Aktualno
13 18K

Paušal turističke pristojbe za privatne iznajmljivače će biti između 350 i 1000 kuna po krevetu

Ministar predlaže visinu paušala turističke pristojbe za domaćine u rasponu od 350 do 1000 kuna po krevetu. Javna rasprava o Pravilniku o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe je otvorena do 14. srpnja

Sada već tradicionalno u jeku turističke sezone, osim gostiju, stižu nam i izmjene turističkih propisa. Dana 19. lipnja, pred blagdan Tijelova, otvoreno je Javno savjetovanje o Pravilniku o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe

Činjenica je da je ministar ovaj Pravilnik dužan donijeti u roku od 30 dana od stupanja na snagu Zakona o turističkoj pristojbi. A to se dogodilo 23. svibnja 2019. čime su odluke o visini turističke pristojbe prepuštene županijskim skupštinama. Najniži i najviši mogući iznos pristojbe određuje ministar ovim Pravilnikom, a skupštine su dužne, unutar navedenih okvira donijeti odluke o visini iznosa za svoje općine i gradove do 15. rujna 2019. za iduću 2020. godinu.  

Ovim Pravilnikom ministar predlaže raspon od 10 do 20 kuna za noćenje u objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost u razdoblju od 1.4. do 30.9., od 7 do 14 kuna za ostatak godine. U kampovima bi pristojba bila jeftinija za 2 kune po razdobljima.

Paušalni iznos turističke pristojbe za privatne iznajmljivače bi se kretao od 350 do 1000 kuna po krevetu. Domaćini na obiteljskim gospodarstvima će plaćati pristojbu od 200 do 500 kuna po krevetu, a kampovi 500 do 1000 po smještajnoj jedinici. 

U 2019. godine je paušal boravišne (sada turističke pristojbe) za privatne iznajmljivače porastao za 15 posto pa su domaćini u mjestima A razreda plaćali 345 kuna po krevetu, a oni iz mjesta najnižeg razreda 172,50 kuna po ležaju. 
 

Ako županijske skupštine ne donesu odluku u propisanom roku, primjenjivat će se najniži iznos utvrđen ovim Pravilnikom. 

Novitet je neovisnost visine pristojbe o turističkim razredima i podjela samo na dva razdoblja. Županije mogu donijeti odluku o različitim iznosima za pojedine općine i gradove u svojem sastavu, neovisno o turističkim razredima mjesta. 

Potpomognutim područjima se iznos smije umanjiti za 30 %.
 Pogledaj detalje prijedloga Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe i uključi se u raspravu. 

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Tepih za zid: Je li pametna ideja postavljanje tepiha na zid?

9 savjeta uspješnih domaćina: Kakav dizajn apartmana je privlačan gostima?

Pelješki mostodont - je li most kraći put i za upitne investicije?

10 preporuka kako čuvati more za iznajmljivače i goste u obiteljskom smještaju

Vaučer kao potvrda rezervacije i uplaćene akontacije za uslugu privatnog smještaja

Milan Drmić: Kako od stare drvene kuće do tradicijske ljepotice trajne vrijednosti

Klizna sobna vrata: Zašto su klizna vrata odličan izbor i koliko koštaju?

13 komentara Uključi se u raspravu
Kristina 05.07.2019 09:00
Smatram da prilikom određivanja poreza, odnosno paušala za privatne iznajmljivače, treba uzeti u obzir i poziciju samog objekta. Nelogično je da iznajmljivač koji se nalazi vrlo blizu moru ili gradu, plaća isti iznos kao iznajmljivač koji se nalazi daleko od svih atrakcija, u blizini industrijske zone, blizu ceste i slično... Može iznajmljivač biti u mjestu koje je svrstano u razred A, a imati vrlo različite uvjete rada. Iznajmljivači koji se nalaze na neatraktivnom području ne mogu konkurirati ostalima ni cijenom, ni danima popunjenosti, što svakako treba uzeti u obzir i omogućiti plaćanje manjeg paušala.
Živka 11.07.2019 20:15
Predlažem da se plaća mjesečni a ne godišnji paušal po krevetu, jer nama prosječnim iznajmljivačima sezona traje samo 2 mjeseca, ostalih 10 prihod je nula. Isto tako da se uzme u obzir udaljenost od mora i prosječna cijena noćenja u apartmanu koji je npr. 500m udaljen od mora ili 20m. Obiteljski kapaciteti su predimenzionirani i ne mogu se više svi puniti, samo oni najbolji i najnoviji. Stoga će sve teže biti održavati izgrađene apartmane, osobito nakon još jednog poskupljenja. Ubijati sektor koji je do sada preživljavao na račun osobnih ambicija i angažmana pojedinaca je nerazumno i krajnje neodgovorno. Kušćevićeva, Marićeva, Vidoševićeva pristojba ne mogu i ne smiju biti iste kao nas malih zimmerfrei iznajmljivača. Pozdrav ministru
Marijana 11.07.2019 20:23
Dragi moji, nije prosla niti godina dana a po drugi put se dize pristojba. Mislite da će tu stati?!?!! Podmuklo je dizu mic po mic da ljudima ne bude sok. Doci ce do 1000 kn po krevetu, necete se ni okrenut i davat cete 60 svoje zarade od turizma drzavi. A taj novac ide u dzepove nasim ministrima, Plenkoviću, Kuscevicu, Maricu, i ostaloj ekipi u Saboru. Jer se tolko nakralo gore u Vladi i nece se stati na ovim porezima. Reagirajmo na vrijeme, nemojte samo stati i prihvacati ovakvo dizanje poreza bez objasnjenja. Ne smijemo dozvoliti da rade ovce od nas. Pausal ne smije ici iznad 350 kn i adio
Biserka 11.07.2019 20:44
Prvenstveno treba stati na kraj SIVOJ ekonomiji u turizmu i ne samo u turizmu i onda ćemo vidjeti gdje se nalazimo i koja i kolika davanja će zadovoljiti Državu. Nije fer niti korektno samo daviti i daviti one koji uredno rade, uredno prijavljuju svoje goste i svoje prihode. 1000,00 Kn po krevetu je zaista nemoralan prijedlog i treba ga u potpunosti odbaciti. Već 350,00 po krevetu je sasvim dovoljan iznos i trebala bi se država njome zadovoljiti. Osim toga, treba voditi računa o onima koji u turističkim mjestima žive tijekom cijele godine, doprinose svojim mjestima i u zimskom, tužnom razdoblju i napraviti razliku s onima koji dođu samo ljeti i skupe dio kolača i odu, a vrate se onda kad osjete da bi se moglo zaraditi i uopće prema tom gradu, mjestu ne osjećaju ništa nego samo žele izvući korist
Radojka 11.07.2019 22:30
Naši zakonodavci nas najprije namame da se registriramo kao iznajmljivaci, a poslije opletu sa nametima. To je kao dudica varalica. Prvo dadnete djetetu da ne plače, a onda mu uzmete kada se malo smiri da se nedaj bože navikne.
Tajana 11.07.2019 22:49
Evo mog primjera. Iznajmljivac sam u jednoj maloj općini koja nema Tz. Ne pripadam nikome. Prošle godine bila sam razred D. Ove godine boravišna mi je narasla 130 . Nemam se kome obratiti jer nemam Tz, već na nivo županije. Ko me šiša. Ma nema problema....treba državu izvuć od VAŠIH dugova. Naravno da to rade mali ljudi. Strašno
Miro 12.07.2019 08:17
Sve otkazat i raditi na crno dok se moze! cca 40 dana a placa se za cilu godinu! Vidim da mnogi guštaju ali ovo je zadnja krava koja je ostala u lijepoj nasoj!
Ivo - Trogir 12.07.2019 10:02
Tiraju i nas i turiste iz drzave!!!
Marija i Nikola - Zagreb 12.07.2019 11:27
Poštovanje. Kao i sve ostalo i ovaj pravilnik nema veze s stvarnom situacijom. Kao prvo što se tiče malih iznajmljivača cijene paušala su i sada previsoke a s novim prijedlogom astronomske. Podjela na samo dvije grupe odnosno razreda je nerazumljiva jer istovremeno porez plaćamo prema 4 razreda pa ne vidim razloga zašto bi bilo drugačije. Trajanje sezone za male iznajmljivače je maksimalno 4 mjeseca od 01.06-30.09. Sve ostalo su rijetki i časni izuzeci. I apsolutno mi nije jasno zašto bi vlasnici i članovi uže obitelji plaćali išta kada i ovako plaćaju sva davanja lokalnoj zajednici, a osim toga i poreza na kuću ako nemaju prebivalište u istom mjestu. A želimo da vlasnici apartmana ulažu u kvalitetu smještaja i usluge. A kako ?
Ivanka - Split 12.07.2019 14:09
Naravno da se ne slažem Nečujam koji je iz ne znam kojeg razloga valjda radi stare slave razvrstan u B kao i mjesta koja žive cijele godine. U Nečujmu smo tek lani dobili javnu rasvjetu i u sezoni WC na plaži, ove godine tuš na žetone a i dalje nigdje nema slavina za pitku vodu. O derutnom i opasnom stanju oko bivšeg restorana da i ne govorim. Imamo jedan dućan koji radi od 15.06 pa do nekog datuma u 9 mjesecu, ostatak godine tamo NEMA NITKO. NITKO. A trebamo plaćati kao mjesta gdje, Bogu hvala duže traje sezona.
Manda-Maća 12.07.2019 18:40
Ovakvim prijedlogom o drastičnom povećanju turističke pristojbe za privatne iznajmljivače Ministarstvo turizma pokazuje da nema niti viziju niti strategiju niti rješenja za unapređenje turističke djelatnosti. Osnovni i temeljni koraci koje čini ministar Gari Cappelli i Ministarstvo turizma, zajedno s njim, u nedostatku ideja i rješenja u turizmu, su poskupljenje usluga čime se čini opasni udarac privatnim iznajmljivačima koji kroz dodatno bavljenje iznajmljivanja smještaja osiguravaju sredstva za normalan život. Ovakav potez, koji je krajnje neprihvatljiv i krajnje nekorektan, vodi ka uništenju privatnog smještaja. Davanja, koja su svakim danom sve veća i bezobzirnija, opterećuju poslovanje i vode jednostavno u propast brojnih kućanstava koje žive od ove djelatnosti. To se posebno odnosi na umirovljenike koji svojim mirovinama ne mogu živjeti život dostojan čovjeka. I na ovaj način brojnim umirovljenicima, inače težak život, bio bi još nesnošljiviji. A gdje je razumu kraj?
Zvonimir 12.07.2019 20:44
Mislim da bi se paušali trebali ukinuti ili ostaviti mogućnost izbora svakom iznajmljivaču. Danas kroz e-Visitor se vrlo brzo vidi popunjenost svakog iznajmljivača i mislim da bi na osnovu popunjenosti trebali plaćati te poreze, kao i turističke paušale. Isto tako radi kontrole smatram da bi lokalni turistički djelatnosti trebali imati ovlasti kontrole svih prijavljenih iznajmljivača, ali i kontrolu svih neprijavljenih kojih po mom mišljenju ima dosta.
Mario 15.07.2019 17:30
Umjesto da država smanjuje opterećenja iznajmljivača i tako nam ostane više novca za nova ulaganja i povećanje konkurentnosti ona radi suprotno. Konkurencija na Mediteranu smanjuje poreze, a Turska država još i dotira letove prema njihovim destinacijama. Imamo najviši pdv u turizmu, porez za iznajmljivače je povećan, cijena odvoza smeća je povećana 5 puta, plaćamo naknadu za uređenje voda, slivne vode, odvodnju, potrošnju vode, i još pet-šest stavki u vezi vode. Povećana je komunalna naknada i tako dalje i tako dalje... Ovo je samo nastavak otimačine države čije uhljebe i sve krađe u sustavu moramo plaćati i komunalnih poduzeća koja su uglavnom u vlasništvu rodjaka, netjaka i ostalih uhljeba sa super plaćama i viškom radnika. Kolege iznajmljivači, sjetite se ko vam je povisio poreze i na izborima ih uvijek kažnjavajte bez obzira na ideologiju.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Anketa za iznajmljivače: Kakva je popunjenost obiteljskog smještaja u 2019.?

Zašto je važno odgovoriti na svaki upit za smještaj pa i onda kada smo zauzeti

Popularno: