Aktualno
13.2K

Visine paušala turističke pristojbe za 2024. po gradovima i općinama Hrvatske

Popis gradova i općina u Hrvatskoj s pripadajućim visinama paušala turističke pristojbe za 2024. godinu za besplatno preuzimanje u Download zoni

Svaki kraj godine obilježimo nekim prigodnim tekstom. Ponekad to bude retrospektiva s ključnim događajima u godini koju ispraćamo. Ponekad, trendovi pred nama i projekcije za iduće putovanje oko matične nam zvijezde. 

Ovaj put se nećemo osvrtati na prošlost niti predviđati budućnost. Bacili smo oko na 2024. i popisali sve iznose paušala turističke pristojbe za svaku pojedinu općinu i grad u Hrvatskoj. Podsjetit ćemo se, u svibnju 2019. boravišna pristojba je postala turistička pristojba, a odluke o visini prebačene su na županijske skupštine, koje se pri donošenju istih savjetuju s područnim turističkim zajednicama.

Odluke se donose do 31. siječnja tekuće godine za iduću. To znači da su odluke za visinu turističke pristojbe za 2024. donesene početkom ove ili krajem prošle godine. Mnogi gradovi i općine već imaju i odluke o visini turističke pristojbe za 2025.

Turistička pristojba se plaća ili paušalno ili po ostvarenom noćenju, a plaćaju je svi koji u određenom mjestu nemaju prebivalište, uključujući i vikendaše, odnosno vlasnike kuća za odmor, i osobe koje noće na različitim plovilima. Zakon o turističkoj pristojbi (59/2019) obvezuje nas, člankom 4. koji kaže da su obveznici "osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu", da na računima koje izdajemo svojim gostima istaknemo da je boravišna pristojba uključena u cijenu pa istu ne smijemo naplaćivati posebno.


127 gradova i 428 općina

Svaki grad i svaka općina ima određene svoje visine turističke pristojbe, kako po noćenju, tako i paušalne iznose za pojedine kategorije obveznika. Pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe (71/2019) određuje najniži i najviši iznos paušala za kategorije:

1. smještaja u domaćinstvu,
2. smještaja u kampu i u objektu vrste kamp odmorište ili kamp odmorište - robinzonski smještaj u domaćinstvu,
3. smještaja na OPG-u,
4. smještaja kampu i u objektu vrste kamp odmorište ili kamp odmorište - robinzonski smještaj na OPG-u. 
 

Za svaku smještajnu jedinicu u domaćinstvu, bez obzira na vrstu, najniži iznos paušala turističke pristojbe može iznositi 66,36 eura, a najviši 132,72 eura
 

Za potpomognuta područja gradova i općina, skupština može donijeti odluku o umanjenju obveze do 30% propisanih iznosa turističke pristojbe

Za svaku smještajnu jedinicu na OPG-u, bez obzira na vrstu, najniži iznos paušala turističke pristojbe može iznositi 33,18 eura, a najviši 66,36 eura
 

Višnjan najskuplji

U skladu s navedenim propisima, Splitsko-dalmatinska županija i njezina Skupština odredili najskuplji su paušal odredili za domaćine Visa i Komiže gdje će se plaćati 100,00 eura po ležaju i smještajnoj jedinici kampa u domaćinstvu, a po 50,00 eura za ležaj u smještajnu jedinicu kampa na OPG-u. Zanimljivo je da je cijena ležaja u domaćinstvu Splićana gotovo dvostruko jeftinija i iznosi 55,00 eura. Najniže iznose će plaćati žitelji Hrvaca, Lećevice, Muća i Otoka kod Sinja, i to 18,58 po ležaju OPG-a.

Visine turističke pristojbe u 2024.

U Šibensko-kninskoj županiji najviše će plaćati stanovnici turističkih centara Vodica - 60,00 eura i Šibenika - 55,00 eura za ležaj u domaćinstvu. Nema velika razlike s općinama s najnižim paušalom, kao što su Ružić, Unešić, Kistanje, Kijevo, čiji domaćini će plaćati 46,45 eura po ležaju u domaćinstvu. Izdvaja se Tribunj sa značajno većim paušalom na smještajne jedinice kampa na OPG-u u iznosu od 66,00 eura.

Još viši paušal od čak 70,00 eura će plaćati vlasnici smještajnih kamp jedinica na OPG-u u Općini Čavle u Primorsko-goranskoj županiji. Ovdje će najniže paušale po krevetu u domaćinstvu plaćati domaćini Mrkoplja, Skrada, Brod Moravice i Jelenje. Usporedbe radi, jednaka kategorija u Mrkoplju košta 24,50 eura po smještajnoj jedinici. Što se smještaja u domaćinstvu tiče, najskuplji je Kastav sa 60,00 eura po ležaju dok, recimo, Rijeka ima 50,00 eura.

U Gospiću se plaća 46,45 eura po ležaju u domaćinstvu, kao i na Plitvičkim jezerima, u Novalji i u Senju, mjestima koja spadaju pod Ličko-senjsku županiju. Najjeftiniji su Udbina, Lovinac, Perušić.

Visine turističke pristojbe 2024.

U Požeško-slavonskoj županiji samo Grad Požega plaća puni iznos od 46,50 eura po ležaju u domaćinstvu, sve druge općine i gradovi plaćaju niže umanjene iznose. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji plaćaju svi jednako, a zanimljivost je da su iznosi jednaki onima koje plaćaju domaćini Bola, značajno turistički razvijenijeg mjesta na otoku Braču. Još jedna zanimljivost koja nema veze s porezima je da se najviše gradova i općina s pridjevom "veliki" u nazivu nalazi u ovoj našoj kontinentalnoj županiji. 
 

Najskuplja općina u Hrvatskoj je Višnjan sa 100,00 eura po ležaju u domaćinstvu, 120,00 eura po smještajnoj jedinici kampa u domaćinstvu, 80,00 eura za ležaj na OPG-u (!), 75,00 za jedinicu kampa na OPG-u

Đakovo, možda zbog katedrale, ima 20 eura skuplji paušal po krevetu u domaćinstvu nego u Osijek. U Brodsko-posavskoj županiji paušal je jednak za sve. I u Varaždinu svi plaćaju 50,00 eura po ležaju u domaćinstvu, 70,00 po smještajnoj jedinici u kampu, 30,00 po ležaju na OPG-u i 40,00 po jedinici kamp, kamp odmorište - robinzonski smještaj na OPG-u.
 

U Zadarskoj i Međimurskoj županiji svi plaćaju jednako - 48,00 eura po ležaju u domaćinstvu, 68,00 eura po smještajnoj jedinici u kampu i 35,00 na OPG-ovima

Ne iznenađuje da Konavle imaju izjednačen paušal u domaćinstvu i na OPG-u koji iznosi pristojnih 55,00 eura po ležaju, jednako kolika je i cijena kreveta u samome Dubrovniku.
 

Najskuplju cijenu turističke pristojbe za kamp u domaćinstvu u čitavoj Hrvatskoj ima, već spomenuti, Višnjan, slijede ga Orebić sa 110,00 eura, pa Funtana i Tar-Vabriga sa 100,00 eura po jedinici kampa


U našoj Download zoni preuzmite popis visina paušala turističke pristojbe za 2024. po gradovima i općinama (u eurima).


Paušal poreza na dohodak još različitiji

Za razliku od turističke pristojbe, o visini paušala porezna na dohodak, čega smo također obveznici plaćanja, odlučuju vijeća gradova i općina, najčešće za svako mjesto u svom sastavu posebno.

Primjerice, u 2024. će građani Vodica plaćati paušal poreza na dohodak od iznajmljivanja smještaja u turizmu 60,00 eura po krevetu u domaćinstvima Vodica i Srime, 40,00 eura na otoku Prviću i 30,00 eura po krevetu u selima Gaćeleze, Grabovci, Čista Mala i Velika.

Obveza plaćanja poreza na dohodak od iznajmljivanja je uređena Zakonom o porezu na dohodak (NN 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 138/20, 151/22, 114/23) i Pravilnikom o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu (1/2019). Potonji propisuje minimum od 19,91 eura i maksimum od 199,08 eura po krevetu i smještajnoj jedinici.
 

Za razliku od paušala turističke pristojbe, paušal poreza na dohodak se obračunava samo na fiksne ležajeve, ne i na pomoćne

Međutim, u nekim gradovima i općinama se plaća i prirez, a sve na temelju rješenja kojeg izdaje nadležna porezna uprava pa ne moramo razbijati glavu računicama. Najviši iznos paušala na dohodak već imaju Dubrovnik i Split za područje svojih gradskih jezgri, ali povećanja koja će na snagu stupiti 2025. već su najavili Pula, Šibenik, Žminj, i to s aktualnih 40-ak eura na 200 ili 150, što je značajno poskupljenje kreveta za domaćine iz ovih gradova.

Svoje obveze u 2024. po osnovi dohotka provjerite na stranicama grada ili općine, informirajte se o visinama paušala za 2024. kako biste mogli odrediti jasne i isplative cijene smještaja za iduću sezonu. Sretno!

Disclaimer CF
 
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Uradi sam: Pleteni namještaj neodoljivog šarma

Dvojno iskazivanje cijene (u eurima i kunama) - što to znači za privatne iznajmljivače

Svjetsko prvenstvo 2022.: Nogomet kao prilika za brzi razvoj turizma u Kataru

Bijelo sive kuhinje: Zašto je bijelo-siva kuhinja odličan izbor za sve stilove dizajna interijera?

Astronomski turizam i privatni smještaj - što je i može li obogatiti našu turističku ponudu?

​Zašto su kuće za iznajmljivanje iznimno popularne i tražene među modernim turistima?

Psihologija boja u prostoru - kako stvoriti stimulativno i opuštajuće okruženje za svoje goste

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Ljudski faktor X - nepoznanica za koju se više ne možemo pretvarati da je ne vidimo

Rok je blizu: Kako popuniti obrazac TZ 2 i obračunati turističku članarinu za 2024.

Popularno: