Propisi i Zakoni
27 129.3K

Što sve iznajmljivač mora imati u apartmanu 2016.

Na što sve mora misliti iznajmljivač prilikom opremanja apartmana? Što to svaki smještajni objekt u turizmu mora imati da bi zadovoljio propise koji se stalno mijenjaju?

Sve koji ne žele poklanjati novac turističkoj inspekciji znaju što opremanje apartmana za iznajmljivanje u turizmu znači. To je puno više od kupnje namještaja i maštovitog slaganja sitnica kojima ćete privući turiste. Neke stvari koje iznajmljivač mora imati u smještajnoj jedinici su strogo propisane i s tim propisima mora biti upoznat svaki iznajmljivač početnik, kao i onaj koji se iznajmljivanjem bavi već dulje vrijeme, jer su propisi podložni promjenama.

Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti je na snazi od 9. kolovoza ove godine, a približili su se i krajnji rokovi za neke odavno propisane obveze privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj. Ovo se prije svega odnosi na obvezu ishođenja energetskog certifikata, a dosta prašine je podigla i odredba o obvezi isticanja zabrane posluživanja alkohola osobama mlađim od 18 godina u apartmanima, odnosno objektima za iznajmljivanje.

O (be)smislenosti ovakvih propisa vodile su se i još uvijek se vode žustre polemike, a često se vuče paralela s obvezom liječničkog pregleda koja je ukinuta od 5. srpnja 2014. godine. Sanitarnu knjižicu obvezni su ipak imati oni koji, uz usluge smještaja u domaćinstvu, poslužuju i hranu.

`Više nemam pojma što treba, što ne, a ne plaćaju mi se kazne niti par stotina niti par tisuća kuna´, kaže jedan zabrinuti iznajmljivač. Njegove stavove dijele mnogi.
 

U moru propisa koji za koje je konstanta jedino mijena, teško se snaći.

Pokušali smo odgonetnuti što sve iznajmljivač koji iznajmljuje apartman, sobu ili kuću za odmor s tri zvjezdice mora imati i koliko bi to moglo koštati.

Za početak važno je istaknuti da se objekti za iznajmljivanje dijele na postojeće i nove objekte te da za njih, kao takve, vrijede drugačija pravila. Prema članku 2. Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji (NN 49/089), postojeći objekti su svi oni koji:
  • su izgrađeni prije 18. srpnja 2005. godine, a naknadno je izvršena adaptacija, odnosno prenamjena, u objekt za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu.
  • imaju konačnu pravomoćnu građevinsku dozvolu izdanu prije 31. prosinca 2006. te da je gradnja počela u roku od godine dana od ishođenja dozvole.
  • do 29. travnja 2008. imaju ili su imali rješenje nadležnog upravnog tijela o utvrđenim minimalnim uvjetima i kategoriji ili su zatečeni u postupku razvrstavanja i kategorizacije.

Razlike prilikom kategorizacije postojećih objekata i novih nisu zanemarive. Za početak, kod novih objekata više nema kategorije od dvije zvjezdice. Dodatne razlike možete pregledati u tablici niže.

Razlike kod kategorizacije apartmana s tri zvjezdice između postojećih i novih objekata:
 
  Postojeći objekti Novi objekti
Minimalna neto površina modula s jednom prostorijom za spavanje 31 m2 (jedna kupaonica) 38 m2 (jedna kupaonica)
Minimalna neto površina modula s dvije prostorije za spavanje 45 m2 (jedna kupaonica) 59 m2 (dvije kupaonice)
Minimalna neto površina modula s tri prostorije za spavanje 55 m2 (jedna kupaonica + jedan zaseban zahod) 77 m2 (dvije kupaonice+ jedan zaseban zahod)
Minimalna neto površina kupaonice nije propisano 4 m2
Minimalna veličina kreveta za jednu osobu 80 x 190 cm 110 x 200 cm
Minimalna veličina kreveta za dvije osobe 140 x 190 com 160 x 200 com
Ogledalo za cijelu figuru Ne (nije obvezno) Da (obvezno je)
Pećnica ili roštilj ili mikrovalna pećnica Ne Da
Kuhinjska napa iznad kuhala Ne Da
Klima uređaj Ne Da
Mogućnost paljenja i gašenja glavne rasvjete iz kreveta Ne Da
Fiksni telefon (i u kupaonici) Ne Da
Sef Ne Da
Kada s rukohvatom ili tuš-kada s tekućom toplom i hladnom vodom Da, ali bez propisanih dimenzija Da, rukohvat dug minimalno 1,6 m, tuš 0,9 x 0,9 m
Zidovi kupaonice prekriveni keramičkim ili kamenim pločicama ili drugim vodonepropusnim materijalima Do visine 1,6 m, a oko kade ili tuša do visine 1,8 m U cijelosti prekriveno
Sušilo za kosu Ne Da

Slijedom ovoga pravilnika kojim se određuju uvjeti kategorizacije objekata za pružanje usluga u domaćinstvu, dolazimo do predmeta koje iznajmljivači, pružatelji usluga u domaćinstvu, moraju imati, a koje je lako previdjeti. Izračun troškova se odnosi na apartman s tri zvjezdice za četiri osobe:
 
Predmet Jedinične cijene i obrazloženja Trošak*
Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata apartmana ili u neposrednoj blizini Plan evakuacije možete izraditi sami, dovoljan je tlocrt apartmana s propisanim oznakama (primjer možete pogledati ovdje) 0
Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom (spavaća soba) 100 kuna x 4 osobe, uz pretpostavku da tepihe treba postaviti s obje strane ležaja 400
Pet sličnih vješalica za odjeću po osobi (spavaća soba) 6,9 kuna x 5 po osobi x 4 osobe 134
Prečka ili držač ručnika, po osobi (kupaonica) 38,99 kuna x 4 osobe 155,96
Kuka za odjeću, po osobi (kupaonica) 6,89 kuna košta mala plastična kuka za vješanje x 4 osobe 27,56
Čaša, po osobi (kupaonica) 14,99 kuna košta čaša za zubnu četkicu x 4 osobe 59,96
»Ne smetaj« ili sličan znak Možete ga napraviti sami, izgled nije propisan 0
Utičnica za električni brijači aparat prilagođena međunarodnom sustavu ili uz adapter Cijene adaptera, ovisno o naponskom sustavu, se kreću od 11,5 kuna za američki i 25 kuna za britanski 36,5
  Ukupan trošak iznosi 817,98 kuna

* Troškovi su izraženi u kunama i odnose na najjeftinije ponude pronađene na web stranicama renomiranih trgovačkih lanaca. Troškovi mogu biti i veći ovisno o vašim željama i mogućnostima.

Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti NN 85/15, iznajmljivač je dužan imati:
 
  Jedinične cijene i obrazloženja Trošak*
Standardizirana ploča o vrsti i kategorizaciji objekta 230 - 250 kuna ovisno o dimenzijama ** 250
Službeni cjenik čiji je sadržaj propisan na hrvatskom i najmanje jednom svjetskom jeziku. Možete ga isprintati na običnom komadu papira. Primjer cjenika možete preuzeti ovdje 0
Utvrditi normative te ga predočiti na zahtjev gostu ukoliko pružate i usluge prehrane Možete ih isprintati na običnom komadu papira 0
Popis gostiju koji se vodi na propisan način Popis gostiju se može voditi i u elektroničkom obliku 0
Knjiga žalbe Kao takva nije obvezna, ali je iznajmljivač dužan omogućiti gostu podnošenje prigovora pisanim ili elektroničkim putem 0
Istaknutu oznaku o zabrani usluživanja alkohola osobama mlađim od 18 godina Nije propisan izgled zabrane, ali se naljepnice mogu povoljno kupiti u Narodnim novinama 7
Kućni red na 6 svjetskih jezika Možete ga isprintati na običnom komadu papira 0
  Ukupan trošak iznosi 257 kuna

* Troškovi su izraženi u kunama i odnose na najjeftinije ponude pronađene na web stranicama renomiranih trgovačkih lanaca. Troškovi mogu biti i veći ovisno o vašim željama i mogućnostima. **Fiksni trošak.

Prema Zakonu o gradnji NN 153/13:
 
  • Energetski certifikat - cijene energetskog certificiranja se kreću od 1200 kuna za prosječan apartman do 1800 kuna za kuće do 250 m2, odnosno 2200 kuna za one do 399 m2. Svaki objekt preko 400 m2 se smatra složenom građevinom i postupak certificiranja u takvim slučajevima uključuje i nalaz i mišljenje ovlaštenog arhitekta, diplomiranog inženjera elektrotehnike i diplomiranog inženjera strojarstva što podiže konačnu cijenu izrade. Tada se cijene kreću od 8 do 13 eura po kvadratu.

Prema priloženim procjenama, ukupan minimalan trošak svega što privatan iznajmljivač mora imati iznosio bi otprilike 2275 kuna. Kazne za ne posjedovanje ovih predmeta, odnosno za ne pridržavanje pravila propisanih Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, iznose od 2000 do 5000 kuna, a u slučaju ponavljanja prekršaja, 4000 do 10.000 kuna. Iznimno, turistički inspektor može, prema vlastitoj procjeni naplatiti kaznu u iznosu od 750 kuna na licu mjesta, osim za ne isticanje cijena. Kazne za neposjedovanje energetskog certifikata iznose 10.000 kuna za fizičke osobe.

Osim navedenih obveza, česte su dileme oko osiguranja za goste, aparata za gašenje požara i kutije prve pomoći.

Prema novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, članak 10., stavak 9., navodi se da je ugostitelj dužan osigurati goste od posljedica nesretnog slučaja u ugostiteljskom objektu. Međutim, tumačenja ovog Zakona su različita pa je tako uvriježeno mišljenje da se ta odredba odnosi na ugostitelje pravne osobe, a ne na fizičke osobe, pružatelje usluga smještaja u domaćinstvima. Velik broj privatnih iznajmljivača ipak osigurava goste, a godišnje premije osiguranja najčešće ovise o broju ležajeva i ostvarenom prometu u protekloj godini te iznose od 200 do 400 kuna.

Isto vrijedi i za aparat za gašenje požara čije cijene ovise o vrsti i veličini, a najniža je 140 kuna. Pri tom treba uzeti u obzir i činjenicu da se aparati pregledavaju i servisiraju periodično što se također naplaćuje ovisno o vrsti i stanju aparata.

Kutija prve pomoći obvezna je u svakoj smještajnoj jedinici, apartmanu, sobi ili kući za odmor! Možete ju složiti sami prema propisanim standardima ili ju kupiti. Standard koji se najčešće koristi i odgovara onim propisanima hrvatskim zakonima je norma HRN 1112, a što sve HRN 1112 sadrži možete pogledati ovdje. Cijene kutija prve pomoći u trgovački lancima se kreću od 54,99 kuna naviše.

Navedeni popis stvari koje iznajmljivači moraju imati u svojim apartmanima je prva pomoć za tumačenje zakona i pravilnika kojima su obveze iznajmljivača u Republici Hrvatskoj propisane. Stvarne obveze su puno veće. Izračun troškova je napravljen za apartmane s tri zvjezdice s četiri ležaja, ali navedene obveze se odnose na sve iznajmljivače koji posjeduju smještajne objekte navedene kategorije. Svi ostali svoje obveze moraju uskladiti s Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu kojeg možete preuzeti ovdje. Uredbe iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti se odnose na sve iznajmljivače bez obzira na kategoriju, a Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti NN 85/15 možete preuzeti ovdje.
 
Mislite li da bi obveza wi-fi veze u apartmanima s tri zvjezdice trebala biti propisana?
Ne
Poll Maker
 
 
 
 
 
 
Spremi

Naknada za završno čišćenje - treba li je naplaćivati posebno ili ne?

Kombinacija boja za dnevni boravak - izbjegnite glavobolju uz par trikova za odabir savršene boje zidova

Krovni prozor: Koje su prednosti i nedostaci krovnog prozora?

I privatni iznajmljivači u prioritetnoj skupini za cijepljenje protiv koronavirusa

Iznajmljivači i cikloturizam - prilagodba smještajne ponude za dulju sezonu

7 trendova u turizmu koji će obilježiti putovanja 2022. godine

Mailing lista gostiju - kako je sastaviti i koristiti?

Poruka s prosvjeda: "Zakon je sasvim jasan, on je potpuna privatizacija pomorskog dobra i mora završiti u smeću"

27 komentara Uključi se u raspravu
Hrvoje (Jure) - zagreb 17.10.2015 11:07
Fali mi samo mogućnost paljenja i gašenja glavne rasvjete iz kreveta! A fiksni telefon (i u kupaonici) neću ni spomenuti :)
Ružica - Šibenik 19.10.2015 11:58
Mislim da fiksni telefon u kupaonici je ??????, ali da to bude interni telefon da.
Irena - Samobor 19.10.2015 22:29
Čemu fiksni telefon, svi danas imaju mobitele. wi-fi svi traže. Kada će konačno svaki iznajmljivač dobiti pisanu uputu što sve mora imati, pa da nema nagađanja i strahova kako će inspektor tumačiti zakon. Kada će se uskladiti kategorizacija sa EU, kod nas je to puno strože govorim o privatnim iznajmljivačima.
19.10.2015 23:40
Hvala apatmaniji što su ovo poslali. Do sada niti jednom turistička zajednica nije poslala nama iznajmljivačima pismene obavjesti o bilo kakvoj promjeni zakona niti što sve moramo imati u apartmanu. Mislim da bi nam pismenim putem trebali poslati obavijesti o bilo kojoj promjeni. Ako mogu poslati račun za boravišne pristojbe, mogu i ostale promjene. Od svega najviše me smeta zašto plaćamo tv preplatu, a svi naši gosti traže wi-fi i sat.
Stipo - Vodice 20.10.2015 21:26
Mislim da jadnici koji pisu ove propise nisu nikada ni vidjeli Zürich, Paris, Berlin, Barcelonu... u kojima ima puno, puno losijih apartmana nego u Hrvatskoj i nikakvih problema nemaju s iznajmljivanjem. Glavni uvjet je cistoca, iako ni to nije na zavidnom nivou. Telefon u kupaonicij???
Anton - Crni Lug 24.10.2015 21:21
Ovi koji izmišljaju propise i pravila trebali bi primjerom u vlastitoj destinaciji dokazati opravdanost nekih nebuloza.
Božo - Omiš 28.01.2016 14:28
Slažem se s komentarima još samo da dodam da najlošije prolaze uredno prijavljeni iznajmljivači jer će im tražiti telefon u wc-u i ostale gluposti. Ostali, a ima ih sigurno 50 posto, ne trebaju ništa jer im inspekcija ne može ništa. Jedni rade na crno, drugi prijave, na primjer, 10, a imaju 20 i više kreveta. Nažalost, to je naša stvarnost. Hvala na uputama. Bionda.
Tonći - Marina 30.01.2016 20:00
Pozzz! Pitanjce !?.......a što je s aparatom za gašenje i prvom pomoći ne vidim ih u gore navedenom spisku
Cimerfraj.hr 02.02.2016 12:56
Poštovani g. Radić, u tekstu je sve navedeno. `Kutija prve pomoći obvezna je u svakoj smještajnoj jedinici, apartmanu, sobi ili kući za odmor! Možete ju složiti sami prema propisanim standardima ili ju kupiti. Standard koji se najčešće koristi i odgovara onim propisanima hrvatskim zakonima je norma HRN 1112, a što sve HRN 1112 sadrži možete pogledati ovdje. Cijene kutija prve pomoći u trgovački lancima se kreću od 54,99 kuna naviše.´ Što se tiče aparata za gašenje, nije obvezan, ali je obavezan plan evakuacije u slučaju požara.
Sven - Orebić 03.02.2016 13:20
Od kada je za apartman s 3* propisan fiksni telefon u kupaonici, koja bi bila njegova svrha? Sef, 4 držača za ručnike, 4 čaše i hrpa ostalih gluposti, skupa s energetskim certifikatom, svake godine samo izmišljaju nove stavke koje naravno idu iz džepa prijavljenih iznajmljivača.
Vesna - senj 07.02.2016 20:53
Citat: Plan evakuacije možete izraditi sami, dovoljan je tlocrt apartmana s propisanim oznakama primjer možete pogledati ovdje; ali, primjer plana evakuacije nije moguce otvoriti!?
Cimerfraj.hr 08.02.2016 11:05
Poštovana gđo. Vesna, hvala na upozorenju! Došlo je do tehničke pogreške koja je sada ispravljena pa možete pogledati priloženi primjer plana evakuacije.
Davor - Pula 26.02.2016 22:02
Imate jednog lika koji šalje iznajmljivačima mailom upute kako da kupe obaveznu kutiju prve pomoći. Odmah se pozivaju na Zakon, konzekvence.. Tako bi i moja baba prodavala uspješno..
Zvonimir - Velika Gorica 09.03.2016 08:46
Protiv sam obaveze wi-fi veze sve dok instalaciju vodi jedan prodavač kao monopolista na tržištu. Odnosno protiv njegove obaveze godišnjeg sklapanja ugovora, a ne meni po potrebi 6 mjeseci.
Sabina - Okrug Gornji 22.01.2017 09:53
T-com ima mogucnost iskljucenja i telefona i interneta ili samo interneta, po zelji, na 6 mjeseci. Ja to radio vec godinama.
Odgovori
Lidija - Split 16.03.2016 09:16
Poštovani g. RG, wi-fi ima i VIP i Tcom, i to na 6 mjeseci, znači koliko nama iznajmljivačima treba. Wi-fi ne treba instalaciju nego ruter te ga može imati i onaj bez tel. linije tj. priključak sa brojem. Ima još tu nekih stvari sa kojima se slažem i ne slažem. Čaše u u kupatilu i vješalice po broju osoba je uredu. Jer za 4 osobe kupatilo i sve to je OK. Čim imaš preko 4 registirano znači moraš imati joj dodatno jedan WC sa tuš kadom. Imati telefon u kupatilo to vidimo u američkom filmovima je eventualno visoko kategorizirani objekt kao i da mora imati sef. Bilo bi bolje da se kontrolira derutnost interijera, a ne koliko čega brojčano ima.
Mile - Vodice 16.05.2016 03:04
Hvala apartmaniji na ovom članku i ostalim obavijestima što nam šalju preko stranice.
Milivoj - Novi Vinodolski 14.06.2016 15:25
Da li je u apartmanu potrebna naljepnica o zabrani alkohonog pića mladjim od 18 godina?
Cimerfraj.hr 14.06.2016 17:25
Poštovani g. Sokolić, važeći Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti kao obvezu svakog iznajmljivača navodi isticanje oznake o zabrani konzumacije alkohola za osobe mlađe od 18 godina na vidljivom mjestu unutar smještajnog objekta. Prema važećim Pravilnicima o kategorizaciji, nije nužno da svaki apartman ima oznaku. O Vama ovisi hoćete li ju istaknuti u nekoj zajedničkoj prostoriji (npr. tamo gdje primate goste) ili pojedinačno u svakom apartmanu. S obzirom na to da izgled naljepnice nije propisan, preporučujemo Vam da ju preuzmete u našoj download zoni na ovom linku te isprintate crno-bijelo ili u boji.
Odgovori
Milivoj - Novi Vinodolski 14.06.2016 18:58
Poštovanje! Hvala vam na odgovoru i evo još jedno pitanje. Imamo registriranu sobu za dvije osobe, da li možemo primiti dvije osobe i dvoje male djece koja spavaju s roditeljima, djeca do 6 godina.
Cimerfraj.hr 15.06.2016 11:24
Poštovani, g. Sokolić, možete primiti dvije odrasle osobe i dvoje male djece čak i ako za njih postavljate pomoćni krevet ili dječji krevetić. Pomoćni kreveti se ne računaju kod registracije kapaciteta smještajne jedinice sobe ili apartmana, osim kod studio apartmana.
Milivoj - Novi Vinodolski 15.06.2016 11:27
Hvala vam na odgovoru.
Odgovori
Adriana i Majk - Zadar 04.07.2016 14:15
Jučer su mi došli novi gosti i vidjeli su novu naljepnicu zabrane konzumacije alkohola.... S obzirom da je na hrvatskom, pitali su me znači li to da ne smiju piti u apartmanu? Morala sam im objasniti o čemu se zapravo radi a oni su mi rekli da su mislili da smo imali neka loša iskustva pa da smo mi interno svima zabranili.
Jasna - Fažana 09.07.2016 17:01
Zanima me to o kategorizaciji apartmana, pa šta to nije ukinuto?
Zvonko i Vesna - Metajna 10.05.2017 08:21
Glede tel. u kupatilu, to je perverzija za naše nivoe usluga/gosta. Dovoljan je stari potezni alarm/zvonce prema ostalim članovima familije u toj smještajnoj jedinici. Tepihe oko postelja, redovito svi gosti gurnu pod istu ili sklone u stranu da im ne smeta ili im se gadi da što su nečije tuđe noge gazile po njem prije lijeganja. Što se alko naljepnica tiče, ko bi to objasnio malodobnim i ostalim partijanerima, npr u Novalji, Tisnom, Splitu...? Koja je svrsishodnost? Treba li im braniti unos na ulasku u objekt? Plan evakuacije, kao u hotelskim labirintima je logičan, ali u nas, za izlaz s 1. ili 2 kata? Bilo bi svrsishodnije u svakoj smješt. jedinici da je obveza panik rasvjete kao i po vanjskim hodnicima ili stubištu do izlaznih vrata za slučaj noćnog potresa ili nestanka el. energije. A tek ta ulazna vrata treba propisom regulirati da se već ugradnjom otvaraju prema vani a ne unutra. Upravo radi panik situacija. Standardno u nas, apostrofiranje na beznačajnim stvarima.
Bruno - Baška 14.05.2017 07:18
Poštovani, da li treba energetski certifikat ili ne?
Cimerfraj.hr 15.05.2017 19:20
Energetski certifikat nije obvezan iznajmljivanja apartmana, soba i kuća za odmor turistima.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zašto iznajmljivači apartmana moraju plaćati TV pretplatu?

Kako pravilno izdati račun za smještaj?

Popularno: