Ideje i trendovi
1 23.9K

Kako pametna brava za apartman otključava slobodno vrijeme?

Elektronske brave za ulazna vrata su jedno od tehnoloških rješenja u turizmu koje značajno olakšava poslovanje iznajmljivača. Osim što su jednostavnije za rukovanje od klasičnih sustava otključavanja, omogućuju gostima check-in i check-out u svakom trenutku, što je ujedno i jedan od osnovnih razloga zašto gosti biraju privatni smještaj

Pojavom pametnih telefona u 21. stoljeću, ljudski život se zaokrenuo za 180 stupnjeva u kratkom roku. Od brže komunikacije i praćenja vijesti, pa sve do olakšavanja drugih svakodnevnih situacija u životu. Upravo zbog toga, sve češće pišemo o tehnologiji u turizmu, a na tron važnih tema ovoga tjedna su zasjele digitalne brave, koje su odlično rješenje za iznajmljivače privatnog smještaja.

Zašto? Zato što pametna brava olakšava dočekivanje gosta, omogućuje check-in i check-out u svakom trenutku te nam dopušta da gostu osiguramo privatnost ako to želi. U nastavku saznajte sve o tome što su ove brave, kako se otključava digitalna brava te koje su njene prednosti i mane.


​​Što je pametna brava?

Digitalne brave, ili kako ih neki zovu pametne brave, su uređaji za zaključavanje ulaznih vrata, koji rade pomoću električne struje i signala.

Postoji više vrsta brava, a najpopularnije su one koje se otključavaju upisivanjem određenog pina. Ove brave su donijele pravu revoluciju u turizmu jer osiguravaju svojevrsnu neovisnost gostu o domaćinu. Ovo je posebno praktično u slučaju da turisti stižu u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima, a osim toga, za vrijeme ljetnih gužvi po cestama, pametna brava za apartman će vam uštedjeti mnogo vremena koje biste proveli čekajući dolazak gostiju.


Metode otključavanja elektronske brave za ulazna vrata

Za razliku od običnih brava gdje se za otključavanje koristi isključivo ključ, pametna brava se otključava raznim principima, a u nastavku donosimo nekoliko načina.


Zaporke, tj. numerički kodovi
Ovo je najčešći oblik pametne brave, koji se koristi i kao pomoć u slučaju nekih grešaka na drugim bravama (ako se ne prepoznaje otisak prsta ili nemate telefon kod sebe). Za otključavanje brave potrebno je upisati određeni kod, čija je duljina obično između 4 i 12 znamenki.

Sigurnosni uređaji
Kod drugog najpopularnijeg oblika pametne brave koriste se sigurnosni tokeni koji se nalaze na kartici ili pametnom telefonu. Pametna brava prepozna token prilikom otključavanja vrata, a signal se može prenositi putem Bluetootha ili NFC tehnologije koji noviji modeli mobitela imaju. Token koji otključava bravu se može jednostavno dati bilo kojem mobitelu putem aplikacije.

Pametna brava za apartman Yale
Yale smart living - Digitalne brave Yale

Biometrija
Biometričke metode se sve više ističu kao priznato sredstvo za sigurnosnu verifikaciju pa se njihovo korištenje već smatra normalnom funkcijom mobitela (otključavanje licem ili otiskom prsta). Neke digitalne brave koriste upravo ove metode za otključavanje, a imaju i opciju upisivanja numeričkog koda za dodatnu sigurnost.

Radio frekvencijska identifikacija (RFID)
Ova brava radi na principu radio valova, a za to koristi predmet na proizvodu, životinji ili osobi. Radio valovi mogu se čitati s nekoliko metara udaljenosti, za razliku od kartice ili mobitela koji se moraju očitati s velike blizine. Ova metoda najviše se koristiti za otvaranje ulaznih vrata za dvorište ili vrata garaže.

Valja napomenuti da neke brave imaju i razne vrste dodatnih funkcija za sigurnost. Primjerice toplinski senzori koji aktiviraju alarm u slučaju požara, alarm u slučaju provale ili nepravilno zatvorenih vrata.


Prednosti i mane digitalne brave

Veoma je važno istaknuti kako pametna brava za apartmane ima svoje prednosti i mane.

Kao glavnu prednost ovakvog načina zaključavanja smještajnog objekta, izdvojili bismo mogućnost da ne morate dočekivati svoje goste. Često se dešava da turisti u apartman stižu u kasnim večernjim, ranim jutarnjim satima ili da se, zbog gužve koja nije rijetkost u turističkoj sezoni, putovanje oduži. Kako biste izbjegli čekanje, davanjem zaporke ili pristupa na aplikaciju mobitela, gosti sami mogu ući u apartman kada stignu na lokaciju.

To naravno ne znači, da nećete vidjeti svoje goste, već ćete im dobrodošlicu zaželjeti kada se smjeste i osvježe, što je zapravo ono što jedva čekaju napraviti kada stignu do vašeg smještajnog objekta.
 

Osim toga ova vrsta otključavanja je značajno jednostavnija od korištenja ključa, a prednost je i automatsko zaključavanje vrata nakon zatvaranja.

Kao negativnu stranu pametnih sustava otključavanja ulaznih vrata, možemo navesti samo mogućnost hakiranja brave. Ako ste privatni iznajmljivač, ne morate se bojati da će se netko truditi hakirati vašu bravu. Digitalne brave danas su značajno sigurnije nego u prošlosti i sve ih je teže hakirati, ali radi objektivne analize, moramo napomenuti da se svaki digitalni sustav može hakirati i da se može provaliti u nj.


Najpopularnije marke pametnih brava

Najpopularnije digitalne brave u Hrvatskoj su zasigurno Yale (na slici gore, npr. Yale YDM 4109 digitalna brava​), Orbita (Orbita digitalna brava E3061P) i Ojmar, a od novijih proizvođača i onih poznatih širokoj masi ljudi zbog raznih vrsta uređaja koje proizvode, izdvojili bismo Samsung. Osim samog brenda, od presudne je važnosti da prilikom kupnje pažnju obratite i na specifikacije pametne brave, kako biste znali da brava zadovoljava vaše potrebe i s tehničke strane.
 

Kao i kod svakog digitalnog proizvoda, cijena pametne brave u većini slučajeva diktira i kvalitetu i paletu mogućnosti.

Stoga se prije kupnje, ako niste sasvim sigurni kakva brava vam je potrebna, savjetujte sa stručnim osobljem u trgovini, koje će prema specifikacijama izdvojiti modele za vas.


Je li pametna brava za apartman dobra kupovina?

Nadamo se da smo vas uspjeli pobliže upoznati s time što su pametne brave, kakve vrste i marke razlikujemo, te koje su njihove prednosti i mane. Smatramo da sada i sami možete dati odgovor na pitanje iz ovog podnaslova te da ste uvidjeli prednosti novih digitalnih brava u odnosu na klasične brave koje se otključavaju ključem. Cjenovno jesu skuplje od klasičnih, no pametna brava za apartman olakšat će ulazak u smještajni objekt i osloboditi vrijeme koje biste inače potrošili čekajući gosta. A koliko ste imali gostiju koji su gubili ključeve od apartmana?
Spremi

​Eco-friendly smještaj: Kako napraviti kompost

Kako potaknuti kreativnost koja je ključna za uspjeh

Cijene turističkog smještaja u Hrvatskoj u prosjeku poskupile za vrtoglavih 30,8 posto

Top 8 ideja za dodatni sadržaj u kući za odmor koji će oduševiti buduće goste

Spremamo li se za sezonu? Preuzmi popis potrošnog materijala koje apartman ili kuća za odmor trebaju i provjeri svoju spremnost

Gdje provjeriti važeće mjere prelaska državnih granica Hrvatske i ostalih zemalja u svijetu?

​Posteljina za smještaj: 7 savjeta za odabir najbolje posteljine za apartmane i kuće za odmor

Turističke brojke u porastu, inflacija u padu

1 komentara Uključi se u raspravu
DANICA - MURSKO SREDIŠĆE 28.03.2021 19:46
Sviđa mi se ideja o pametnim bravama, ali ako imamo 4 apartmana u jednoj zgradi sto onda učiniti. Pametna brava na ulazna vrata i na vrata svakog apartmana?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

5 razloga zašto koristiti Facebook za oglašavanje apartmana

13 stvari kojih bismo se trebali odreći ako želimo biti uspješni privatni iznajmljivači

Popularno: