Aktualno
5 15.8K

Upola manja članarina turističkim zajednicama za privatne iznajmljivače i OPG-ove u 2020.

Danas, 18. lipnja, na javnu raspravu je upućen prijedlog smanjenja članarine TZ u domaćinstvima i na obiteljskim gospodarstvima za 50%. Savjetovanje je otvoreno do 26. lipnja

Pravilnik o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici je dostupan javnosti na stranicama e-Savjetovanja do 26. lipnja.

Pravilnik o dopuni dodaje stavak 5. u 7. članak aktualnog Pravilnika koji glasi: „ (5) Iznimno, visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine iz stavka 1. ovoga članka, u 2020. godini umanjuje se za 50%.“.

Podsjetimo se, sukladno aktualnom Pravilniku o paušalu članarine TZ za 2020., domaćini plaćaju članarinu TZ po svakom krevetu u kućanstvu u paušalnom iznosu od 45,00 kuna, s tim da se na pomoćne krevete obračunava 50% osnovice. Paušalna osnovica za OPG-ove je 30,00 kn, za kampove i kamp-odmorišta – robinzonski smještaj 80,00 kn, a za kampove na OPG-ovima 60,00. 

Prema prijedlogu na javnoj raspravi, paušal članarine TZ bi trebao biti umanjen za 50% u ovoj kriznoj, 2020. godini.

Izrazite svoje mišljenje na Javnom savjetovanju o Pravilniku o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine.
Spremi

Humanitarna akcija: Iznajmljivači sa srcem

9 prijedloga za zadovoljnije goste (i bolje ocjene apartmana)

Psihologija boja u prostoru - kako stvoriti stimulativno i opuštajuće okruženje za svoje goste

Kako biti viđen? 5 popularnih marketinških alata za učinkovito oglašavanje smještaja

Zagrebačkoj županiji Green Destinations certifikat kao rezultat dugogodišnjeg rada na održivosti turizma

Rane rezervacije - zašto ih volimo?

Kako pripremiti savršenu knjigu dobrodošlice za goste

Na ovogodišnji Zagreb Tourfilm festival prijavljeno čak 807 filmova iz 91 zemlje

5 komentara Uključi se u raspravu
Marija - Prezid 18.06.2020 21:12
Slažem se u potpunosti.
Goran 19.06.2020 12:41
Aktualna vlada i ministarstvo turizma bave se 5min prije izbora trivijalnostima poput smanjivanja turističke članarine koju mnogi od iznajmljivača plaćaju 200kn na godišnjoj razini. Puno važnija pitanja poput promjene zakona o predstavljanju u tijelima TZa ni na vidiku iako smo im službeno poslali dopis te su javili i obećali sastanak po tom pitanju.Da podsjetimo po aktualnom zakonu u TZima sudjeluje 60 pravnih osoba koje ne dolaze iz turističkog sektora i 40 turističkih djelatnosti.A privatne iznajmljivače ne gledaju kao segment već pojedinačno a to znači da najveći smještajni segment u ZG.ima samo jednog od 40 delegata skupštine TZGZ, a recimo teleoperateri 6 delegata. Nema nas nigdje niti u HTZu, niti u ministarstvu turizma niti lokalnoj razini i sve po zakonu.O našoj sudbini odlučuju drugi, dogovoru o raspodjelu novca, projekata itd. Stoga epilog, svake godine je bilo poskupljenje troškova poslovanja a sada mažu oči članarinom. Ovoj vladi 👎, čekamo drugu valjda ne istu. upiz.hr
Danica 26.06.2020 19:27
S obzirom na novonastalu situaciju s ovom pandemijom i otkazivanje rezervacija, bilo bi pošteno da se u 2020. godini turistička članarina plaća prema ostvarenom prihodu kao i do sada.
Kroatien 26.06.2020 23:01
Imam dva pausala jedan je apartmani a drugi obrt za vodice, sezonski na 6 mjeseci, znači do danas niti kune dobitka, a nikakv poticaj ili pomoc nisam tražila, a živila sam samo od tih primanja. Samo me zanima čemu sluze oni zaposlenici u turistčkoj zajednici, a i oni u županiji...,meni osobno ništa. U zadnjih pet godina u mojoj TZ je već treći direktor, a ja ne vidim nikakvih promjena. Pošto je digitalizacija i e Vizitor, trebamo li mi toliko turističkih djelatnika i čemu oni služe? Nema veze, mi smo paušalci i plaćamo, imali ili neimali gostiju. Sad smo mi privatni iznajmljivači jedina nada jer hoteli nisu popunjeni, ti isti hoteli koje ste vi uporno podržavali. Zapamtite da smo mi 70% auto destinacija i to privatni smještaji. Htjeli to oni na vrhu, prihvatiti ili ne, ali su činjenice tu.
Goran 27.06.2020 10:53
Ukinuti paušal kao obavezu i dozvoliti plaćanje po ostvarenom prometu, naročito u prostorima gdje je mali protok turista.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

EU ublažava ograničenja putovanja: Bez samoizolacije po povratku u domovinu za turiste iz emitivnih zemalja

​Lokalne samouprave i stožeri će organizirati "turističke ordinacije" i smještaj za goste u samoizolaciji

Popularno: