Dizajn
15.1K

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

Uređujete kupaonicu i u potrazi ste za vratima za tuš kabinu? Istražujete koja su najbolja vrata za tuš kabinu i kakav mehanizam zatvaranja odabrati? O čemu ovisi odabir vrste vrata za tuš kabinu i što najviše odgovara vašim potrebama i mogućnostima?

Vrata za tuš kabinu vrlo su važan element svake moderne kupaonice. Odabir vrata tuš kabine ovisi o nekoliko važnih kriterija, a o svemu ćemo više pisati u nastavku. Pažljivo izmjerite i provjerite mogućnosti vašeg prostora i izaberite jedna od sljedećih vrsta vratiju:


klizna vrata za tuš kabinu


Klizna vrata kao najčešći odabir

Klizna vrata za tuš kabinu vrlo su čest odabir među raznim vrstama kupaca. Naime, ovakva su vrata pogodna u gotovo svim situacijama jer zahvaljujući kliznom mehanizmu trebaju jako malo prostora za ugradnju i korištenje. Kod kliznih vrata tuš kabine otvaranje i zatvaranje se izvodi putem vodilica, bez potrebe za dodatnim prostorom.

 
Klizna vrata mogu biti polukružna ili ravna, a odabir ovisi o vašim željama

Klizna vrata dolaze u raznim oblicima i dimenzijama, a razlikuju se i u vrsti materijala od kojeg su napravljena. Prije svega, postoje polukružna i ravna klizna vrata za tuš kabinu. Polukružna izgledaju elegantnije, ali daju manje prostora za tuširanje (mada se to tijekom korištenja i ne primijeti značajno). Ravna su nešto lakša za ugradnju s obzirom da trebate ravnu podlogu i kadu pa nemate brige s polukružnim izrezivanjem pločica. No, to ionako nije vaša briga, već briga majstora.

Vrata mogu biti staklena ili plastična. Staklena izgledaju elegantno i atraktivno, ali su nešto skuplja. Plastična vrata su nešto jeftinija i donose mogućnost biranja završne obrade. Što se tiče same kvalitete kliznih vrata za tuš kabinu, najbolji način provjere jest testiranje vrata na licu mjesta. Ako se vrata otvaraju kvalitetno i fluidno ("kao po loju"), bez ikakvih problema i zastajkivanja – onda možete zaključiti kako se radi o kvalitetnim kliznim vratima. Iako ne mora vrijediti u svakoj situaciji, uglavnom veća cijena donosi i bolju kvalitetu.


harmonika vrata za tuš kabinu


Harmonika vrata u raznim izdanjima

Harmonika vrata za tuš kabinu posljednjih su godina popularan izbor kupaca koji nemaju puno prostora u kupaonicama. Ova vrata dolaze u raznim dizajnima i oblicima pa korisnici mogu odabrati upravo ono što njima odgovara. Valja naglasiti kako su ovakva vrata odličan izbor za kupaonice s jako malo prostora jer zbog mehanizma otvaranja ne zauzimaju nimalo dodatnog prostora.

Harmonika vrata za tuš kabine dijele se u nekoliko vrsta. Osnovna razlika između harmonika vrata je broj preklopa, koji može varirati od 2 na više.
 

Posebno su popularna vrata s dva polja koja se otvaraju prema unutra, prilikom čega je ulazak u tuš kabinu komforan, a ujedno ne zahtjeva dodatan prostor u kupaonici.

Što se tiče vrste materijala, harmonika vrata mogu biti napravljena i od stakla i od raznih vrsta plastike. Staklena vrata izgledaju elegantno i popularan su izbor kupaca, dok su plastična nešto jeftinija i nude više opcija otvaranja. Što se tiče korištenja, s obzirom da se vrata otvaraju uglavnom prema unutra ne trebate brinuti da će doći do mokrih podova u kupaonici


okretna klasična vrata za tuš kabinu


Okretna (klasična) vrata za tuš kabinu

Okretna ili klasična vrata za tuš kabinu zapravo su slična vratima koje imamo u gotovo svim prostorijama u domu. Jednostavna vrata na nosačima koja imaju jedno ili dva krila, najbolji su izbor za komforan odlazak na tuširanje. Takva vrata omogućuju lagodan ulazak i izlazak ispod tuša i definitivno su dobar izbor, ako u kupaonici imate dovoljno mjesta. Oskudijeva li vaša kupaonica mjestom, onda ova vrsta vratiju baš i nije najbolji odabir.

Problem nedostatka mjesta pokazat će se vrlo brzo u praksi jer ćete prilikom ulaska i izlaska iz tuš kabine trebati paziti da vratima ne udarite u umivaonik, ormarić, zid, itd. Dakle, uz manjak prostora ta vrata baš i nisu poželjna. Drugi problem jest što se takva vrata otvaraju prema van pa će pod kupaonice često biti mokar zbog kapljica koje će s vratiju padati na pod.

Iako dolaze u raznim oblicima i dizajnima, ova su staklena vrata za tuš najčešća. Činjenica je da izgledaju elegantno i kvalitetno te ćete u njihovu korištenju zasigurno uživati. No, još jednom napominjemo kako okretna vrata baš i nisu najbolji izbor u malenim kupaonicama.

Spremi

Ukida li se Ministarstvo turizma?

Iz fonda od 100 milijuna kuna sufinanciranje obnovljivih izvora energije i za privatne iznajmljivače

TZ Vukovarsko-srijemske županije poklanja svojim iznajmljivačima jednogodišnji period oglašavanja na Apartmanija.hr katalozima

Prijeti li nam turističko samoubojstvo?!

Prosječna cijena apartmana: Koliko iznosi i o čemu ovisi cijena najma apartmana?

Čišćenje apartmana: Hotelski smještaj čišći od privatnog - istina ili mit?

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

Poklon čitateljima: Popularne teme u 2019. i obveze privatnih iznajmljivača u 2020. godini

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Koje su najgore boje zida za spavaću sobu koje trebate izbjegavati?

Staklena vrata za tuš kabine: 5 savjeta za uspješnu kupnju kvalitetnih vrata

Popularno: