Ideje i trendovi
17.7K

​Centralno grijanje na plin: Kako funkcionira i donosi li uštede u grijanju?

Planirate ugradnju plinskog centralnog grijanja? Zanima vas je li centralno grijanje na plin isplativa investicija i može li osigurati dovoljno topline vašem domu? Kako funkcionira plinsko centralno grijanje i zašto je sve češći izbor u kućama, stanovima i apartmanima?

Centralno grijanje na plin sve je popularniji način grijanja, posebice u većim urbanim sredinama s razgranatom plinskom mrežom. Grijanje na plin, baš poput svih drugih oblika grijanja, donosi određene prednosti i mane. Koje su konkretne prednosti i mane te kako funkcionira grijanje na plin – saznajte u nastavku teksta:


grijanje na plin u kući ili stanu


Kako funkcionira centralno grijanje na plin?

Razlika u funkcioniranju centralnog grijanja na plin i ostalih vrsta centralnog grijanja zapravo i nema puno. Glavna je razlika što kod plinskog centralnog grijanja kao glavni energent koristimo plin. Plin u kuću, stan ili apartman dolazi putem cijevi iz javne mreže. U posebno prilagođenoj peći na plin, izgaranjem plina oslobađa se toplinska energija koja zagrijava vodu u spremniku, odnosno bojleru.

Zagrijana voda iz spremnika kreće na put po cijevima do radijatora. Vruća voda zagrijava stijenke radijatora, koji stvorenu toplinu oslobađa u prostor i tako zagrijava zrak u prostoriji. Moderni kondenzacijski sustavi osmišljeni su kako bi iskoristili i sve nusprodukte plinskog grijanja pa se tako otpadni plinovi i kondenzacijska para pretvaraju u vodu s ciljem što bolje iskoristivosti plinskog sustava.


centralno grijanje na plin sustav


Jednostavnost korištenja centralnog grijanja na plin

Centralno grijanje na plin danas je poprilično lako i jednostavno koristiti. Naime, plinski je sustav prikopčan na javnu plinsku mrežu, što znači da ne trebate brinuti od dobavi energenta. Samim time, uvelike vam je smanjen angažman koji biste primjerice trebali imati odlučite li se za grijanje na drva, pelete ili lož ulje.

Moderne plinske peći donose napredne sustave regulacije koje je moguće bez većih problema podesiti upravo prema vašim željama. Automatizirani sustav omogućit će vam da podesite grijanje upravo u onome trenutku i na onu temperaturu koja vama odgovara. Bez puno brige i muke dobit ćete grijanje prilagođeno vašim željama.


Manjak potrebe za održavanjem plinskog sustava

Prilikom izgaranja plina ne nastaje pepeo ni ostali nusprodukti koji primjerice nastaju kod izgaranja drva ili peleta. Zahvaljujući tome, praktički uopće ne trebate brinuti oko održavanja plinskog sustava. Nije potrebno čistiti pepeo, uklanjati nečistoću niti raditi bilo što drugo po pitanju čišćenja sustava grijanja.

Kako bi sustav centralnog na plin funkcionirao besprijekorno, važno je barem jednom godišnje pozvati osposobljenog servisera kako bi provjerio radi li sustav prema svim normama i standardima. Plinske instalacije mogu biti opasne ako nisu napravljene prema propisanim normama pa je redoviti pregled ovlaštenog servisera iznimno bitan.


način grijanja na plin


Ekološki prihvatljiv način grijanja

Grijanje na plin umanjuje štetni utjecaj na okoliš koji mogu stvarati grijanje na pelete, drva, itd. Zahvaljujući modernim plinskim instalacijama, plin je maksimalno iskorišten u kvalitetnim pećima pa ne dolazi do gotovo nikakvog gubitka energije. Ujedno, prilikom izgaranja plina, moderne plinske peći iskorištavaju i otpadne supstance pa nema ispuštanja neželjenih zagađivača u zrak.

Za razliku od drva koje je temelj ljudskog postojanja jer šume stvaraju prijeko potreban kisik, plin je energent koji i nije toliko važan za ljudsko opstojanje. Samim time, korištenjem plina ne uništavaju se šume i nema velikog negativnog utjecaja na okoliš. Prednost centralnog plinskog sustava jest i to da se takav sustav lako može prilagoditi raznim obnovljivim izvorima grijanja – što vam pruža dugoročno isplativo rješenje.


plinsko grijanja centralno sustav


Ostvarivanje ušteda u grijanju pomoću plina

Zahvaljujući modernim optimiziranim pećima na plin, moguće je ostvariti značajne uštede u grijanju. Prema nekim istraživanjima, moderne kondenzacijske peći koje maksimalno iskorištavaju sve supstance i otpatke plina, mogu ostvariti čak do 30% dodatne uštede na grijanju. Plin kao energent je za sada još uvijek povoljan način grijanja, mada je cijena plina svake godine poprilično neizvjesna.

Upravo je velika neizvjesnost oko cijene plina jedan od najvećih problema koji vežemo uz grijanje na plin. Naime, prije sezone grijanja ne možete biti 100% sigurni koliko ćete te sezone morati izdvojiti za troškove plina. Cijena varira ovisno o interesu velikih kompanija i na to ne možete utjecati na nikakav način. Primjerice, drva, lož ulje ili pelete možete nabaviti prije sezone po prihvatljivoj cijeni, dok ćete plin platiti upravo onoliko koliko košta u trenutku kad vama treba grijanje. Ako vam neizvjesnost oko rasta cijena plina ne predstavlja veliki problem – onda je centralno grijanje na plin svakako dobar izbor za vas.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Facebook stranica za iznajmljivače: Kako iskoristiti puni potencijal za povećanje rezervacija?

​Zašto su kuće za iznajmljivanje iznimno popularne i tražene među modernim turistima?

Ima li privatni iznajmljivač pravo tražiti identifikacijske dokumente od gosta?

​Trebaju li saonice za djecu biti dio ponude smještaja u zimskim danima?

Adaptacija stana i uređenje za turistički najam - otkud krenuti i na što paziti?

Turistički paradoks - što smo naučili u pandemiji i (izgleda) već zaboravili

Miso juha - tanjur pun zdravlja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Ljubimica jesenskih kuharica bundeva: Recepti za slatka i sla(s)na jela

​Najbolje vrste grijanja za apartmane: Top 5 ideja za grijanje u apartmanima i sobama

Popularno: