Ideje i trendovi
6.3K

​Je li centralno na pelete isplativa investicija i na što pripaziti kod ugradnje?

Razmišljate o centralnom grijanju na pelete i zanima vas je li takvo grijanje isplativa investicija? Koji su glavni troškovi prelaska na pelete i je li centralno na pelete najpovoljniji odabir? Na što pripaziti kod prelaska na grijanje na pelete?

Centralno grijanje na pelete posljednjih je godina itekako popularno, a sve je više vlasnika kuća, stanova i apartmana koji se odlučuju za grijanje na pelete. No, centralno na pelete, baš kao i svi drugi načini grijanja, donosi neke prednosti i nedostatke. Ako vas zanima koje su prednosti, a koji nedostaci centralnog grijanja na pelete – svakako nastavite s čitanjem teksta ispod.


peć na pelete u stanu ili kući


Visoki troškovi ugradnje peći na pelete

Iako se često priča kako je grijanje na pelete relativno isplativa opcija grijanja, činjenica jest da sam prelazak na pelete baš i nije jeftin. Peć ne pelete može koštati i preko 20.000 kuna, ovisno o tome koju snagu i funkcionalnosti sadrži. Pridodamo li tome trošak majstora i potrebne korekcije na centralnom grijanju, cifre ugradnje grijanja na pelete mogu biti itekako visoke. Dakako, visoko početno ulaganje anulira se kasnije tijekom korištenja kroz uštede na potrošnji peleta, ali i samoj cijeni peleta.


Moguće uštede kod ugradnje sustava peleta

Peći na pelete funkcioniraju poprilično slično ostalim sustavima grijanja na kruta fosilna goriva. U konačnici, pelet je mješavina drva koja unutar peći, pomoću plamenika, izgara i pretvara se u toplinsku energiju. Prilikom ugradnje centralnog na pelete moguće je uštedjeti na način da vašu postojeću peć na kruta goriva pretvorite u peć na pelete. Sve što vam je potrebno za tu promjenu jest kvalitetan i odgovarajući plamenik za pelete koji će majstor moći ugraditi u postojeću peć. Iako preuređivanjem stare peći možete uštedjeti nešto novca, činjenica je da biste mogli izgubiti dio automatizacije koja je jedna od glavnih prednosti sustava grijanja na pelete.


upravljačka ploča za grijanje apartmana ili stana


Automatizirano centralno na pelete

Jedna od glavnih prednosti centralnog na palete svakako jest velika mogućnost automatizacije. Peći na pelete uglavnom dolaze s naprednom upravljačkom pločom putem koje je moguće unaprijed programirati način grijanja na pelete. Konkretno, na upravljačkoj ploči možete podesiti da se centralno pali određene dane u točno određeno vrijeme, da se peć i voda griju na točno određenu temperaturu, da se topla voda u točno vrijeme odašilje u sustav centralnog grijanja, itd. Zahvaljujući automatizaciji, briga oko grijanja svedena je na minimum i sve što ćete trebati raditi jednom tjedno jest dodati nove pelete u spremnik i očistiti peć od pepela. 


Grijanje na pelete ne može raditi bez struje

Zbog visoke razine automatizacije i mogućnosti podešavanja modela rada na upravljačkoj ploči, peći na pelete uglavnom ovise o izvoru električne energije. Konkretno, većina peći na pelete zapravo ne radi kada nema struje. Ipak, kod modernih je peći taj problem riješen dodavanjem malenog akumulatora koji se uključuje kada nestane električne energije. Struja igra itekako važnu ulogu u cijelom sustavu grijanja na pelete i svakako trebate imati na umu da bez struje uglavnom nema ni grijanja na pelete. Dakako, struja nije primarni izvor grijanja, već samo upogoni sustav kontrole grijanja – pa je potrošnja struje minimalna.


grijanje na pelete kao isplativa opcija


Dodatna buka zbog sustava ventiliranja

Peći na pelete uglavnom su opremljene ventilatorima koji služe cirkuliranju zraka u peći. Iako su ti ventilatori relativno tihi, činjenica jest da stvaraju više buke nego peći na drva i ostale energente. Uz same ventilatore, dodatnu buku stvaraju i sustavi za dopremu peleta u peć. Peleti se do peći dovode kroz malene cijevi koje spajaju spremnik peleta s plamenikom i prilikom transporta stvara se dodatna buka. Dakle, peći na pelete su nešto glasnije od ostalih vrsta peći pa trebate imati dobro izoliranu kotlovnicu.


cijena peleta za grijanje apartmana kuće ili stana


Cijena peleta varira ovisno o sezoni

Centralno na pelete može biti relativno povoljan način grijanja, ako se na vrijeme pobrinete za nabavku peleta. U srcu sezone grijanja uglavnom vlada svojevrsna nestašica peleta pa sama cijena peleta može narasti. Preporuka jest nabaviti veće količine peleta prije sezone grijanja, kako biste bili sigurni od skokova u cijeni peleta. Peleti se dijele u razne kategorije izvrsnosti, ovisno o tome koje smjese drva donose i koju kaloričnost mogu osigurati. Cijena vreće peleta uglavnom varira od 20 do 40 kuna, a ovisi o tome koje količine paleta kupujete i kojeg su energetskog razreda peleti.

Spremi

Privatnost kao turistički proizvod i prilika za uzlet manje poznatih destinacija

HTZ u potrazi za novim sloganom i vizualom - Natječaj otvoren do 13. ožujka

​Pravokutni, kvadratni, ovalni ili okrugli stolić za dnevni boravak – što odabrati?

`Ljubaznost se isplati i to ne samo financijski, mnogi moji gosti su mi postali i dobri prijatelji´

Sve popularnija modularna putovanja potiču last minute rezervacije smještaja

Veličina (ni)je bitna: Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu

Festival aMORE iznajmljivačima: Uvedite "morski red" u svoje apartmane

Ljeto za pamćenje: Sezona sve bolja, obaraju se i neki rekordi

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Kako se iznajmljivači mogu prilagoditi brzorastućem zelenom turizmu?

​Peći na pelete: Koju peć odabrati i koliku snagu trebate za vašu kuću, stan ili apartman?

Popularno: