnoj TZ;
  • 20% sredstava ide HTZ-u.


Lokalne turističke zajednice koje su ostvarile izvorni prihod niži od 25.544,56 eura zadržavaju 80% sredstava, a 20% dostavljaju regionalnoj TZ.

Novčane kazne za privatne iznajmljivače koji ne dostave obrazac obračuna turističke članarine na vrijeme iznose između 66,36 i 663,61 eura za privatne iznajmljivače.

CF disclaimer

Spremi

Slanje ponude gostu - kada, zašto i kako

5 aplikacija za iznajmljivače koje poboljšavaju iskustvo boravka u našim objektima

Kolač bez šećera, brašna i pečenja: Zdrave i slatke kuglice od mrkve i datulja

Novi list, Glas Istre i HTZ ujedinjeni u potrazi za najboljim domaćinima u Hrvatskoj

Zašto su uništene atraktivne kuće u obliku vanzemaljskih NLO letjelica?

​Horizontalni ili vertikalni radijatori – kada odabrati koje vrste radijatora?

Ukrasni kamin na struju: Zašto je pametno odabrati dekorativni kamin na struju?

​Stolice za blagovaonicu: Top 5 savjeta za odabir idealnih stolica za blagovaonu

2 komentara Uključi se u raspravu
Davor - SPLIT 22.01.2024 10:50
Zdravo. Koja je razlika između turističke pristojbe i članarine TZ?
Cimerfraj.hr 26.01.2024 14:04
Poštovanje g. Davore, turistička pristojba je nekadašnja boravišna taksa, a članarina TZ se do 2020. godina obračunavala prema ostvarenim prihodima. Razlika je i u namjeni i raspodjeli sredstava. I jedna i druga obveza su već opisane na našim stranicama u drugim člancima.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Bez kazne za kopiranje osobnih dokumenata turista - besplatni obrazac za prijavu gosta

Porez na kuće za odmor: Što trebaju znati iznajmljivači u 2024. godini?

Popularno: