Aktualno
16.4K

Obiteljski smještaj je sada ključan - priprema za prvu fazu oporavka turizma počinje

Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, turizam će se oporavljati u tri faze. Prva se poklapa s posljednjom fazom epidemije, a u njoj bi, u Hrvatskoj, obiteljski smještaj mogao imati ključnu ulogu. Jesmo li spremni za akciju?

S relaksacijom mjera, optimizam je konačno promolio svoje nasmiješeno lice. S toplijim danima, o ljetu više ne razmišljamo samo mi koji se bavimo turizmom, već o ljetnom odmoru počinju razmišljati i gosti. Oni koji imaju rezervacije, kao i veliki broj onih koji još nisu rezervirali i koji vole last minute aranžmane.
 

Rezervacije za srpanj i kolovoz još se ne otkazuju. I gosti se nadaju boljem razvoju situacije pri čemu bi mogli iskoristiti svoje rezervacije

Imali smo priliku saznati iz domaćih medija kako bi Česi na more, kako Austrija planira u određenim uvjetima otvoriti granice za svoje građane koji bi putovali u Hrvatsku ovo ljeto, a slične cestovne koridore planiraju i neke druge zemlje, poput Njemačke.
 
Sve te najave i predviđanja su lijepa vijest, ali još uvijek samo predviđanja, a budućnost neizvjesna. Bez obzira na neizvjesnost, budućnost nije odgođena. 
 
Hrvatska se, zasad, izuzetno uspješno nosi s odbijanjem vala epidemije i rezultati su vidljivi gostima na našim emitivnim tržištima. Njihove vlade u ovom trenutku komuniciraju spremnost na suradnju s Hrvatskom za što lakše pokretanje turističkih migracija. 
 

Trenutno smo jedna od najsigurnijih zemalja na čarobnom Mediteranu, što nije samo geografska prednost u smislu toplog mora i divne klime - lako smo dostupni svojim emitivnim tržištima

 Paradoksalno, ono što je često isticano kao mana hrvatskog turizma, u ovoj situaciji je naša prednost:

  1. Čak 85% turista u Hrvatsku dolazi osobnim automobilima. 

  2. Veliki udio obiteljskog smještaja u ukupnim smještajnim kapacitetima. 

 

Zašto je odjednom obiteljski smještaj prednost domaćeg turizma?

Zbog čega je taj veliki udio privatnog smještaja sada naša prednost? Stvar je jednostavna – obiteljski smještaj može gostima pružiti izoliranost kakvu će teško pronaći odsjedanjem u hotelima. Nautički turizam je još jedan naš adut, a kod privatnog smještaja u povoljnijem položaju su kuće za odmor, robinzonski smještaj i smještaj u manje napučenim ruralnim sredinama.
 

Osim izoliranosti koja je privatnom smještaju svojstvena, prednost je i fleksibilnost koja je gostima koji odsjedaju kod nas oduvijek bila važna.

Naglasak je, naravno, na fleksibilnijim uvjetima otkazivanja, ali i na savjesnom popunjavanju kalendara raspoloživosti te na higijenskim uvjetima kojih ćemo se pridržavati u skladu s uputama.
 
Iako optimistični, na ovim stranicama oduvijek nastojimo biti realni. Jasno je da uz ovoliko nepoznanica u jednadžbi, ne možemo pričati o uspješnoj turističkoj sezoni pred nama. Ali se možemo osloniti na nabrojene prednosti i pripremiti se za pokušaj izvlačenja maksimalnih rezultata u datim okolnostima – kakve god da će one za mjesec ili dva biti.   
 
 

Prva faza oporavka turizma

Zagrebački Institut za turizam je objavio dokument pod nazivom «Scenarij faznog pristupa oporavku turističkog tržišta nakon COVID-19 pandemije». Autori, Damir Krešić i Josip Mikulić, vodili su se analizama Svjetske turističke organizacije (UNWTO) s kraja ožujka. Njihova procjena kako će se turistički promet smanjiti za 20 do 30 % je već sada preoptimistična – jasno je da će promet biti puno niži. 
 
Iskustva s prošlim epidemijama, poput one SARS-a ili Ebole, pokazala su da gospodarski oporavak prosječno traje 20 mjeseci. No, i taj oporavak se obično odvija u fazama pa tako postoje tri pretpostavljene faze oporavka turizma na globalnoj razini.
 
Faze oporavka turizma:

Prva faza se poklapa sa zadnjom fazom epidemije. Predviđeno trajanje je od srpnja do listopada 2020. godine. Obilježavaju je lokalna putovanja domaćih turista, eventualno onih iz regije i zemalja dostupnih cestovnim prometom, pod uvjetom da se otvore državne granice;

Druga faza je ostvarivanje uvjeta za neometano pružanje turističkih usluga u širem smislu i otvaranje granica svih europskih zemalja. Procjenjuje se da bi mogla trajati od kraja 2020. do početka 2021. godine;

Treća faza se očekuje tek u drugoj polovici 2021. godine ili tijekom 2022. kada gosti s naših emitivnih tržišta povrate kupovnu moć. 
 

U ovom trenutku je izgledno da bi uskoro mogli ući u prvu fazu turističkog oporavka. Iako smo realni, vrijeme je za pripremu. Vrijeme je za plan. Fleksibilan, ali ipak plan

Udio domaćih turista u ukupnom turističkom prometu prošle godine je bio 10-ak posto. No ovu godinu putovanja van granica će biti teško izvediva pa će se sva turistički promet usmjeriti unutar granica.
 
Koliko svoje domovine zaista poznajemo? Vrijeme je da putujemo lokalno i da je upoznamo. Na nama je da prednosti svoje destinacije istaknemo kroz naše oglase smještaja i promociju na društvenim mrežama. Da prepoznamo vrijednosti koje su na raspolaganju našim gostima, prije svega aktivnosti na otvorenom, poput rekreacijskih zona, biciklističkih i planinarskih staza, intimnih plaža i drugih mjesta koja nisu napučena. Prednost može biti i dostupnost namirnica s domaćih OPG-ova ili lokalnih ribara i uzgajivača.
 

Vrijeme je da obiteljski smještaj okupi lokalne proizvođače i potakne održivi razvoj turizma i destinacije

Da promoviramo fleksibilnost u otkazivanju rezervacija i sigurnost kroz posvećenost provođenju higijenskih preporuka. Da ažuriramo svoje kalendare raspoloživosti i budemo na raspolaganju za sve informacije potencijalnim gostima. 
 
Još uvijek #ostajemodoma i nema opuštanja. Ali imamo nešto što možemo planirati. Uspješnu prvu fazu oporavka...

Spremi

Budućnost turizma i najvrjednijih resursa u Hrvatskoj su u našim rukama

Staklena vrata za tuš kabine: 5 savjeta za uspješnu kupnju kvalitetnih vrata

Bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Rekordna turistička 2018. godina - ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama Mediterana

Treba li Google recenzije shvaćati ozbiljno (ili bilo koje druge)?

10 pitanja o planinama Hrvatske, njihovim posebnostima i ljepoti koja neprolazna je...

​Što je žuta knjižica i zašto bi mogla biti važna za turizam u 2021.?

Svjetska turistička organizacija raspisala natječaj za najbolje startupove u domeni održivog razvoja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zakašnjeli zahtjevi za odgodu prve rate plaćanja paušala odbijeni, otpis druge svima bez podnošenja zahtjeva

Inicijativa Glas poduzetnika traži jednake mjere pomoći i za privatne iznajmljivače

Popularno: