Ideje i trendovi
9.3K

Beskontaktna tehnologija u privatnom smještaju - saveznik u privlačenju gostiju

Iako je jedna od zanimljivosti privatnog smještaja neposredan kontakt i upoznavanje gostiju s domaćinima, beskontaktne tehnologije, poput check-ina bez dočeka gosta imaju brojne prednosti. Posebno su popularne sada, u vrijeme pandemije i potrebe za većom izolacijom i privatnosti kod gostiju

U 2022. godinu smo zakoračili s novom nadom u oporavak turizma. Svjesni smo uspjeha obiteljskog smještaja u pandemijskim godinama kada je gostima bilo važno izolirati se i ostvariti direktan kontakt s domaćinima, kontakt koji može značiti veću dozu povjerenja, nužnu u ovim nesigurnim vremenima.

Ti trendovi ostaju i dalje s nama, a sigurnost gosta nikada nije bila važnija. U pandemijskim uvjetima, poimanje sigurnosti možemo promatrati iz dva ugla:

  1. mjere koje domaćini poduzimaju da se gost ne inficira i

  2. mjere koje su na snazi u slučaju zaraze gosta koronavirusom.


Kada su u pitanju mjere opreza, tj. mjere koje smanjuju mogućnost zaraze, najvažniji je higijenski protokol i osiguravanje izolacije gosta. Za mnoge goste izolacija znači svođenje svih nužnih kontakata na minimum. 

Iako obiteljski smještaj svoju čar temelji na kontaktu gostiju s domaćinima, izostanak upoznavanja licem u lice ne znači loše gostoprimstvo.
 

Na usluzi svojim gostima možemo biti i na daljinu, a pri tome osigurati sve nužno za ugodan boravak

2022. prepoznaje upotrebu beskontaktnih tehnologija u smještajnim objektima kao jedan od najtraženijih trendova. Prije pandemije, beskontaktni check-in i check-out su bili samo pomodnost i mogućnost, a danas su poželjan dio usluge u svrhu sprječavanja širenja zaraze. 
 

Od pametne slavine do privatnosti

Beskontaktna tehnologija ne omogućava samo dolazak gosta u smještaj bez upoznavanja domaćina - pod tim pojmom podrazumijevamo brojna tehnološka rješenja koja najčešće funkcioniraju korištenjem senzora koji aktiviraju različite uređaje i funkcije. Jedna od najraširenijih upotreba je beskontaktno plaćanje.

Što se pružanja usluge smještaja tiče, zoran primjer upotrebe beskontaktne tehnologije su slavine koje se aktiviraju postavljanjem ruku pred senzor. Ipak, u industriji smještaja najčešće upotreba beskontaktne tehnologije je upravo kod check-ina i chek-outa i posljedičnog upravljanja bravama na vratima smještaja. 

Nisu samo sigurnost i izolacija razlozi za popularnost beskontaktnog check-ina - gost ima veću neovisnost i fleksibilnost pri dolasku i odlasku iz smještaja - check-in i out su mogući u svakom trenutku (i usred noći) što je jedan od razloga zbog kojih gosti biraju odsjedanje baš u obiteljskom smještaju.
 

Beskontaktna tehnologija jamči viši stupanj privatnosti što je novi oblik luksuza i sve traženiji proizvod na turističkom tržištu

Kako pametna brava za apartman otključava slobodno vrijeme - pisali smo 2019.-e, sugerirajući domaćinima da je korištenje beskontaktne tehnologije prilika da uhvatimo koji slobodan trenutak u sezoni - ne moramo čekati goste po čitavi dan i biti fizički prisutni kod dolaska - važno je samo sve dobro pripremiti.
 

Digitalne brave - nova razina sigurnosti

Od 2019. naovamo, beskontaktna tehnologija bilježi napredak i sve širu upotrebu. Primjer su i tzv. QR kodovi. Umjesto klasične knjige dobrodošlice, možemo gostu mailom poslati ili isprintati QR kod čijim skeniranjem će stići do naše web stranice na kojoj može pronaći različite informacije.

Međutim, kada pričamo o smještaju i beskontaktnoj tehnologiji, najpopularnija je upotreba kod beskontaktnog check-ina. Danas je dostupna čitava paleta elektronskih brava, među njima i onih koje se otključavaju aplikacijom na mobilnim uređajima. Pametna brava više ne mora biti poseban mehanizam, već samo dodatak koji se postavlja na postojeću bravu. Taj dodatak ima motor koji otključava vrata kad u svoju aplikaciju unesemo zaporku.

Iako smo prema novotarijama uvijek oprezni i u počecima korištenja nam izazivaju nesigurnost, činjenica je da su digitalne brave nova razina sigurnosti. Štoviše, uz upotrebu pametnih brava nećemo više morati brinuti jesmo li zaključali vrata, a aplikacija nas može obavijestiti i je li gost stigao u smještaj ili pokušava li netko neovlašten ući.
 

Većina aplikacija za beskontaktno otključavanje nam omogućava postavljanje privremenih korisnika i dana kada je istima dozvoljen ulaz što je idealno za beskontaktan prihvat gostiju

Ako se brava otključava putem Bluetooth tehnologije, morat ćemo biti u dosegu, ali ako koristi Wi-Fi, moći ćemo upravljati bravom s bilo kojeg mjesta otkud imamo pristup Internetu.

Cijene digitalnih brava koje su kompatibline s Bluetoothom ili Wi-Fi-jem na mobilnim uređajuma se kreću od 1500,00 kn naviše, a najčešće marke uređaja na hrvatskom tržištu su Yale, Igloohome i Burg-Wächter.

Štogod pomislili na prvu, ovo nisu niti tehnološki najnaprednija niti najskuplja rješenja na tržištu. Elektronske brave mogu reagirati čak i na glas ili mogu imati tzv. geofencing sustav - sustav unutar kojeg označavamo perimetar oko kuće pa, kada izađemo iz tog kruga, brava se zaključa sama.
 

Beskontaktna tehnologija za profesionalno iznajmljivanje privatnog smještaja

Neposredan kontakt / upoznavanje gosta i domaćina dio su šarma obiteljskog smještaja. Ipak, ako ostavimo gostima na izbor žele li veću privatnost uz beskontaktan check-in kojeg nam omogućava nova tehnologija, dodajemo vrijednost svojoj ponudi smještaja.
 

Odabir mogućnosti beskontaktnog prihvata gosta ne mora značiti da nas gost ne želi susresti - gostima umornima od puta bi možda bilo ugodnije kada bismo se upoznali kasnije, tijekom boravka

Digitalna brava nije tu da nas gost izbjegne, već nudi brojne prednosti i gostima i nama - nema više izgubljenih ključeva ili iščekivanja gosta čitav dan. 

Digitalne brave su tek dio Interneta stvari, tehnologije koja polako osvaja standarde stanovanja, a time i usluge smještaja u turizmu. Danas novost, sutra nešto što moramo imati. Poput klima-uređaja ili Interneta...

Stari ključevi, poput ovoga na naslovnoj fotografiji, uvijek će imati poseban šarm i doimati se poput ključa za svijet mašte, mjesto gdje još uvijek postoji čarolija i gdje caruje romantika. Koristi li ih još tko?

Spremi

Laminat ili parket: Koje su prednosti i nedostaci ugradnje parketa ili laminata?

Floyd Room - priča o brendiranju obiteljskog smještaja

Besplatne vođene šetnje putevima Dobrinjštine

U prvih 6 mjeseci gotovo 80 posto turista manje, najviše izostali gosti stariji od 55 godina

Dekorativni kamini: Kako samostalno napraviti predivan umjetni dekorativni kamin?

Informacija kao znak pažnje

​Gosti stižu - saznajte aktualne mjere prelaska granica

Paušalni porez za privatne iznajmljivače veći i do 500 posto?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Ribolovni turizam - vrhunski turistički proizvod za ljubitelje brodova, obala i riba(ra)

Tiny Houses u Hrvatskoj - održivo stanovanje i hit u najmu turističkog smještaja

Popularno: