Ideje i trendovi
22.6K

​Radijator na struju: Isplati li se i kako funkcionira takva vrsta grijanja?

Razmišljate o nabavci radijatora na struju? Zanima vas isplati li se takav način grijanja i koje su prednosti? Kako izgleda sustav centralnog električnog grijanja i ima li mogućnosti za uštedu?

Radijatori na struju sve su poželjniji izbor kupaca širom Europe. Posebno su popularni u Skandinaviji, gdje se veliki dio grijanja kućanstava zapravo svodi na grijanje na struju. Takav skandinavski trend se seli i na naše područje, iako je mnogima električno grijanje još uvijek nepoznanica.

U nastavku teksta objasnit ćemo kada su poželjni radijatori na struju i koje su prednosti takvih radijatora. Također, saznat ćete kako funkcionira centralno grijanje na struju i kako se ostvaruju uštede u grijanju. Slijedi nekoliko važnih informacija za sve koji planiraju nabavku radijatora na struju:


podešavanje radijatora na struju


Radijator na struju za minimalnu brigu oko grijanja

Radijator na struju odličan je izbor jer vas rješava brige oko nabavke energenata za grijanje. Nije potrebno nabavljati drva, pelete ili primjerice lož ulje jer je dovoljno samo radijator prikopčati na struju. Moderni radijatori na struju imaju napredne sustave regulacije pa možete unaprijed podesiti kako i kada će električni radijator raditi pa će vas uvijek dočekati topli dom ili apartman.


Velik izbor raznovrsnih radijatora na struju

Posljednjih je godina tržište radijatora na struju u velikom porastu. Zahvaljujući sve većem interesu kupaca, sve je više ponude raznovrsnih inovativnih modela radijatora na struju. Možete nabaviti fiksne radijatore ili one koje ćete premještati prema potrebi. Također, radijatori dolaze u raznim dizajnima, dimenzijama i bojama – pa ih u potpunosti možete prilagoditi uređenju vašeg interijera.


centralno grijanje na struju ideja


Centralni sustav električnog grijanja

Veliki trend koji nam stiže iz skandinavskih zemalja su centralna grijanja na električne radijatore. Napredni sustavi više radijatora povezani su centralnom pločom kako bi se mogli kontrolirati s jednog mjesta. Takvi se sustavi uglavnom spajaju u centralnu kutiju koja se nalazi uz strujni ormarić, a prema potrebi mogu se kontrolirati putem daljinskog upravljača ili čak putem pametnog telefona. Centralni električni sustavi uglavnom su optimizirani za uštede u grijanju na struju.

 

Je li grijanje na struju isplativo?

Mnogi će vam na prvu reći kako je grijanje na struju najmanje isplativ način grijanja, no to nije istina. Pravilnom optimizacijom sustava mogu se ostvariti odlični rezultati grijanja po cijenama koje su i niže od ostalih vrsta grijanja. Grijanje na struju posebno je pogodno za vikendice i apartmane u kojima sustavi ne moraju uvijek biti uključeni. Također, pogodno je za odvojene prostorije, kao što je primjerice kupaonica u kojoj želimo nezavisno o centralnom sustavu kontrolirati željenu temperaturu.


isplativost grijanja na struju


Optimiziranjem grijanje na struju postaje isplativo

Iako je električna energija kod nas nešto skuplja, činjenica jest da se i kod nas može povoljno grijati na struju. Izuzetno je važna optimizacija sustava električnog grijanja. Mudro napravljeni sustavi električnog grijanja maksimalno iskorištavaju noćnu tarifu električne energije. U noćnim uvjetima, sustavi zagrijavaju zidove i prostor kako bi čitavog dana održavao željenu temperaturu. Dakako, da bi sve to funkcioniralo važno je imati dobru termo izolaciju kuće ili stana.


Mogućnost prerade postojećih radijatora u električne

Zahvaljujući ponudi električnih grijača koji se mogu prilagođavati raznim radijatorima, ne trebaju vam velika ulaganja kako biste započeli s grijanjem na struju. Cijena električnog grijača kreće se već od 400 kuna na više, ovisno o tome kakve karakteristike grijanja i regulacije želite. Pravilo kojeg se mnogi pridržavaju jest da bi grijač trebao biti 30% manje snage u odnosu na snagu radijatora. Bez obzira na to, električno će zagrijavanje poprilično kvalitetno zagrijati prostor u kojem se radijator nalazi.


uspješno grijanje na struju savjeti


Trend električnih radijatora na velika vrata ulazi u Hrvatsku

Skandinavija ostvaruje fantastične rezultate po pitanju grijanja na elektriku. Većina domaćinstava u Skandinavskim zemljama zapravo koristi elektriku za grijanje kuća i stanova. Popularnost električnog grijanja i radijatora na struju sve više raste i u Hrvatskoj. Razmišljate li o nabavci radijatora na struju za svoju kuću, stan ili apartman – svakako vam savjetujemo da prije finalne odluke dobro proučite koj snagu radijatora trebate i kolike uštede je moguće ostvariti takvim grijanjem.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Najpopularnije vrste stolica: Kada odabrati drvene, plastične i tapecirane stolice?!

Upozorenje iznajmljivačima: Elektronički registar privatnog smještaja je prijevara

​Najbolje vrste grijanja za apartmane: Top 5 ideja za grijanje u apartmanima i sobama

Ručnici za apartman: 5 savjeta za odabir idealnih ručnika za smještaj

Jesmo li u prekršaju ako primimo gosta više kada se radi o djetetu sa skrbnicima?

Tapete u kupaonici: Je li pametno postaviti tapete u kupaonicu?

Poziv članovima Zajednice iznajmljivača za sudjelovanje u on-line javnoj raspravi

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Centralno grijanje na drva: Je li grijanje na drva pametno i isplativo rješenje?

Zašto wellness turizam nije rezerviran samo za hotele i kako nam može donijeti rezervacije izvan sezone

Popularno: