Ideje i trendovi
19.6K

Tiny Houses u Hrvatskoj - održivo stanovanje i hit u najmu turističkog smještaja

Tiny Houses ili minijaturne kuće sve su popularniji objekti za vikendice i stanovanje, a mala kvadratura znači i manje ulaganje i troškove održavanja. Najčešći su simbol održive gradnje, dolaze u kombinacijama prirodnih materijala i funkcionalnog su dizajna. Kako kategorizirati Tiny Houses u Hrvatskoj?

Tiny Houses (engl. minijaturne kuće) je pojam koji opisuje malene kuće namijenjene za stanovanje ili za najam, sagrađene izuzetno funkcionalno, tako da svaki najmanji dio prostora bude iskorišten. Iako ne postoji kvadratura koja neki objekt svrstava u minijaturne kuće, najčešće su manje od 40 metara četvornih. 

Minimalizam i funkcionalnost najbolje opisuju Tiny Houses, no taj pojam se više ne odnosi samo na vrstu stambenog objekta, već radije opisuje čitav pokret koji stječe sve više poklonika u posljednjih desetak godina.
 

I dok smo nekad težili ka proširenju svojih životnih prostora, izgleda da danas više volimo taj prostor smanjiti. Zašto je to tako?

Nekoliko je osnovnih razloga za to - minimalizam može biti prilika da smanjimo troškove stanovanja. Osim povoljnije početne cijene ulaganja i troškova održavanja, mini kuće, naravno, zauzimaju manje mjesta i manje utječu na okoliš. Minimalni stambeni prostor, kažu korisnici, uzrokuje manje stresa i pomaže stanarima da se fokusiraju na ono bitno u životu. 

Tiny House s velikom terasom
Tiny Houses često imaju okućnicu s terasom uređenu za dulji boravak vani

Prednosti Tiny Houses pokreta:
  1. Minimalizam - pojednostavljenje života kao odgovor na mnoštvo stresova užurbane svakodnevice.
  2. Financijska sloboda - niži troškovi i manji krediti za brže postizanje financijske neovisnosti.
  3. Manji otisak - niži troškovi održavanja i utjecaj mini kuće na okoliš.
  4. Pametan dizajn - da bi malen prostor bio naseljiv, potreban je funkcionalan dizajn, a mini kuće se najčešće izrađuju od prirodnih materijala, kao što je drvo.

Osim za stanovanje, Tiny Houses često služe kao mini uredi, kućice za rodbinu ili djecu, studijski prostor, saune ili gostinjske kuće.
 

Zašto su minijaturne kuće toliko popularne?

Jedan od najvažnijih razloga je održivost stanovanja. Kreditna zaduženja i veliki troškovi održavanja stambenih objekata mnogima su razlog za preseljenje ili gradnju Tiny Houses za najam. 

Manja početna ulaganja i niže režije dodatno povoljnima čini upotreba materijala koji osiguravaju veću energetsku učinkovitost gradnje, a dimenzije prostora ispod 40 metara četvornih su razlog i za nižu potrošnju energenata u svrhu grijanja ili hlađenja mini kuće.

Tiny House Grabovica eksterijer
Tiny House Grabovica s ležaljkama za goste

Održivost je važnija nego ikada u uvjetima prijetećih klimatskih promjena. Korištenje održivih materijala poput termički obrađenog drva ili kamena umjesto betona i željeza proizvodi manje otpada, a prirodni materijali obrađeni suvremenim metodama nude jednaku izdržljivost, iznimnu kvalitetu, jednostavno održavanje i privlačnu estetiku.
 

Drvo je najodrživiji građevinski materijal jer troši najmanje resursa za obradu

Drvo je obnovljivo jer ono posječeno za gradnju možemo nadomjestiti sadnjom novih biljaka. Sadnja, s druge strane, povećava potrošnju ugljika pa gradnja drvenih kuća pomaže u smanjenju količine ugljičnog dioksida u okolišu. 


Kako kategorizirati Tiny Houses u Hrvatskoj?

Iako u Hrvatskoj ima veliki broj zaljubljenika u minijaturne kuće, na tržištu najma turističkog smještaja još ih ne nalazimo mnogo. Minijaturne kuće često dolaze u mobilnom izdanju pa ih donekle možemo poistovjetiti s naseljima mobilnih kućica, no sam koncept i pokret Tiny House, zapravo, od minijaturne kućice traži puno više od stambenih kvadrata kampice ili kontejnera.

      Jedna od najljepših "tiny" kućica na našim prostorima, svakako je Tiny House Grabovac u Rakovici, čija fotografija krasi naslovnicu ovoga teksta. Vlasnik Zlatko Stanković je kućicu sagradio u potpunosti od drveta na svojoj djedovini, u prostranom voćnjaku. Kućica je kategorizirana kao studio apartman s obzirom na svoju malu kvadraturu koja broji nekih 35 metara četvornih. U te kvadrate spada i galerijski prostor na kojem je jedan bračni ležaj. 

Tiny House Grabovica interijer
Interijer Tiny House Grabovica
      

Na naš upit kako kategorizirati Tiny House, iz Ministarstva turizma i sporta smo dobili odgovor da "Tiny Houses nisu jedna od vrsta objekata u kojima iznajmljivač pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu, već mogu biti postavljene kao pokretna oprema za kampiranje na kamp mjestima i/ili kamp parcelama organiziranog Kampa, ukoliko prostorno planski potencijal područja na kojem se nalazi predmetno zemljište, odnosno važeći prostorni plan omogućuje uređenje konkretnog prostora u kamp". 

No, u nastavku odgovora, nadležni navode da su minijaturne kućice "inovativni model" i očito je, na primjeru kućice obitelji Stanković da interpretacija pravilnika može biti različita, a kućice manje kvadrature se mogu registrirati i kao robinzonski objekti, naravno, uz zadovoljenje minimalne kvadrature modula i ostalih tehničkih uvjeta.
 

Bez obzira na kvadraturu, s obzirom na stambeni karakter minijaturne kućice, za istu se mora ishoditi valjana građevinska dozvola, a graditi ili postaviti se smije samo u za to predviđenoj zoni


Tiny House Grabovica u voćnjaku
Voćnjak oko Tiny House Grabovica

Iako kod nas ova kategorija smještajnih objekata još nije široko rasprostranjena, na inozemnoj sceni već suvereno vlada suvremenim konceptima održive arhitekture i stanovanja. već ju kao zasebnu kategoriju možemo pronaći na brojnim "zelenim" arhitektonskih natječajima. Kako izgledaju najsvježija dizajnerska rješenja, pogledajmo na stranicama Tiny Houses ArchDaily magazina. Možda nekoga od nas tko je spreman na ulaganja u inovativna rješenja turističkih objekata potakne i inspirira. 


disclamer
Spremi

Božićne navlake za stolice: Top 7 savjeta zašto i kako odabrati idealne navlake

Kombinacija boja za dnevni boravak - izbjegnite glavobolju uz par trikova za odabir savršene boje zidova

Top 5 najpopularnijih dužina zavjesa koje odgovaraju svakom domu

Zašto iznajmljivači apartmana moraju plaćati TV pretplatu?

Kulturne konferencije – kulturne težnje hrvatskog turizma

DOMOS Rent: Koja je cijena jedinstvenog osiguranja za vaš apartman?

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

Sjenila za krovne prozore – zašto ih nabaviti i kako ih uklopiti u dizajn prostora?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Beskontaktna tehnologija u privatnom smještaju - saveznik u privlačenju gostiju

Pješačka staza uz rijeku Krčić - jesmo li svjesni rajske čarolije prirode u vlastitom dvorištu?

Popularno: