Aktualno
3 18.5K

Bespovratna sredstva Hrvatske turističke zajednice u 2018. godini

Iznajmljivači pravne osobe, obrtnici i OPG-ovi imaju priliku prijaviti se na tri javna poziva HTZ-a za dodjelu bespovratnih sredstava za programe razvoja turističkih proizvoda, prepoznatljivosti domaće turističke ponude i obogaćivanje ponude u pred i posezoni do 31. siječnja 2018.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je 4. siječnja 2018. godine objavila Javni poziv za potporu projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima. Prijaviti se mogu tvrtke i obrtnici koji imaju registriranu ugostiteljski djelatnost ili djelatnost pružanja usluga u turizmu, OPG-ovi upisani u Upisnik obiteljskih gospodarstava, ustanove i jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Bespovratna sredstva će se dodjeljivati aktivnostima svrstanima pod dvije mjere.

Mjera 1 će obuhvaćati programe razvoja i unaprjeđenja kvalitete ključnih proizvoda, s naglaskom na pred i posezonu:
 
  • zdravlje i wellness - gradnja i obnova bazena (vanjski najmanje 30 m2 tlocrtne površine i unutarnji najmanje 20 m2, wellness, oprema za fitness centre i teretane, oprema za studio za masažu, saune i dodatna wellness oprema;
  • cikloturizam - bike&bed smještaj, servisi, infrastruktura i odmorišta;
  • pustolovni i sportski turizam - vidikovci, igrališta, penjališta, rafting, špilje, izletišta;
  • eno i gastro turizam - kušaonice, točionice, pokretne kuhinje;
  • poslovni turizam - infrastruktura i oprema za poslovne skupove.
     

Mjera 2 obuhvaća programe razvoja turističkih inicijativa i proizvoda:
 
  • građenje novih ili obnova postojećih smještajnih kapaciteta - hoteli, hosteli, aparthoteli, turistički apartmani, pansioni i dr.;
  • građenje, obnova i opremanje kampova, kamp naselja, kampirališta i kamp odmorišta;
  • javni sadržaji i turistička infrastruktura;

Najniži iznos potpore je 50.000,00 kuna, a najviši 200.000,00 kuna. Rok za prijavu je do 31. siječnja 2018. godine. Na stranicama HTZ-a detalji uvjeta prijave i potrebna dokumentacije za potporu projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima


Osim navedenog poziva, HTZ je objavio još dva poziva za dodjelu bespovratnih sredstava:
 
Turistički nerazvijena područja određuje Odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (158/13) iz 2013. godine.

Prijave na sve pozive su otvorene do 31. siječnja 2018. godine, a dodijelit će se potpore u ukupnom iznosu od 9 milijuna kuna. Naglasak je na podizanje kvalitete turističke ponude, brendiranje hrvatskog turizma i razvoj ponude u razdobljima izvan glavne turističke sezone.

Nažalost, privatni iznajmljivači nisu uključeni među prihvatljive korisnike ovih potpora, a od fizičkih osoba se prijaviti mogu samo oni registrirani kao turistička agencija, u skladu s aktualnim propisima o pružanju usluga u turizmu u RH.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Izdavanje vouchera gostima je važno poput interneta ili klima-uređaja u kućama za odmor i apartmanima

​Turističke statistike za 2019. godinu: 5 posto više turista nego lani

Uređenje okućnice smještaja: 20 moćnih biljaka koje izgledaju fantastično, a ne traže mnogo pažnje

Oglašavanje smještaja u Facebook grupama: Je li takva promocija zaista besplatna?

I Grčka pokušava obuzdati tržište privatnog smještaja

Jesu li korištenje i uzgoj vrta dodatni adut za privlačenje gostiju?

Tepih za zid: Je li pametna ideja postavljanje tepiha na zid?

3 komentara Uključi se u raspravu
Ivančica - POSEDARJE 30.01.2018 08:21
Poštovani, da li mi možete odgovoriti, može li se ostvariti povrat ili bar djelomično sufinanciranje investicije ugradnje bio-pročistača u objekt koji se iznajmljuje. S obzirom na činjenicu da u naselju ne postoji sustavno zbrinjavanje otpadnih voda, jedina mogućnost je bila iskop postojeće septičke jame i ugradnja bio-pročistača, tro-komorne bačve koja vraća pročišćenu vodu u prirodu. Navodno će se iste morati ugraditi do 2020. u skladu s EU propisima. Hoće li se i za te investicije moći aplicirati objekti kao npr. za izgradnju bazena? Hvala na info.
Cimerfraj.hr 13.02.2018 10:24
Poštovana gđo. Krnčević, raspitali smo se kakve bi bile mogućnosti povrata ili djelomičnog sufinanciranja investicije ugradnje biopročistača za fizičke osobe. Na nacionalnoj razini, takvo sufinanciranje bi bilo u nadležnosti Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili Hrvatskih voda. Međutim, zasad odgovarajućih natječaja nema niti fizička osoba, u ovom trenutku, može zatražiti sredstva na EU razini. Ipak, s obzirom na to da se radi o objektu za iznajmljivanje turističkog smještaja, a korištenje biopročistača u manjim objektima uz povratno korištenje pročišćene vode kao tehničke ili za navodnjavanje, je uključeno u mnoge studije i planove održivog razvoja turizma, uputite individualni zahtjev za sufinanciranje navedenim javnim ustanovama. Na temelju opravdanosti Vašeg zahtjeva, donosit će se odluka o potpori, ali Vama svakako ide u prilog činjenica da u Vašem naselju ne postoji sustavno zbrinjavanje otpadnih voda. Tu su i jedinice lokalne samouprave (općina ili županija), koje u godišnjim intervalima raspisuju različite natječaje u domeni zaštite okoliša, ali, nažalost, korisnici tih natječaja su uglavnom javne ustanove i udruge, nema takvih koji bi uključivali fizičke osobe. Međutim, i ovdje možete uputiti individualni zahtjev s obzirom na stratešku važnost turizma i održivog razvoja u ruralnim područjima. U svakom slučaju, pokušajte jer je Vaša inicijativa i investicija opravdana zbog nepostojanja sustavnog ulaganja u osnovnu infrastrukturu velikog broja naselja u RH koje se tretiraju kao turističke destinacije.
Odgovori
Marko - Poreč 15.05.2018 10:02
Poštovani, molila bih Vas informaciju da li su u planu potpore za privatne iznajmljivače za izgradnju bazena za sljedeću godinu? Hvala i lijep pozdrav. Marko
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Prijavi se za 4. Forum obiteljskog smještaja u veljači u Zagrebu

Rekordan broj posjetitelja i dinamičan program 4. Foruma obiteljskog smještaja u Zagrebu

Popularno: