Aktualno
42.4K

Rok je blizu: Kako popuniti obrazac TZ 2 i obračunati turističku članarinu za 2024.

Do 15. siječnja smo dužni obračunati turističku članarinu za 2024. i obrazac TZ 2 predati u nadležnu Poreznu upravu. U tekstu preuzmite obrazac i provjerite kako ga pravilno ispuniti

Za kraj godine, točnije početak iduće, iznajmljivače čeka još jedna obveza. Financijske obveze iznajmljivača su četverostruke: plaćanje paušala turističke pristojbe, paušala poreza na dohodak, paušala turističke članarine i PDV-a na proviziju. Dok se prve dvije obveze obračunavaju sustavno pa se zaduženje poreza na dohodak utvrđuje rješenjem nadležne porezne uprave, a zaduženje turističke pristojbe je vidljivo u sustavu eVisitor, turističku članarinu smo dužni obračunati sami, kao i PDV. Ti obračuni su prilično jednostavni i nije nužno trošiti novac na angažman knjigovođa kako bismo obveze uredno izvršili.

Već smo pisali kako obračunati članarinu turističkim zajednicama, koju još nazivamo i turistička članarina ili članarina TZ. Ponovit ćemo gradivo. Potreban nam je obrazac TZ 2 koji se može preuzeti i u našoj Download zoni. Ovaj aktualni u eurima se ne razlikuje od prethodnih, osim što su iznad tablice, u koju se upisuju samo iznosi, navedeni euri i centi kao valuta obračuna. 

Obrazac TZ 2 u eurima


Kako ispuniti TZ 2 obrazac?

U prvu kućicu ćemo upisati našu nadležnu Poreznu upravu, u skladu s mjestom u kojem pružamo uslugu smještaja. Potom svoje osobne podatke, a zatim šifru grada ili općine, također u skladu s mjestom u kojem pružamo uslugu smještaja Dostupan nam je šifrarnik općina i gradova na stranicama Porezne uprave.

U kućicama tablice pod rednim brojevima od 1. - 8., stupac broj 3, upisat ćemo broj kreveta ili smještajnih jedinica ovisno o kategorizaciji smještaja, odnosno rješenju kojeg posjedujemo. U stupcu 4 ćemo navesti pojedinačnu paušalnu osnovicu za svaki krevet ili smještajnu jedinicu u domaćinstvu ili na OPG-u. 

Ti su iznosi određeni Pravilnikom o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (14/2020) i iznose 5,97 eura za stalne ležajeve u domaćinstvu, 10,62 eura za smještajnu jedinicu kampa u domaćinstvu, 3,98 eura za krevete na OPG-u i 7,96 eura za kampove na obiteljskim gospodarstvima.
 

Na pomoćne ležajeve se obračunava i plaća članarina TZ umanjena za 50% što iznosi 2,99 eura

U stupac označen brojem 5 umnažamo vrijednosti iz stupca 3 i 4 kako bismo dobili ukupan iznos za ležajeve ili smještajne jedinice koje iznajmljujemo.

Zbroj vrijednosti iz stupca 5 upisujemo u redak 9. kao UKUPNO OBRAČUNATI IZNOS.

Redovi 10. do 13. se odnose na potpomognuta područja jedinica lokalnih samouprava na kojima se članarina umanjuje za 20%. Ukoliko imamo pravo na umanjenje, utoliko ćemo ga evidentirati u pripadajućoj kategoriji i retku 14. U suprotnom će iznos u tom retku biti 0,00 eura, a iznos pod 15. jednak ukupno obračunatom iznosu pod 9.


Način plaćanja turističke članarine u 2024.

U retku 16. ćemo odabrati način plaćanja. Ova obveza se može podmiriti jednokratno do 31. srpnja 2024. ili u tri jednaka obroka koji dospijevaju 31. srpnja, 31. kolovoza i 30. rujna iduće godine.

U posljednji redak upisujemo ukupan iznos svih primitaka u 2023. iz evidencije o prometu koju smo i dalje dužni voditi, pri čemu možemo koristiti Obrazac EP, eVisitor funkciju financija ili sami složiti običnu tablicu. Ukupni primici nisu temelj za obračun članarine TZ.

Primjer ispunjenog obrasca TZ 2 za smještaj u domaćinstvu 4 + 2:

Ispunjen obrazac TZ 2 - primjer

Popunjen obrazac TZ 2 u nadležnu Poreznu upravu možemo dostaviti putem sustava ePorezna, osobno ili poštom. Članarina se uplaćuje na račun područne turističke zajednice, prilikom čega svoj OIB upisujemo pod poziv na broj odobrenja.

CF disclaimer
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Terarij za biljke - zeleno srce apartmana

​Bijeli blagovaonski stol: Kako se bijeli stol uklapa u moderan ili tradicionalan interijer?

Eklektika u apartmanu - stil bez stila za zavodljivu i drugačiju smještajnu ponudu

Staklena vrata za tuš kabine: 5 savjeta za uspješnu kupnju kvalitetnih vrata

II. Kongres obiteljskog smještaja: Kako brendirati destinaciju kroz obiteljski smještaj?

Turistička inspekcija - kada i kako podnijeti prijavu?

Osmo svjetsko čudo ugroženo zbog klimatskih promjena

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Visine paušala turističke pristojbe za 2024. po gradovima i općinama Hrvatske

Odumiranje središta naših gradova: Mogu li restrikcije biti odgovor na fenomen gentrifikacije?

Popularno: