Ideje i trendovi
4 33.6K

iCal - kako ga koristiti za sinkronizaciju kalendara na različitim platformama za rezerviranje smještaja

iCalendar je rasprostranjeni format kojeg lako možemo ugraditi u svoje račune na digitalnim platformama za oglašavanje smještaja i aplikacije kalendara na pametnim uređajima. Sinkronizacija kalendara je odavno prerasla Excel tablice i ručno vođenje kalendara rezervacija

U suvremenom užurbanom načinu života, organizacija predstavlja razliku između onih koji stižu obaviti sve i znaju uvijek što trebaju, i onih kojima neke stvari često promaknu ispred nosa.

Napredak u tehnologiji pomaže u organizaciji pa danas postoje razne aplikacije za jednostavan unos u kalendar sve vezano uz određeni dan, uključujući i rezervacije smještaja.

Puno je lakše pratiti i upisivati nove događaje digitalnim alatima, nego starim metodama upisivanja u bilježnicu ili rokovnik. Smještaj punite preko Airbnb-ja i Booking.com-a, a niste još sinkronizirali te kanale? Onda je ovo članak za vas.


Što je iCal?

iCalendar, ili skraćeno iCal, je računalni format datoteke koja je podržana od strane raznih aplikacija, međukojima su Google Calendar i Apple Calendar. Ovaj format je tip datoteke koja se koristi za internetske kalendare i podržan je na većini platformi internetskih oglašivača smještaja.

Dizajniran je tako da bude neovisan o transfernom protokolu, a iCalendar podatke jednostavno je ugraditi i na vlastite web stranice.

Sve što trebamo je ubaciti, odnosno importirati, datoteku na platformu te, jednako tako u slučaju potrebe za pohranjivanjem, skinuti, tj. eksportirati, s nekog platforme za oglašavanje i booking smještaja.


Gdje se iCal format koristi?

Web stranice i razne digitalne platforme poput Booking.com-a i Airbnb-ja čije je poslovanje vezano uz kalendare, u većini slučajeva dopuštaju ubacivanje ili skidanje datoteke kalendara.
Aplikacije poput Microsoft Officea, Google kalendara, Yahoo kalendara i drugih nam služe za pregledavanje datoteke iCal, koju jednostavno preuzimamo sa stranica za oglašavanje smještaja, kao što su Booking.comAirbnb, Homeaway, itd.

Ako iznajmljujemo apartman na dva različita servisa, npr. Booking.com i Airbnb, možemo povezati dva kalendara u jedan, tj. sinkronizirati kalendare, i preko pametnog telefona pratiti kada je naš apartman zauzet, bez potrebe da se ulogiramo na dvije stranice.


Google calendar

Google kalendar je servis pokrenut od Google-a 2006. godine u beta verziji, a u normalnoj verziji svjetlo dana je ugledao tek polovicom 2009. godine. Osim na webu, Google kalendar je podržan i preko mobilnih aplikacija na iOS i Android platformi.
 

Google kalendar je besplatan alat i jedan od najpopularnijih kalendara, a dopušta ubacivanje i izbacivanje kalendara u iCal formatu.

Jednostavno se kreira, a sve što je potrebno je na našem računalu ili smartphone-u otvoriti https://calendar.google.com/ (ili skinuti aplikaciju), te pratiti nekoliko jednostavnih koraka nakon klika na poveznicu "Novi kalendar".


Povezivanje Google kalendara s platformama za oglašavanje smještaja

Povezivanje ili sinkronizacija kalendara digitalnim platformama je veoma jednostavno i najčešće možemo sam obaviti ovaj posao. Dovoljno je preuzeti URL iCal datoteke sa stranica oglašivača i unijeti u Google kalendar pod opcijom "Dodavanje kalendara".
 

Ako nismo baš s kompjutorima na "ti", Booking.com i Airbnb nude pomoć oko sinkronizacije kalendara.

Sinkronizacija kalendara Booking.com, Airbnb-a ili drugih internetskih oglašivača smještaja s Google kalendarom nam omogućava jednostavni pregled rezervacija na našim mobitelima i računalima bez ulaska u korisnička sučelja internetskih oglašivača.


Kako Booking.com koristi iCalendar?

Booking.com nudi mogućnost jednostavnog prijenosa svih podataka sa svojih kalendara u drugu kalendar aplikaciju ili povezivanje u jedan kalendar s drugim servisom, npr. s Airbnb-om. To značajno olakšava naše poslovanje, štedi vrijeme i smanjuje šanse za dvostruke rezervacije.
 

Štoviše, Booking.com preporučuje iznajmljivačima sinkronizaciju svog kalendara s drugim kalendarima kako bi zadržali kontrolu nad svojim rezervacijama.

Kalendar možemo sinkronizirati ako ne koristimo channel manager i zadovoljavamo neke druge uvjete, a dostupnost ove opcije nam se prikazuje u kalendaru korisničkog sučelja pod nazivima jedinica kao "Sinkroniziraj kalendar".

Odabirom ove opcije i klikom na "Importiraj kalendar" unutar nje, možemo u skočnom prozoru zalijepiti URL iCal-a. Poruka kojom B.com javlja da je sinkroniziran s našim kalendarom, označava da smo uspješno proveli sinkronizaciju kalendara.

Na sličan način funkcionira i eksportiranje kalendara, kada kopiramo link s opcije "Eksportirajte svoj kalendar" u drugi kalendar kojeg želimo povezati s B.com-om.


iCal Airbnb mogućnosti?

Isto kao i Booking, tako i Airbnb koristi standardni iCal format kako bi pohranjivao i prikazivao zapise o dostupnosti smještaja. I Airbnb dopušta oboje, postavljanje postojećeg fajla i skidanje fajla s njihove stranice, na sličan način kao i Booking.com.
 

Na Airbnb platformi ćemo opcije sinkronizacije pronaći pod mogućnostima "Uvoza" i "Izvoza" kalendara.

Putem downloadanja fajla, dostupnost smještaja možete provjeravati preko neke druge aplikacije, npr. u Google kalendaru. Kada smo unijeli sve URL-ove, osvježit ćemo kalendar na jednom kanalu kako bismo provjerili pokazuju li se unesene rezervacije na drugom.


Trebamo li koristiti iCalendar format?

Odgovor na ovo pitanje uistinu je jednostavan, a to ste i sami mogli zaključiti iz članka. Odgovor je da, a glavni razlog tome je što organizacija i praćenje rezerviranosti soba ili apartmana zna predstavljati pravu muku u gužvama ljetnih mjeseci.
 

Korištenjem iCalendara možemo, bez potrebe za posjećivanjem svih servisa, u jednoj jedinoj aplikaciji, tj. kalendaru, pratiti kada je koji apartman rezerviran.

Moramo biti svjesni da određeni vremenski pomak u sinkronizaciji postoji, tako da mogućnost preklapanja rezervacija ipak nije posve isključena. No, ona je značajno manja nego u slučaju da sinkronizaciju iCal-om uopće ne koristimo.

Pružanje usluge smještaja u kućanstvima se nevjerojatno izmijenilo od vremena kada su to radili naši stari. Internet i mogućnosti promocije na digitalnim platformama, ubrzali su naše poslovanje, a stalno stižu noviteti, poput aplikacija Booking.com-a i channel managera za male iznajmljivače. Koristimo digitalne alate koji su nam dostupni i hvatajmo korak s tehnologijom, koliko god možemo, kako bismo svojim gostima pružili najkvalitetniju moguću uslugu, a sebi olakšali posao i osigurali uspješno poslovanje u turizmu
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Best European Holiday Home 2019.: Tko će ponijeti titulu najboljeg domaćina u Europi?

Kako do potpora turističkim projektima za privatne iznajmljivače

17 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

Guest review - mač s dvije oštrice ili neodvojivi dio današnjeg iskustva putovanja

Last minute – trend ili budućnost iznajmljivanja smještaja?

Noćenja u kolovozu 2019.: Zašto volimo turističke statistike?

73 vrste turizma i turističkih niša u kojima svatko može pronaći svoje goste

4 komentara Uključi se u raspravu
Vedran - Mali Lošinj 29.04.2019 03:52
Super! Kako mogu podijeliti kalendar s Apartmanija.hr s drugim portalima?
Cimerfraj.hr 02.05.2019 10:41
Poštovana gđo. Danila, Apartmanija.hr trenutno nema opciju uvoza/izvoza kalendara. Radi se na tome jer ta mogućnost već polako postaje standard u oglašavanju smještaja na internetu.
Vedran - Mali Lošinj 03.05.2019 01:50
Odlično, drago mi je to čuti! Kad bismo mogli očekivati da će ta opcija biti implementirana? Kao što ste i sami rekli, ta opcija postaje standard, a Apartmanija je po mnogočemu ispred svoje konkurencije pa se nadam da s ovom opcijom neće predugo zaostajati za konkurentima. Hvala i želim vam puno uspjeha u radu!
Cimerfraj.hr 17.05.2019 16:36
Poštovanje, Apartmanija.hr je 14. svibnja uvela mogućnost unosa i preuzimanja kalendara rezervacija u iCal formatu, u nastojanjima da svojim članovima olakša poslovanje. Želimo Vam ugodan vikend i uspješnu sezonu.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Naplata usluge karticama može povećati broj rezervacija privatnog smještaja

6 razloga zbog kojih nikad nećete uspjeti povećati broj rezervacija

Popularno: