Ideje i trendovi
17.3K

​Centralno grijanje na drva: Je li grijanje na drva pametno i isplativo rješenje?

Zanima vas je li grijanje na drva pametno rješenje za kuću, stan ili apartman? Koje prednosti i nedostatke sa sobom donosi centralno grijanje na drva? Ostvaruju li se kakve uštede grijanjem na drva?

Grijanje na drva je po mišljenju mnogih najisplativija vrsta grijanja koja postoji u našim krajevima. No, pitanje jest je li grijanje na drva baš najbolja i najisplativija opcija za svakog ili samo za većinu? Dakako, grijanje na drva ima svojih prednosti i nedostatka, a koje su saznajte u nastavku:


drva povoljan izbor grijanja


Drva su povoljan izbor grijanja

Drva su na našem području najpopularniji izbor za grijanje prvenstveno iz razloga što su jedan od najjeftinijih načina grijanja. Cijena drva varira iz godine u godinu, no zbog lake dostupnosti cijena drva uglavnom je povoljnija od ostalih vrsta energenata. Najpopularnija drva za ogrjev su bukva (oslobađa puno energije, ali je i nešto skuplja), hrast i bagrem (manja cijena, ali i manje oslobađanje energije).


Drva zahtijevaju složeniju pripremu prije korištenja

Za razliku od ostalih vrsta energenata o kojima ne trebate puno brinuti, drva zahtijevaju kvalitetnu pripremu. Drva je najprije potrebno porušiti, zatim narezati na određenu dužinu te na kraju nacijepati na željenu debljinu. Dakako, drva je potrebno skladištiti u suhom prostoru jer mokra drva nisu dobra za grijanje. Samim time, drva zahtijevaju nešto više skladišnog prostora i brige u odnosu na ostale vrste energenata.


peći za drva povoljna nabava


Povoljna ponuda peći za drva

Peći na drva nešto su povoljnije u odnosu na ostale vrste peći. Na tržištu postoje razne vrste peći, od velikih s uključenim bojlerom za grijanje vode, preko malenih sa zasebnim sustavom grijanja vode pa sve do srednje velikih koje mogu poslužiti za centralno grijanje. Dakako, izbor peći ovisi o vašim željama, a peć možete postaviti u zasebnu kotlovnicu u kući ili stanu ili je možete postaviti negdje u prostoru unutar apartmana ili kuće za odmor.


Peć na drva stvara određene gubitke topline

Iako su drva najpovoljniji izbor grijanja, činjenica je da veliki broj peći na drva zapravo stvara poprilične toplinske gubite. Nedovoljno izolirana peć može gubiti veliki dio energije kroz dimnjak ili u prostor – što nije pogodno ako imate centralno grijanje na drva s peći u kotlovnici. Smanjenje gubitaka može se ostvariti prvenstveno nabavkom kvalitetnije peći koja je prilagođena prostoru kojeg trebate grijati, ali i pravilnim sustavom odvodnje dima i zraka. 


loženje vatre u peći za drva


Briga oko loženja drva

Jedan od glavnih nedostataka sustava grijanja na drva je neprestana briga o održavanju vatre unutar peći na drva. Kako bi vaše centralno grijanje na drva funkcioniralo, potrebno je stalno dodavati nova drva kako se plamen s vremenom ne bi ugasio. Ako se do vaše kotlovnice dolazi kroz dvorište, loženje drva predstavlja veliki problem u hladnim danima kada trebate svako malo šetati po hladnom zraku ne biste li nadodali novih drva na vatru. Kod sustava centralnog na pelete, lož ulje ili plin, nećete imati nikakvih briga oko održavanja plamena jer ti sustavi funkcioniraju automatski.


Redovito čišćenje peći i pepeljare

Izgaranjem drva stvara se pepeo i drveni otpaci koji je potrebno redovito uklanjati iz pepeljare. Kod peći na drva, taj proces morate raditi svakih nekoliko dana (ili čak češće) kako biste omogućili maksimalnu iskoristivost drva za ogrjev. Redovito čišćenje može s vremenom postati nezgrapno jer kod čišćenja pepela postoji velika mogućnost zaprljanja. Čišćenje peći poseban je problem kod apartmana i kuća za odmor jer gosti baš i nisu skloni nekim dodatnim radnjama koje ih odmiču od odmora po koji su došli.


centralno grijanje na drva kao mudar izbor


Je li centralno grijanje na drva pametno rješenje?

Centralno grijanje na drva svakako je odlično rješenje za sve koji žele što jeftinije grijanje. Povoljna drva i peći za drva zasigurno će vam donijeti novčane uštede, ali će vam s druge strane prouzročiti dodatnu potrošnju vremena. Priprema i skladištenje drva mogu biti naporan posao, dok loženje i održavanje vatre zahtijevaju vašu stalnu prisutnost. Dakle, sustavi grijanja na drva nisu automatizirani i samim time vjerojatni nisu najbolji izbor za apartmane i kuće za odmor, ali jesu za mnoge privatne stanove i kuće širom Hrvatske.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Recepti za bakalar - od hladnih mora do toplih blagdanskih blagovaonica

Montažne kuće kao kuće za odmor: 6 prednosti i nedostataka montažnih kuća za iznajmljivanje

Domaćin na hrvatski način

​Posteljina za smještaj: 7 savjeta za odabir najbolje posteljine za apartmane i kuće za odmor

Tapete na tapete: Smijemo li lijepiti nove tapete na stare tapete?

Otvorene prijave za nagrade obiteljskom smještaju Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2017.

Od putnih sanduka do kofera na kotačima, čiji izum dugujemo i jednom hrvatskom građaninu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Grijanje na pelete: Koje su prednosti i nedostaci grijanja na pelete?

​Radijator na struju: Isplati li se i kako funkcionira takva vrsta grijanja?

Popularno: