Ideje i trendovi
9.3K

Check-in gostiju i kako dolazak u smještaj učiniti pamtljivim

Iako je piće dobrodošlice zlatni standard kad je u pitanju check-in gostiju, mnogi zanemaruju ovu praksu. No, to je lijepa gesta koja košta malo, a gostu vrijedi mnogo kao znak pažnje i dobrodošlice

Svakom gostu je dan dolaska u smještaj jedan od najstresnijih dana cijelog ljetovanja. Većina se još nije niti naviknula na ideju da su na godišnjem odmoru dok putuju u vaš smještaj, a, ako dolaze k vama po prvi puta, uvijek postoji bojazan hoće li iznajmljeni apartman ispuniti sva očekivanja.

Ako ste promociju odradili kvalitetno i iskreno te pružili gostu sve potrebne i nepotrebne informacije o smještaju i okolnim sadržajima, očistili kvalitetno apartman, većih negativnih iznenađenja ne bi trebalo biti prilikom njegovog dolaska.

Smještaj će biti onakav kakvog su očekivali ili čak i bolji, a vama preostaje nekoliko sitnica pomoću kojih taj prvi doživljaj možete dodatno okrenuti u svoju korist i potaknut im želju već prvog dana da vam se ponovno vrate.


Piće ili obrok dobrodošlice

Naša redovna praksa je da gostima ponudimo piće dobrodošlice.  Jer nakon dugog puta svima godi hladna bevanda, piva ili osvježavajući sok od bazge. Lijepa, korisna i povoljna gesta koja će vam se višestruko isplatiti.

Uz piće dobro je uvijek i nešto pojesti. Ne mora to biti ručak u tri slijeda, dovoljno je nešto malo narezaka, neki domaći kolač ili neko treće prepoznatljivo a brzo jelo. Čak i domaći kruh uz maslinovo ulje i sol da dočekaju gosta u apartmanu ostavit će odličan prvi dojam. Dovoljno da gosti imaju neki zalogaj pri ruci i da si otvore apetit za ručak ili večeru.


Informacije i pravila ponašanja

Svaki iznajmljivač ima nešto drugačija pravila ponašanja i korištenja svojih sadržaja. Zato ne očekujte od gosta da će vas za svaku stvar htjeti pitati ili odmah znati kako je koristiti.

Ponudite gostima upute o korištenju TV i satelitskog uređaja, neka ga dočeka šifra za WiFi, dodatni kućni red te ostala pravila ponašanja u vašem objektu koja je važno napomenuti (korištenje klime, ležaljki, bazena, i dr.).

Sve te informacije možete navesti na jednom papiru, staviti ih u foliju ili plastificirati te tako iskoristiti za cijelu sezonu i svakog gosta. A postavljanjem tih informacija pored pića ili obroka dobrodošlice osigurat ćete si da će ih većina gostiju odmah vidjeti i proučiti.


Informacije o mjestu, restoranima i znamenitostima

Stvarno su danas rijetki gosti koji dolaze na more samo radi uživanja u suncu i moru. Zanima ih sve od gastronomske ponude mjesta do povijesti i znamenitosti koje mogu upoznati.

Većina njih će se o svim mjestima koja ih zanimaju informirati prije dolaska pa će unaprijed znati što žele vidjeti. Ali i dalje se preporučuje da iznajmljivač ponudi te informacije i da su dostupne gostu po dolasku. Da se lakše orijentiraju u odnosu na trenutni smještaj kamo žele ići, a i možda tako vidi nešto što nisu uspjeli sami naći putem interneta a može ih zanimati.

Tu vam od velike pomoći mogu biti i lokalne turističke zajednice koje uvijek imaju dovoljno promotivnih materijala, karti mjesta i dr. zanimljivih brošura koje možete besplatno preuzeti kod njih i ponuditi ih svojim gostima.


Ugodan domaćin

I na kraju ništa manje bitna stavka, a to je sam iznajmljivač. Budite druželjubivi, pozitivni, spremni pomoć i uvijek nasmijani. Vodite se onom da je gost uvijek u pravu, čak i kada nije, i uz sve poduzete mjere koje su se iznad spomenute gostu će dan dolaska biti garantirano pamtljiv te će ga odmah prepričavati dalje svojim prijateljima.

Na kraju se još pobrinite da mu i zadnji dan bude pamtljiv, ponudite mu neki poklon za odlazak i šanse da će vam se taj gost ponovno vratiti bit će značajno veće.

Spremi

Uređenje apartmana: Kako urediti apartman na zadovoljstvo svih gostiju?

Voda Malih Divova - sjajan primjer povezivanja na lokalnoj razini u promociji i očuvanju prirodne baštine

Ian Yeoman: Hrvatski turizam će se u iduća dva desetljeća značajno promijeniti

Dvostruka rezervacija – što sad?

Nove izmjene pravilnika o kategorizaciji: `Prečeste promjene propisa ukazuju na izostanak savjetovanja sa strukom´

Novi zakoni na savjetovanju s javnošću: Umjesto boravišne, plaćat ćemo turističku pristojbu

Sve popularnija modularna putovanja potiču last minute rezervacije smještaja

Edukacija za privatne iznajmljivače u Lici - 10 osnovnih pravila za uspješnu sezonu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

7 kriterija za prepoznavanje najbolje stranice za oglašavanje apartmana, soba i kuća za odmor

Dupla rezervacija (overbooking) i što učiniti kada se ona dogodi

Popularno: