Uradi sam
2 15.5K

Kako odabrati idealan klima uređaj za apartman i održavati ga u vrhunskom stanju

Servis klima uređaja bi svakako trebao biti uključen u naše pripreme za turističku sezonu. Prisjetimo kako održavati klima uređaje u našim stanovima i apartmanima te na što obratiti pažnju kada kupujemo novi rashladni uređaj

U posljednjih nekoliko desetljeća došlo je do velikih klimatskih promjena koje su uzrokovale porast temperature, kao i njihov izniman pad, tijekom određenog doba godine. To je utjecalo i na naš najdraži dio godine, ljeto, jer su temperature ljeti danas više nego ranijih godina i ono je jednostavno postalo nezamislivo bez rashladnih klima uređaja.

Klima uređaj je iznimna pomoć i ljeti i zimi jer, uz umjereni trošak, grije i hladi prostore po želji. Jednostavno se postavlja, zahtijeva tek sitne preinake našeg apartmana. Njime se rukuje jako jednostavno pomoću daljinskog upravljača, a suvremeni uređaji su postali toliko "pametni" da je moguće i WiFi upravljanje klimom.

Osim toga, klima više nije luksuz, već standard u iznajmljivanju turističkog smještaja. Međutim, nije dovoljno samo kupiti klimu, nužno je i redovito održavanje za dugi životni vijek uređaja, kao i ukućana i gostiju. Tijekom vremena, klima skuplja štetne čestice i mikroorganizme i raspršuje ih po prostoru što nepovoljno utječe na naše zdravstveno stanje. Stoga je važno pažljivo odabrati klima uređaj i sredstva za čišćenje klime, a klimu redovito održavati.


Kako odabrati klima uređaj za apartman?

Kad se općenito govori o klima uređajima, misli se na fiksne klime koje imaju vanjsku i unutarnju jedinicu. Osim fiksnog klima uređaja, možemo kupiti i prijenosni klima uređaj, koji je pristupačan cijenom i ne zahtijeva dodatne građevinske radove, no njegove performanse su lošije su od fiksnih uređaja. Osnovno je spojiti dovod svježeg zraka i uključiti klima uređaj u struju.

Svaka vrsta klima uređaja ima svoje prednosti i mane. Klasični fiksni klima uređaji imaju veću energetsku učinkovitost, efikasnije griju ili hlade te imaju bolje filtere zraka. S druge strane, prijenosni uređaji ne zahtijevaju bušenje zida i nešto su povoljniji, no isplati li se njihova kupnja, procijenit ćemo sami prema svojim mogućnostima.

Ako želimo kupiti kvalitetan klima uređaj koji dobro obavlja svoj posao, tražit ćemo onaj koji ima veću snagu izraženu u kilovatima.
 

U stanove i kuće se najčešće ugrađuju klima uređaji od 2,5 i do 24 kW, s tim da ovdje vrijedi pravilo: što jači, to bolji.

Ne smijemo zaboraviti da se klima uređaj s vremenom mora očistiti, kako bi mu potrošnja energije i intenzitet rada bili što manji. Razna sredstva za čišćenje klime pobrinut će se za njegov besprijekoran rad.


Odabir klima uređaja je lakši kad znamo koja mu je namjena

Kako bi lakše izabrali klima uređaj, moramo proučiti neke faktore vezane uz njegov rad, a to su veličina i namjena prostora, izolacija tog prostora, broj prozora i prostorija. To će nam pomoći da shvatimo koliko jak uređaj trebamo.
 

Neka srednja vrijednost najčešće korištenih klima uređaja glasi da na svakih 10 m2 trebamo dodati 1 kW snage. U praksi to znači da za apartman od 25 m2 trebamo 2,5 kW jačine, a za onaj od 60 m2 trebamo 6 kW.

Ne smijemo zanemariti niti energetski razred uređaja, jer on donosi velike uštede. Sve veći broj kupaca klima uređaja shvaća važnost energetskog razreda jer jako utječe na potrošnju električne energije. Zbog toga preporučujemo kupnju klima uređaja što višeg energetskog razreda, od kojih je najviši A+++. Iako skuplji u startu, godišnja ušteda vrlo brzo isplati početno ulaganje.


Koliko troši klima kad grije?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, ovisi o vrsti uređaja, snazi, prostoru u kojem radi, itd. Često nas muči jer mnogi smještajni kapaciteti, posebno u Dalmaciji, nemaju sustava grijanja pa, ako nam gost stigne u pred i post sezoni, a temperature zraka ga ne obraduju, klima bude jedini izvor topline.

Zato bismo prilikom kupnje klime trebali obratiti pažnju na parametre EER - učinkovitost na hlađenju i COP - učinkovitost na grijanju. Ti parametri su zapravo omjer toplotne, odnosno rashladne energije, koju klima uređaj proizvodi po jedinici električne energije.
 

Što su koeficijenti EER i COP viši, niža je potrošnja struje.

Prema Pravilniku o označavanju energetske učinkovitosti klima uređaja, uređaji svrstane u više razrede energetske učinkovitosti, imaju, naravno, i najviše EER I COP koeficijente, s vrijednostima COP od oko 4 i više za A+++ razred.

Zato ulaganje u veći energetski razred klima uređaja osigurava niže troškove struje za hlađenje i grijanje apartmana.


Ulaganje u kvalitetni filterski sustav klima uređaja je ulaganje u zdravlje gostiju i ukućana

Za svaku je klimu bitan njen filterski sustav koji obrađuje zrak koji udišemo, pa je pametno uložiti u klimu koja ima moćan sustav filtriranja zraka. Iako sve klime imaju anti-alergijski filter, one bolje ipak imaju drugačije katehinske filtere koji jače djeluju protiv nečistoća i bakterija.
 

Plazma filterski sustavi su najsofisticiraniji i uklanjaju do 99 % štetnih čestica od kojih mnoge mogu povećati izglede za dobivanje različitih alergija.


Kako održavati uređaj i koje sredstvo za čišćenje klime odabrati?

Nije dovoljno samo odabrati kvalitetan filterski sustav, neophodno je i redovito čistiti filtere. Čišćenjem filtera ćemo osigurati pravilan rad uređaja te čišći i svježiji zrak u apartmanu.

Filteri se jednostavno čiste i svaki klima uređaj u svojim uputstvima sadrži smjernice prema kojima filtere možemo očistiti sami, ali neke dijelove ipak može čistiti samo osoba koja održava klima uređaje.

Čišćenje filtera klima uređaja

1. Isključiti klimu iz struje i otvoriti poklopac.
2. Pronaći filtere - klime najčešće imaju jedan veći ili dva manja filtera, dok neke imaju još i dodatne grafitne ili zeolitne filtere. Ovi dodatni se mijenjaju jednom godišnje.
3. Izvaditi filtere i oprati ih vrućom vodom. Po potrebi ih možemo oprati i blagim sapunom za ruke.
4. Osušit ćemo filtere. Moraju biti potpuno suhi prije vraćanja u uređaj.
5. Po potrebi ćemo ih nasprejati sredstvom za čišćenje klime. Ta se sredstva ne ispiru, dovoljno je pričekati 15 minuta da se osuše.
6. Vratimo filtere i zatvorimo poklopac klime.
7. Uključimo klimu u struju i upalimo je 10-ak minuta na hlađenje. Za to vrijeme je preporučljivo da ne boravimo u prostoriji.

Pranje filtera klime se preporučuje jednom tjedno do jednom mjesečno, ovisno o intenzitetu korištenja uređaja.
 

Servis klime bi trebalo obavljati jednom godišnje prije sezone hlađenja. Važno je zapamtiti da redovitim održavanjem klima uređaja, produljujemo njegov životni vijek, brinemo o zdravlju i štedimo novac.


Dezinfekcija klime

Prilikom periodičkog čišćenja klime, trebalo bi očistiti i dezinficirati čitav klima uređaj, uključujući i daljinski upravljač, osobito ako se klima koristi samo jedan dio godine što je najčešće kod iznajmljivanja apartmana, soba i kuća za odmor.

Dezinfekcija klime se provodi uz pomoć različitih sredstava - od tekućih preparata, preko tabletica, do sprejeva. Bez obzira koje sredstvo odabrali, sva imaju antibakterijska svojstva, ne ispiru se vodom i eliminiraju neugodne mirise, koje klima s vremenom može ispuštati i tako utjecati na kvalitetu naše smještajne ponude i zadovoljstvo gosta.
 

 

Jeste li znali...


da se najčešće smetnje u zdravstvenom stanju našeg organizma, uslijed neispravnog korištenja klima uređaja, događaju najviše zbog nepravilno podešene temperature? Razlika između vanjske temperature zraka i one u klimatiziranom prostoru ne bi smjela biti viša od 6°C. Prevelika temperaturna razlika dovodi naše tijelo u stresno stanje i pogoduje razvoju različitih bolesti.

Od ostalih problema koje može uzrokovati neispravno korištenje klime, najčešće se spominje tzv. legionarska bolest, koju uzrokuju bakterije Legionelle. Ove bakterije mogu nastaniti ustajalu vodu pa tako i uređaje koji vodu koriste i gdje se ona dovoljno često ne mijenja. Za legionarsku bolest je tipična 
upala pluća, ali su moguće i druge zdravstvene komplikacije sa stopom smrtnosti od 5 do 10 %.

Ostale zdravstveni problemi koje može uzrokovati neispravna klimatizacija su sindrom bolesne zgrade, alergije, upale dišnih puteva i astma.

Valja napomenuti i da pravilno korištenje klime donosi određene benefite zdravlju, pogotovo u ekstremno vrućim ljetnim danima i kod osoba s kroničnim zdravstvenim stanjima. 

 


Kod odabira sredstva za dezinfekciju, važno je da postiže što veću redukciju mikroorganizama po kvadratnom centimetru površine te da ima širok spektar djelovanja, tj. da uništava različite mikroorganizme - bakterije, viruse, plijesni. Odabrat ćemo sredstvo koje nije štetno po zdravlje ljudi i okoliš te je lako za rukovanje, zbog čega ćemo pažljivo čitati sastav i upute na proizvodu za dezinfekciju klima uređaja.


Klima uređaji ne zaostaju za suvremenom tehnologijom

Velik broj modernih klima uređaja je moguće običnim WIFI adapterom povezati s aplikacijom na našem pametnom telefonu. Tako klima uređajem možemo upravljati od bilo kuda, važno je samo da imamo internetski vezu.

To je idealna opcija kada gost ode na plažu i zaboravi ugasiti klimu, a mi ne želimo (i ne bismo trebali) ulaziti u apartman u kojem naš gost boravi. WiFI upravljanje klimom nam omogućuje da provjerimo status i isključimo uređaj, bez fizičke prisutnosti u apartmanu. I u vlastitom stanu bi nam to bilo korisno - zar ne bi bilo fantastično uključiti klima uređaj ranije, tako da je prostor već rashlađen ili ugrijan kada stignemo kući?
 

Napredak u tehnološkim rješenjima za rashladne uređaje se očituje i u razini buke koju proizvodi. Jasno je da nam svima više paše klima koja nas neće svojim zvukovima ometati u rutini. Zbog toga ćemo provjeriti oznaku razine buke uređaja prilikom kupovine.

Iako je izbor klima uređaja danas ogroman, uz ove detalje na koje vrijedi obratiti pažnju, uživat ćemo i mi i gosti u ugodnom ambijentu naše kuće za odmor, bez obzira na ljetne vrućine - uz klima uređaj koji će nas oduševiti svojim tihim i pouzdanim radom bez greške.
Spremi

Kako pospremiti božićne ukrase i sačuvati ih za iduću godinu?

Uspon na Klek - tragovima prvih hrvatskih planinara na razuzdan ples s vješticama

Kaštelima neće manjkati turističkih vodiča - besplatna edukacija za nezaposlene

Upola manja članarina turističkim zajednicama za privatne iznajmljivače i OPG-ove u 2020.

Spremamo li se za sezonu? Preuzmi popis potrošnog materijala koje apartman ili kuća za odmor trebaju i provjeri svoju spremnost

7. nacionalni Forum obiteljskog smještaja održat će se u zagrebačkom Westin hotelu

​Grijanje na pelete: Koje su prednosti i nedostaci grijanja na pelete?

Klimatske promjene ubijaju turizam

2 komentara Uključi se u raspravu
Dubravko - DUBROVNIK 16.02.2023 17:24
Stan od 60m2 treba klimu od 6 kW?!? Ma kako da ne. Za pingvine?
Vedran - Zagreb 02.03.2023 12:21
Tražim klimu za stan u potkrovlju, starija gradnja, znači ljetni mjeseci su brutalni..Stan je veličine 57m2. Imate li kakvu preporuku?
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Renoviranje stana za najam: 5 načina za prekrivanje oštećenih podova

Uradi sam: Prirodno bojanje jaja sa sastojcima iz svake kuhinje

Popularno: