Dizajn
7.4K

Raspored u dnevnom boravku: 5 pravila za savršen izgled vaše dnevne sobe

Želite da vaša dnevna soba izgleda savršeno? Zanima vas kako posložiti raspored u dnevnom boravku za savršen izgled? Na koje detalje pripaziti i kakvu udaljenost ostaviti između različitih komada namještaja?

Raspored u dnevnom boravku iznimno je važan, kako biste ostvarili skladan vizualni dojam i stvorili dom iz snova. U nastavku članka otkriti ćemo vam nekoliko važnih pravila kojih se pridržavaju mnogobrojni poznati dizajneri kod uređenja dnevnog boravka. Od veličine fotelja i namještaja, preko razmaka i položaja – sva što je važno saznajte u nastavku teksta:


velićina sjedeće garniture i fotelje


1. Uskladite veličine sjedeće garniture i fotelja

Jedna od najčešćih grešaka koja se može primjetiti u mnogobrojnim domovima jest nepravilna veličina sjedeće garniture i fotelja. Niti jedan element u prostoriji svojom veličinom (širinom i visinom) ne bi trebao previše odskakati od ostalih elementa.
 

Visina fotelje trebala bi biti približno jednaka visini sjedeće garniture, odnosno trosjeda ili dvosjeda.

Odstupanja u visini probajte održavati u ravnoteži maksimalne razlike do 10 centimetara. Po pitanju širine, vodite se pravilom da uvijek trebate imati dovoljno prostora za prolaz – pa nemojte nagurati prevelike fotelje i sjedeće garniture u premalen prostor. Dovoljan razmak između namještaja pružiti će vašem dnevnom boravku više vizualne prostranosti, otvorenosti i ugode kod kretanja.


sjedeća garnitura u dnevnom boravku


2. Pripazite na razmak između namještaja

Vrlo je važno ostaviti dovoljno prostora između raznih komada namještaja. Prije svega, trosjed, dvosjed ili fotelja od zida trebaju biti odmaknuti najmanje 10 centimetara. Na taj način dopustit ćete svjetlosti i zraku da prodru iza sjedeće garniture – što će doprinijeti prozračnosti i svijetlijem dojmu.
 

Između raznih komada namještaja također trebate ostaviti dovoljno prostora, kako biste omogućili što lagodnije kretanje oko namještaja.

Konkretno, stručnjaci savjetuju da između namještaja ostavite oko 80 centimetara prostora, što će biti dovoljno za lagodno kretanje. Između sjedeće garniture i stolića za kavu trebalo bi biti oko 50 centimetara prostora. Televizor i regali trebaju od sjedeće garniture biti udaljeni dovoljno da vam pružaju ugodno gledanje televizije i spokojan odmor.


stolić za dnevnu sobu


3. Odaberite odgovarajući stolić za dnevnu sobu

Stolovi za dnevnu sobu dolaze u raznim veličinama i dizajnerskim rješenjima. Pravilan raspored u dnevnom boravku nalaže kako stolić za kavu ne smije biti više od 10 centimetara viši ili niži od visine sjedećeg dijela trosjeda ili dvosjeda.
 

Udaljenost stolića za kavu trebala bi iznositi oko 50 centimetara od sjedeće garniture kako biste imali dovoljno prostora za noge, ali kako biste mogli i dosegnuti nešto sa stola.

Što se tiče veličine stola za kavu za dnevni boravak, pravilo je da stol treba biti 1/3 veličine u odnosu na sjedeću garnituru. Dakle, veličina stola trebala bi iznositi otprilike dimenzije jednog sjedećeg mjesta na trosjedu ili dvosjedu. Mnogi nažalost kupuju ili premali ili preveliki stolić za kavu pa često taj detalj kvari skladnost čitavog dnevnog boravka.


4. Pripazite da tepih za dnevni boravak bude dovoljno velik

Kako bi dnevna soba bila potpuna, važno je nabaviti i odgovarajući tepih koji će čitav raspored sjedećih garnitura, namještaja i stolića povezati u jednu skladnu cjelinu. Dakako, tepih će ujedno pružiti toplinu za vaše noge kada budete sjedili na sofi ili fotelji, ali će pripomoći i u lakšem održavanju eventualnih mrlja ispod stolića.

Tepih za dnevnu sobu trebao bi biti dovoljno velik da se nalazi barem malo ispod prednjih nogu sjedeće garniture i fotelje. Ujedno, bilo bi dobro da se tepih nalazi barem 30 centimetara od zida, kako bi se postigla povezanost elemenata dnevne sobe.


moderna dnevna soba


5. Dodajte dovoljno jastuka za potpuni dojam

Iako jastuci često nisu u prvom planu prilikom nabavke trosjeda, dvosjeda ili fotelje, činjenica jest da jastuci igraju itekako važnu ulogu kod postizanja zavodljivog i skladnog izgleda čitave dnevne sobe. Pravilo kojim se vode dizajneri jest – staviti jedan jastuk više od broja sjedećih mjesta na sjedećoj garnituri.
 

Jastuci su tu kako bi razbili monotoniju i doprinjeli živahnosti prostora.

Nikako ne smiju biti prepreka u udobnom sjedenju i odmaranju na sjedećoj garnituri ili fotelji. Stoga, ne trebate se nužno pridržavati pravila "jedan više". Kombinirajte kvadratne i pravokutne jastuke različitih veličina i postignite vizualni dojam koji će vas uvijek iznova oduševiti.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Iznajmljivačima iz Istre ukraden identitet, najmanje 15 turista nasjelo i platilo smještaj lažnom vlasniku

Suza za makarske plaže

​Komunikacija u turizmu: Kako komunicirati s gostima prilikom rezerviranja smještaja?

Raspored kuhinjskih elemenata: 9 najčešćih pogreški kod planiranja kuhinje

Kako zadovoljiti uvjete potpora za gradnju bazena?

"Prođe li ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru, Hrvatska se može oprostiti od turizma u privatnom smještaju"

Brojke kao optimistična najava predstojeće sezone

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Crvena kuhinja: Koja boja zida najbolje odgovara crvenoj kuhinji?

Kako odabrati idealan stolić za dnevnu sobu?

Popularno: