Propisi i Zakoni
1 14.4K

Naplata prvog obroka paušala turističke pristojbe iznajmljivačima koji su do 15.7. ostvarili barem jedno noćenje

U četvrtak 16. srpnja, u sustavu eVisitor je obračunat prvi obrok paušala turističke pristojbe za 2020. godinu svima koji su dotad u sustav unijeli barem jedno noćenje

Svi, koji smo proteklih nekoliko dana ušli u sustav eVisitor, mogli smo primijetiti novo zaduženje na početnoj stranici našeg eVisitor računa. Novo zaduženje se odnosi na obračun turističke pristojbe u skladu s novim napucima Ministarstva turizma, a koji uzimaju u obzir trenutnu (kriznu) situaciju.
 

Zaduženje se obračunava svim iznajmljivačima u kućanstvima i na OPG-ovima koji su u sustav eVisitor evidentirali barem jedno noćenje u tekućoj godini prije 15. srpnja 2020.

Dospijeće za plaćanje obračunatog obroka je 31. srpnja 2020.
 
Inače, sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi koji je na snazi od 8. travnja 2020., odluku o visini osnovice paušala pristojbe, donose Županijske skupštine. Sve skupštine koje nisu donijele odluke za svoja područja, zapravo su iskoristile pravo da se izostankom te odluke na području njihove županije primjenjuje najniži iznos kojeg je propisao ministar Pravilnikom o visini najniže i najviše turističke pristojbe.
 

U kućanstvima je najniži propisani iznos paušala po krevetu 350,00 kn, a na OPG-ovima 200,00 kuna

Spomenutim Zakonom o turističkoj pristojbi predviđen je obračun paušala za svaki krevet, odnosno za glavne i pomoćne krevete, međutim, zbog situacije s koronavirusom, za ovu godinu se paušal turističke pristojbe obračunava samo na glavne krevete.
 
Uvedena je i još jedna olakšica zbog aktualne situacije – u 2020. godini ćemo platiti 50% ukupnog iznosa paušala, sukladno Pravilniku o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 36/2020).
 

 Turističku pristojbu plaćamo u tri jednaka obroka, s datumima dospijeća 31. srpnja, 31. kolovoza i 30. rujna

Prema tome, možemo očekivati još dva ovakva obroka koja će nam stići na naplatu u naredna dva mjeseca.
 
Nadležni poručuju, što piše i u sustavu eVisitor, da će se "gore navedeni obračun, ovisno o daljnjem razvoju situacije kao i dodatnim izmjenama i dopunama regulatornog okvira (zakoni i pravilnici) očekivanim u drugoj polovici 2020. godine, primjenjivati će se i za obroke čije je dospijeće 31. kolovoza i 30. rujna 2020., o čemu ćemo vas naknadno izvijestiti, a svakako prije dospijeća sljedećeg obroka".
 
Provjerimo svoje račune.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Budućnost ruralnog turizma u Hrvatskoj

​Centralno grijanje na drva: Je li grijanje na drva pametno i isplativo rješenje?

Utjecaj globalnog zagrijavanja na turizam u Europi: Najugroženije su Grčka, Italija, Španjolska i Portugal

Emocionalna inteligencija - zašto je važna u turizmu i kako ju ojačati

Ljudski faktor X - nepoznanica za koju se više ne možemo pretvarati da je ne vidimo

50% niža članarina i turistička pristojba u 2021., rokovi plaćanja pristojbe se odgađaju do kraja kolovoza

Osvetnički turizam - prilika za brži oporavak industrije putovanja?

1 komentara Uključi se u raspravu
Zvonko i Vesna - Metajna 26.07.2020 06:28
Interesantno bi bilo čuti, kojom logikom se vodio zakonodavac... barem jednog upisanog gosta... Nepravedno prema onima registriranima koji su ostali prazni unatoč srozanim cijenama. Capeli i Plenki imali su i još imaju priliku napraviti bombastičnu dobit prihvaćanjem slovenskih i njemačkih vaučera za njihove građane. Da je HR. pokrila i 50% od tih vrijednosti i nadoknadila ih svim legalnim/registriranim iznajmljivačima i hotelima, ne bismo znali kuda od turista i bez spuštanja cijena. Milione se daje na garancije propalih firmi a ovdje se ne vidi prilika. Još im nije kasno, na pola smo sezone.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Sretan Dan porezne slobode 2020.! Vrijeme je za plaćanje rate paušala poreza na dohodak

Olakšice zbog pandemije: Koje poreze iznajmljivač paušalac mora platiti u 2020. godini?

Popularno: