Ideje i trendovi
25.1K

​Peći na pelete: Koju peć odabrati i koliku snagu trebate za vašu kuću, stan ili apartman?

Planirate uvesti novi sustav grijanja i razmišljate o grijanju na pelete? Interesira vas kako funkcioniraju peći na pelete i koji je najbolji izbor za vas? Koje su razlike između raznovrsnih peći na plete i kako izračunati potrebnu snagu peći?

Peći na pelete sve su popularnije na području Hrvatske, a prema riječima stručnjaka predstavljaju povoljan i kvalitetan izbor grijanja. Grijanje na pelete donosi automatizam koji susrećemo kod grijanja na plin i struju, dok istovremeno nudi visoku energetsku iskoristivost koju omogućavaju peleti napravljeni od raznih vrsta drva.

Planirate li uskoro ugraditi sustav grijanja na pelete, svakako nastavite s čitanjem teksta ispod. Donosimo vam nekoliko korisnih objašnjenja kako funkcioniraju različite peći na pelete i kako odabrati idealnu peć ovisno o vašem domu ili apartmanu. Navest ćemo i potrebnu snagu peći za određene dimenzije prostora te vam savjetovati na što obratiti pažnju kod kupnje.


ugradnja peći na pelete spremnik


Peći na pelete sa sustavom ventilacije

Na tržištu postoje različite vrste peći na pelete, no nekakva osnovna podjela jest na peći s ventilacijom za manje prostore i peći sa spremnikom vode za čitave kuće, stanove i apartmane. Peći na pelete sa sustavom ventilacije osmišljene su za korištenje u manjim stanovima i apartmanima gdje bi jedna peć trebala zagrijati čitav prostor. Konkretno, postavljanjem peći u dnevni boravak (ili negdje drugdje) trebao bi se zagrijati čitav stan ili apartman. Takav sustav ne zahtjeva radijatore i dodatne cijevi jer toplina direktno s peći prelazi u prostor.

Peći s ventilatorima uglavnom donose dva ili više ventilatora. Zadaća prvog ventilatora jest uvlačenje svježeg zraka u peć kako bi peleti mogli nesmetano i kvalitetno gorjeti, dok je zadaća drugog ventilatora upuhivanje toplog zraka u prostoriju. Dakako, ventilacija je napravljena prema svim sigurnosnim standardima kako bi se dim ispravno eliminirao iz peći. Iako su ove peći pogodne za korištenje u dnevnim sobama, valja naglasiti kako ćete peći na pelete povremeno trebati čistiti i dosipavati peletima – pa mogu nastati određene nečistoće u stanu ili apartmanu.


peleti za grijanje na pelete


Peći na pelete za centralno grijanje

Centralno grijanje može biti izvedeno na mnoge načine, od grijanja na drva i plin, preko grijanja na struju pa sve do popularnog grijanja na pelete. Posljednjih je 10 i više godina upravo grijanje na pelete dobilo na popularnosti, s obzirom da je u velikoj mjeri automatizirano, traži malo pažnje i održavanja i relativno je jeftino u odnosu na neke druge načine grijanja.

Peći za pelete za centralno grijanje uglavnom se sastoje od više cjelina. Iznad same peći nalazi se spremnik za vodu (bojler) u kojem se voda zagrijava direktno iz peći. Uz peć se uglavnom nalazi veliki spremnik za pelete, koji je putem cijevi spojen na samu peć sa svrhom pribave peleta. Čitav sustav paljenja peći, izgorijevanja peleta, dobave peleta, grijanja vode, slanja vode po cijevima do radijatora u kući, stanu ili apartmanu – je u potpunosti automatiziran. Peć za centralno grijanje treba biti nešto veće snage i stvara nešto više pepela, s obzirom na to da je potrebno zagrijati veće površine kuće ili stana.


upravljanje sustava peći na pelete


Cijena peći za pelete ovisi o više faktora

Cijene peći na pelete mogu jako varirati ovisno o snazi, namjeni, proizvođaču, funkcionalnostima, sustavu automatizacije, itd. Puno je faktora koji utječu na manju ili veću cijenu pojedinih peći na pelete. Nekakva početna cijena peći s dodatnim sustavom regulacije kreće se od 10.000 kuna na više, dok ćete za kvalitetnu peć sa spremnikom za vodu i pelete te sustavom automatizacije za centralno grijanje platiti negdje oko 20.000 kuna (za prosječnu veličinu kuće). Dakako, prilikom odabira idealne peći za pelete, posebnu pažnju trebate obratiti na dovoljnu snagu peći koja će vaš dom moći kvalitetno zagrijati.

Peći na pelete sa sustavom ventiliranja toplog i hladnog zraka mogu biti nešto skromnije snage s obzirom da se nalaze u samom prostoru kojeg griju. Ako vaš prostor u koji ćete postaviti peć ima do 50 m2, bit će vam dovoljna snaga peći do 7 kW, dok ćete za stan ili apartman do 100 m2 trebati peć od 12 kW.


grijanje na pelete pomoću peći za pelete


Peć na pelete za centralno grijanje treba biti nešto veće snage s obzirom da grije vodu i toplinu prenosi u čitav sustav centralnog grijanja. Za kuću do 100 m2 dovoljna je snaga peći od 15 kW, dok ćete za kuću do 150 m2 trebati peć od 24 kW. Za kuće veće od 200 m2 mudro je nabaviti peć od 32 kW, dok za kuće veće od 300 m2 svakako nabavite peć od 48 kW. Pravilan odabir snage peći izuzetno je važan kako bi se kuća mogla kvalitetno zagrijati, ali i kako biste optimizirali potrošnju peleta.

Spremi

Kako je Albanija postala hit na europskom turističkom tržištu s 19% dolazaka više nego 2019.

Vrijednost globalnog tržišta kratkoročnog najma do 2030. bi se mogla udvostručiti

Javni poziv za raspodjelu 3,4 milijuna eura hotelima, kampovima, ugostiteljima, OPG-ovima i nautičkom turizmu

Koliko je popularan first minute za 2023. u svijetu u kojem "samo mijena stalna jest"

Od Therese May do Edwarda Nortona - Globalni sumit Svjetskog turističkog vijeća u Rijadu s više od 3000 sudionika

Što je nacionalni program unapređenja obiteljskog smještaja?

Ima li privatni iznajmljivač pravo tražiti identifikacijske dokumente od gosta?

Domaćin na hrvatski način: Unesite djelić sebe u uređenje svog smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Je li centralno na pelete isplativa investicija i na što pripaziti kod ugradnje?

​Grijanje na pelete: Koje su prednosti i nedostaci grijanja na pelete?

Popularno: