Aktualno
2 16.1K

Za iznajmljivanje robinzonskog smještaja ipak nećemo morati osnovati tvrtku?

Prema aktualnim propisima, fizičke osobe nisu mogle pružati usluge smještaja u objektu robinzonskog turizma. Najavljene su izmjene propisa koje će omogućiti i domaćinima iznajmljivanje robinzonskog smještaja, a u raspravu o izmjenama propisa još se možete uključiti i vi

Robinzonski turizam u Hrvatskoj još uvijek traži svoje zakonske okvire, odnosno potporu propisa koji bi ojačali razvoj ovog segmenta turizma i povećali iskoristivost potencijala koje imamo, posebice s obzirom na velik broj neiskorištenih i napuštenih objekata u ruralnim krajevima Hrvatske koji bi se lako mogli prenamijeniti i iskoristiti kao robinzonski smještaj.

Na stranicama e-Savjetovanja, otvoreno je nekoliko rasprava o izmjenama postojećih propisa i zakona u nadležnosti Ministarstva turizma. Jedna od njih je i Savjetovanje o Pravilniku o izmjenama pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj koja se odnosi na propise vezane uz iznajmljivanje robinzonskog smještaja.

Tek su tri komentara na predložene izmjene, a jedan se odnosi na činjenicu da su dosada za robinzonski turizam uvjeti sadržavali i otvaranje tvrtke, odnosno da se usluga nije mogla pružati u domaćinstvima. Takvu uredbu smo već propitkivali u siječnju 2016. godine u članku Iznajmljivanje objekta za robinzonski smještaj.
 

Fizička osoba iznajmljivač robinzonskog smještaja

Dobra vijest je da iz Ministarstva turizma najavljuju kako bi konačno mogli uskladiti propise s potrebom diversifikacije turističke ponude te omogućiti fizičkim osobama, pružateljima usluge smještaja u domaćinstvima i na OPG-ovima, kategoriziranje objekata za robinzonski smještaj.

Na Javnu raspravu se odazvalo tek nekoliko osoba, a zanimljiv je i komentar da bi se u pravilnike moglo dodati kako robinzonski smještaj može biti "smještaj na neuobičajenom mjestu (industrijski i slični objekt, terasa stambene ili gospodarske zgrade, tavan, podrum, bunker i sl.)“. Prijedlog se odnosi na brojne objekte koji u Hrvatskoj zjape prazni, a nekada su bili industrijske ili vojne namjene.

Još nekoliko dana su otvorene javne rasprave o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu te o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Iskoristite priliku i predložite izmjene za koje smatrate da bi utjecale povoljno na razvoj vašeg poslovanja te podigle kvalitetu usluge pružanja obiteljskog smještaja.
 

Rast boravišne pristojbe?

Rasprava o utvrđivanju visine boravišne pristojbe u 2018. koja je otvorena do kraja tjedna, ishodila je niz pozitivnih komentara turističkih zajednica jer se predviđa povećanje od 15 % u odnosu na dosadašnje iznose prilikom individualnog plaćanja.

Što se tiče paušalnog plaćanja boravišne pristojbe, ono ostaje jednako prijašnjim godinama, odnosno 300 kuna umnoženo s koeficijentom turističkog mjesta. Snižava se iznos boravišne pristojbe za vlasnike ili korisnike plovila, a ovdje možete pogledati detalje o predloženim izmjenama Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe.
 

Slab odaziv na savjetovanja

Zanimljivo je i indikativno kako sva otvorena javna savjetovanja imaju jako slab odaziv. Tek tri do četiri komentara potiču raspravu na navedenim savjetovanjima, a otvoreno je i ono koje se tiče posebnih uvjeta koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkom uredu turističke zajednice općine, grada, županije i glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice, koje ima tek jedan komentar.

Ovi propisi se tiču svih nas pojedinačno i javno savjetovanje je prilika da svoje prijedloge, pritužbe i stavove uputimo na pravu adresu i u pravo vrijeme. Uključite se u javna savjetovanja i doprinesite kreiranju boljih, pravednijih i pametnijih propisa koji će omogućiti razvoj hrvatske turističke ponude i olakšati naše poslovanje. 
Spremi

Kako je Albanija postala hit na europskom turističkom tržištu s 19% dolazaka više nego 2019.

Vaučer kao potvrda rezervacije i uplaćene akontacije za uslugu privatnog smještaja

Politika privatnosti u obiteljskom smještaju: Kako zaštiti svoju imovinu, a ne ugroziti intimu gosta?

Eklektika u apartmanu - stil bez stila za zavodljivu i drugačiju smještajnu ponudu

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

Zašto wellness turizam nije rezerviran samo za hotele i kako nam može donijeti rezervacije izvan sezone

Društvene igre u apartmanu: Zašto gostima trebate pripremiti društvene igre?

Koliko trebaju iznositi brzine interneta u apartmanu i zašto?

2 komentara Uključi se u raspravu
Filip - Biograd na Moru 28.06.2017 12:55
Potrebno je omogućiti takav oblik smještaja i u urbanom području. Do sada je to bilo samo van urbanog područja jer su uredi državne uprave različito tumačili ta područja.
Goran - Punat 29.06.2017 17:42
Dobra ideja što se tiče pojednostavljenja bavljenja robinzonskim turizmom. Ali ima jedan ozbiljan problem što lokalna uprava definira što se na kojoj privatnoj zemlji smije napraviti. A to znači da mora lokalna uprava definirati područja za robinzonski turizam. Obično su područja za ovaj vid turizma privatna poljoprivredna zemljišta. a za sada zakon kaže da se na 1000 metara od obale ne smije ništa graditi. Niti komad drvene kućice. Samo ako imaš 3 hektara u komadu, onda smiješ graditi puno toga na 100 metara od obale. Ali malo tko ima tako velike maslinike ili pak vinograde.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Humanitarna akcija: Iznajmljivači sa srcem

Vaučer kao potvrda rezervacije i uplaćene akontacije za uslugu privatnog smještaja

Popularno: