Ideje i trendovi
3 298.9K

Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje apartmana?

Kratki vodič za objavljivanje na Instagramu - kako otvoriti korisnički račun na Instagramu te kako koristiti osnovne mogućnosti ove društvene mreže za promociju smještaja

Polako, ali sigurno društvene mreže u turizmu postaju novi kanal komunikacije s gostom. Čak i kada nismo spremni plaćati oglase na socijalnim mrežama, zašto ne bismo iskoristili mogućnosti besplatne dodatne promocije. Započeli smo s oglašavanjem smještaja na Facebook-u, vrijeme je i da otvorimo profil na Instagramu.

Iako je Instagram ponajviše mobilna aplikacija, profil možemo otvoriti na stolnom računalu na web adresi Instagram.com. Na računalu možemo i pregledavati fotografije i video materijale, ali desktop verzija ne nudi sve mogućnosti koje ima mobilna aplikacija. I zato ćemo se obratiti svom pametnom mobilnom telefonu i kroz par jednostavnih koraka oglašavanje apartmana možemo započeti i na Instagramu. 
 

1. korak: Preuzimanje Instagram aplikacije

Instagram aplikacija je besplatna i preuzima se u App Store za iOS uređaje ili Google Play na androidima. Pronaći ćemo ju te označiti opciju "Install".

Kako koristiti Instagram za oglasavanje apartmana - instalacija GooglePlay

 

2. korak: Pokretanje aplikacije i registracija korisničkog računa na Instagramu

Nakon preuzimanja, kliknut ćemo na ikonu aplikacije na našem uređaju. Dva su načina za registriranje profila na Instagramu:​Društvene mreže za domaćine: Kako koristiti Instagram za oglašavanje apartmana?
 • Preko e-maila "Register with E-mail" gdje unosimo korisničko ime (username) i lozinku (password) te označimo gotovo (Done) kad smo unijeli tražene podatke.
   
 • Drugi način možemo zahvaliti činjenici da je Facebook još 2012. godine kupio Instagram za milijardu dolara pa se ulogirati možemo jednostavno preko svojeg Facebook računa. Označimo li "Register with Facebook", registrirat ćemo se na Instagramu s podacima koje koristimo za ulazak na svoj Facebook profil.
 

Instagram objave u svrhu oglašavanja smještaja se mogu podijeliti i na Facebook profilu naših apartmana, i obrnuto, ali je bolje da tu mogućnost koristimo rijetko zbog drugačijeg tona komunikacije na ovim, u osnovi, različitim društvenim mrežama.


3. korak: Uređivanje Instagram profila

Opcija "Edit your profile" nam omogućava uređivanje osobnih podataka i dodavanje profilne fotografije. Ovdje možemo promijeniti svoje korisničko ime, dodati kontakt podatke i poveznicu na svoju web stranicu ili na stranicu našeg oglasa za smještaj. Neka opis (Bio) bude kratak - za oglašavanje na Instagramu su dovoljne ključne riječi (npr. turistički smještaj, apartmani, odmor), i to na engleskom jeziku.

Instagram nudi mogućnost postavljanja privatnog profila. Nećemo označiti tu mogućnost jer bi u tom slučaju naše objave bile vidljive samo osobama koje prate naš korisnički račun. Za promociju smještaja je što šira vidljivost važna i zato naš račun mora biti dostupan svima. 

Kako koristiti Instagram za oglašavanje apartmana Uređivanje profila
 

4. korak: Snimanje fotografija i video sadržaja na Instagramu

Kada pokrenemo aplikaciju Instagram, uočit ćemo alatnu traku na dnu ekrana koja nam nudi s lijeva nadesno:
 • znak home za pregledavanje novih objava profila koje pratimo,
 • simbol tražilice za pretragu po ključnim riječima, lokacijama, itd.,
 • znak + za dodavanje vlastitog sadržaja,
 • srce za pregled naših objava koje su korisnici označili sa "sviđa mi se" te
 • profilnu sliku koja vodi na naš korisnički račun.

Tražilica će nam pomoći da potražimo profile sa sadržajem koji nas zanima i kojeg ćemo pratiti. Odnedavno je Instagram uveo i opciju praćenja hashtag-a, što nam olakšava pronalaženje točno određenog sadržaja i korisnika koji su nam zanimljivi, bilo zbog ideja ili kao ciljanu skupinu gostiju.

Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje apartmana?

Odabirom znaka +, ulazimo u fotoaparat kojim možemo snimiti fotografiju ili video za dodavanje svojem profilu. Nakon snimanja, jednostavnim odabirom opcije "Dalje" u gornjem desnom uglu, objavljujemo sadržaj na Instagramu.


5. korak: Objava na Instagramu

Međukorak nam nudi niz filtera i opcija za uređivanje fotografije, što je stvar ukusa i mašte. Ipak nećemo pretjerivati s filterima, nastojat ćemo da fotografija ostane što prirodnija te da sve fotografije koje objavljujemo budu u sličnom stilu, kako naša stranica ne bi bila prekaotična.
 

Instagram stručnjaci preporučuju do 30 hashtag-ova po objavi.

Prije same objave, upisat ćemo naziv fotografije i/ili kratki opis. Uz opis se dodaju hashtag-ovi koji drugim korisnicima Instagrama omogućavaju lociranje našeg sadržaja. Domaćini koji već oglašavaju smještaj na Instagramu često koriste #hashtag-ove: 

#nazivapartmana (vlastitog apartmana) #nazivdestinacije (u kojoj je apartman) #travel #LoveCroatia #VisitCroatia #Croatia #accommodation #apartment #rent #vacationrentals #summervacation #goodtimes #travelgram #instatravel #croatiafulloflife #croatiavacation #adriaticsea #Mediterranean #adriago #vacation #dreamdestination #thegoodlife #instamood #instagood #picoftheday #like #family #beautiful #vacationhome...

Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje smještaja?
U opis fotografije možemo dodati link na našu stranicu kako zainteresirani gost ne bi morao tražili poveznicu na našem profilu te kako bismo mu olakšali mogućnost kontakta. Kada smo definirali tekst i dodali hashtag-ove, označimo objavi i naša je poruka gostima vidljiva.


Kakav sadržaj objavljivati na Instagramu kod promocije smještaja?

Prvo što ćemo primijetiti kada započnemo s pregledavanjem sadržaja drugih korisnika na Instagramu je da je jako puno selfija. Svi znamo što je selfi, a možda i sami volimo okidati autoportrete u različitim situacijama, ali na profilu za promociju apartmana, nećemo objavljivati fotografije vlastitog lika, susjeda, djeteta ili psa.

Naše Instagram objave žele gosta
odvesti u naš apartman, zavesti ga i očarati, navesti ga da se zamišlja među čistim plahtama spavaće sobe toga apartmana ili zavaljenog na prostranoj terasi pod odrinom nasuprot suncu. Zbog toga na fotografijama smještajnog objekta neće biti nitko, s porukom: Ovo mjesto čeka samo tebe...

Osim fotografija smještaja, gdje ćemo često objavljivati samo detalje i kadrove koji ne otkrivaju mnogo, ali otkrivaju posebnu draž našeg gostoprimstva, objavljivat ćemo još:

 

 • pejzaže - krajolike svi vole. Bilo da su kadrovi destinacije, pogled s prozora, nebo, oblaci, zalasci sunca, cvijeće, snjegovi i šaš, nećemo pogriješiti s objavama prirodnih ljepota kojima smo okruženi u svojim apartmanima. #nature #landscape #allgreen
 • hrana - iznenadio nas je podatak da je jedna od najčešće objavljivanih fotografija na Instagramu fotografija - pizze (?!). Instagram voli objave hrane, ali mi nećemo objavljivati fotografije brze hrane nikada. Ako uz smještaj nudimo i prehranu, objavit ćemo povremeno fotografije ukusno dekorirane hrane ili namirnica koje koristimo u pripremi. Fotografije hrane možemo objaviti i ako reklamiramo restoran u blizini našeg apartmana, što je dobar način da svojim gostima ponudimo vrijedne informacije te da se povežemo unutar destinacije s ostalim pružateljima usluga u turizmu. #delicious #madewithlove #justforyou
Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje smještaja?
 
 • svakodnevica - prizori iz naše svakodnevice, poput ribara koji se vraćaju s mora ili terase kafića s najboljom kavom u gradu, zagolicat će maštu gosta. Turisti žele znati kako žive lokalci, a local experience je sve popularniji trend u svijetu putovanja. Dopustimo im da povire u naš život i kad sadimo cvijeće oko kuće ili kad bojamo zidove apartmana, pokažimo brigu za njihovu udobnost i uživanje pod našim krovom. #localexperienece #withlocals #likelocalsdo
 • umjetnost - bilo da se radi o secesijskoj kući s kraja ulice ili prizoru iz lokalnog muzeja, fotografije umjetnosti su dobar naćin da pokažemo kulturne vrijednosti našeg kraja i pozovoemo gosta na istraživanje destinacije. Pronađite zgodan detalj, prozor, krov, ogradu ili detalj na slici, zaintrigirajte gosta, a svome sadržaju dodajte malo dinamike. #art #architecture #cultureheritage
 • aktivnosti - što se u destinaciji može vidjeti i doživjeti - od izleta po okolici do, primjerice, voženje biciklom po gradu. #activevacation #adrenalin #sports
Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje smještaja
 
 • citati - ljudi vole citate i s dobrim citatom kojeg ćemo podijeliti u obliku fotografije na Instagramu, nećemo pogriješiti. Osim toga, možemo snimiti dobru recenziju gosta i objaviti je na Instagramu, ali nećemo pretjerivati sa samohvalom - neka takve objave budu iznimka. Radije pustimo našim followerima da prepoznaju naš trud i pohvale nas u komentarima sami. #inspiration #lovequotes #quotesforyou
 • video - iako posljednji na ovoj listi, nimalo manje važan, video je značajan oblik promocije koji sve više zamjenjuje klasične reklame fotografijama. Videom ćemo bilježiti sve ono što bismo fotografirali, a za obradu videa možemo koristiti dodatne aplikacije kao što su Boomerang ili Hyperlapse, ili obične snimke Instagramom uz novije mogućnosti Instagram Story-ja i Instagram Live. Igrajmo se. 


Koliko često objavljivati na Instagramu?

Instagram voli objave i ovdje ne možemo pretjerati. Važnije je da ne objavljujemo rijetko jednom kada smo otvorili Instagram profil. 
 

Instagram potiče spontanost i objavljivanje je dopušteno svaki put kada doživite trenutak kojeg biste voljeli podijeliti sa svijetom, čak i ako se to dogodi više puta u jednom danu. 


Kako do followera na Instagramu?

Kada smo objavili svoju prvu fotografiju ili video, oni postaju vidljivi svim korisnicima Instagrama. Najjednostavniji način da dođemo do pratitelja (followera) je da naše objave budu atraktivne i emotivne. Pokušajmo unaprijed odrediti stil svojih objava i pridržavajmo ga se. Zadržimo pozitivnu komunikaciju s gostom i izbjegavajmo prodajni ton i nagovaranje na konzumaciju našeg sadržaja i usluga.

Prva objava nam sigurno neće donijeti mnogo pratitelja, stoga je važno, barem u početku, objavljivati češće kako bismo postavili galeriju fotografija i videa te ponudili zainteresiranim korisnicima što više kvalitetnog sadržaja. 

Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje apartmana?
Pozovimo svoje prijatelje na ostalim društvenim mrežama i povežimo se s njima tako što ćemo mi početi pratiti njihove objave. Komentirat ćemo objave profila sličnoga sadržaja te tako povećati našu vidljivost. Važno je da komunikacija bude svedena na osnovno, a po potrebi je preporučljivo koristiti i emotikone. Instagram je galerija fotografija, ne knjiga eseja. 

Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje apartmana?
Instagram je opušteno mjesto za virtualne kontakte koji se lako mogu pretvoriti u stvarnu rezervaciju smještaja. Bez skupog fotoaparata i fotografskog iskustva, uz objektiv telefona možemo se pretvoriti u kroničara svojega vremena i promotora destinacije, a usput i reklamirati vlastite usluge. Budimo kreativni, zaigrajmo se. #justdoit

Spremi

Dolina Slapnice - lagana staza za nezaboravnu šetnju u svako doba godine

​Kupnja božićnog drvca: Na što sve pripaziti kod kupnje drvca za stan ili apartman?

Svjetsko prvenstvo 2022.: Nogomet kao prilika za brzi razvoj turizma u Kataru

Zašto nabaviti plastične saonice za djecu u apartmanu ili kući za odmor?

Čišćenje madraca – kako to učinkovito i brzo možemo napraviti sami?

Mali apartman `tri sa tri´, kako ga povećati?!

Dalmatia Storytelling Destination: YouTube premijera promotivnih turističkih videa

​Restauracija starih stolica: 6 koraka za brzo obnavljanje stare stolice

3 komentara Uključi se u raspravu
Štefka - Novi Vinodolski 15.01.2018 15:59
Odličan savjet. Uvijek u toku. Meni malo nedostaje samopouzdanja kod korištenja usluga na internetu. Informatički sam nespremna, nesigurna da ne kažem nepismena. U svakom slučaju vrijedi se potruditi naučiti nešto novo, korisno i poželjno. Sve pohvale APARTMANIJI.HR Mi u Novom Vinodolskom imamo što snimiti, prezentirati i plasirati. Dobili smo dvije nove marine. Jednu u uvali Muroskva, a drugu pod Barana. Sad se uređuje hotel Lišanj. Plaže su nam prirodno lijepe, duge i raznolike. Apartmana ima za svaki džep. Grad nam se uzdiže nad morem, ali sve je blizu i pristupačno. Sad mi malo nedostaje obuke da sve to snimim i pošaljem na INSTAGRAM.
Ivanka - Rovinj 15.01.2018 20:47
Hvala! jako dobra informacija...potrudit ću se...
31.01.2018 11:48
Sve pohvale apartmaniji.hr, potrudit ću se biti u koraku!!
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zašto koristiti Instagram za oglašavanje smještaja?

Ekološki turizam u Hrvatskoj: 7 zelenih koraka prema eco-friendly smještaju

Popularno: