Koji su turistički trendovi obilježili prošlu godinu i što smo naučili u 2017. o industriji putovanja? Kako nam to može pomoći da ovu godinu poslujemo efikasnije, podignemo kvalitetu svoje smještajne ponude i ostvarimo veće prihode od turizma?

Hrvatski turizam bilježi još jednu rekordnu godinu u broju turističkih dolazaka i noćenja, a svi oni koji su putovali Lijepom našom ovih blagdana, znaju da turista ima i sada i svugdje te malo-pomalo brišemo sezonske navike gostiju koji cijene ljepote prirode i društva Hrvatske.

Moglo bi se reći da nas je prošla 2017. godina naučila da možemo više i pokazala smjer u kojem bi se trebao kretati domaći turizam. Ponekad nam je dala i po prstima, opominjući nas kako više pažnje moramo posvetiti edukaciji stručnjaka i djelatnika u turizmu te da ljude koji rade u ugostiteljstvu treba platiti više i pružiti im bolje uvjete rada.
 

Naučila nas je i da moramo pratiti svjetske turističke trendove kako bi ostali konkurentni na globalnom turističkom tržištu.

Rast broja međunarodnih putnika na svjetskoj razini je ogroman, primjerice, samo u listopadu 2017., zemlje europskog Mediterana bilježe porast od 7 % stranih gostiju i to se odnosi na sve destinacije, uključujući Hrvatsku.

Svjetski turistički trendovi koje usvojimo znače i suzbijanje sezonalnosti domaće turističke ponude te više prihoda od turizma za sve subjekte pa i domaćine, pružatelje usluga smještaja u domaćinstvima. Na što moramo posebno paziti u budućnosti? 
 

1. Tehnologija u turizmu

Tehnologija je u turizmu prisutna već desetljećima i ovakav rast turističkih putovanja bi bio nezamisliv da nije razvoja tehnologije koja omogućava brzu razmjenu podataka i rezervacija. Za domaćine tehnologija ne znači samo prisutnost na internetskom tržištu i na društvenim mrežama, oglašavanje na stranicama internetskih oglašivača smještaja, web stranice i brze rezervacije. Tehnološki trendovi se mijenjaju i svaka godina donosi novitete koji podižu kvalitetu turističkih usluga i tjeraju nas na konstantno učenje i unaprjeđivanje vlastite ponude.

Protekla godina je donijela nekoliko zanimljivosti koje polako, ali sigurno, kucaju na naša vrata. Virtualna stvarnost (virtual reality - VR ili augmented reality - AR) je svakako jedan od trendova koje ne smijemo zanemariti. Velike hotelske kuće nude mogućnosti virtualnih tura s opcijom razgledavanja smještajnih kapaciteta 360 stupnjeva, što, osim doživljaja prostora, gostu daje i osjećaj sigurnosti, sve vrjednije valute u turizmu.
​10 lekcija koje nas je 2017-ta godina naučila o turizmu - VR tehnologija
 

VR tehnologija je još uvijek relativno skupa i nedostupna širim masama, ali je izvjesno da će se to promijeniti s daljnjim razvojem tehnologije. Dotad, uvrstimo video prezentaciju svojih objekata u kanale internetske komunikacije s gostima.

TravelBots bi mogli prevesti kao inteligentni softver koji se lako skida na mobilne uređaje, a koji omogućava brzu selekciju i rezervaciju putovanja, od prijevoza, preko smještaja, do dodatnih sadržaja. Za domaćine u turizmu za sada, to znači samo horizontalno povezivanje i umrežavanje s ostalim subjektima unutar destinacije zbog dodataka ponudi i udruženog oglašavanja.
 

Iskoristimo tehnološka postignuća kako bismo pojednostavili svoje poslovanje, a gostima ponudili usluge koje očekuju od suvremenih pružatelja usluga u turizmu.

Osim navedenog, tu su još i brojne tehnološke prednosti koje omogućavaju lakšu sinkronizaciju kanala oglašavanja, praćenje rezultata, integraciju dodatnih usluga i drugo, no jedna od onih koju je najlakše usvojiti i koja je već sada gotovo nezaobilazna je lakša komunikacija s gostom preko chat platformi poput Facebook messengera, Vibera, Skypea i drugih. 
 

2. Dodatne pogodnosti uz smještaj

Trendove u turizmu diktiraju gosti, ali i hotelska industrija. Odsjedanje kod domaćina je sve popularnije jer gosti sve češće traže lokalna iskustva i upoznavanje destinacije očima lokalaca, ali hotelska industrija čini sve kako bi privukla i zadržala goste i tako osjetno utječe na globalne turističke trendove. Noćenje kod domaćina, uz blagodati hotela, novi je izazov za domaće privatne iznajmljivače. Svjesni smo kako kvalitetu svoje usluge moramo podizati uz konstantna ulaganja u kvalitetu smještaja, ali i uvođenje dodatnih pogodnosti za goste.
10 lekcija koje nas je 2017-ta godina naučila o turizmu
Konkurentni nismo kada spustimo cijene, već naprotiv, onda kada držimo svoje cijene smještaja, ali u njih uključimo dodatke poput vrhunske opreme u kuhinji, prijevoza, bazena, saune, obroka, izleta, popusta na posjete muzejima i restoranima, sadržaje za djecu ili bilo što drugo što dodaje vrijednost odmoru gosta i izdvaja našu ponudu iz mora sličnih unutar naše destinacije.
 

3. Direktan booking smještaja

Direktne rezervacije su jedan od trendova koji se vraća ponovo na velika vrata. Ništa ne može zamijeniti direktan kontakt s domaćinom kojeg gost upoznaje već pri prvoj razmjeni poruka, bilo da se radi o komunikaciji e-mailom, chat platformama ili telefonom. Sigurnost je sve cjenjenija u turizmu, a direktan kontakt donekle podiže razinu sigurnosti - gost se osobno uvjerava u vjerodostojnost ponude, a domaćin se lakše osigurava od otkazivanja rezervacije u posljednji čas.
10 lekcija koje nas je 2017-ta godina naučila o turizmu direktne rezervacije
Osim toga, direktno bukiranje je rezerviranje bez provizija posrednika što znači povoljnije cijene smještaja za gosta, a domaćinu dozvoljava bolju politiku cijena i uključivanje dodatnih pogodnosti u ponudu za izvjestan dodatak na osnovnu cijenu smještaja.
 

4. Local experience

Doživjeti destinaciju "iznutra" i otkriti lokacije koje nisu navedene u turističkim vodičima, za mnoge je turiste motiv putovanja i način da se osjete ispunjenima i zadovoljnima odabirom destinacije i smještaja. Domaćin ima priliku da tu želju svojim gostima ispuni, da im pruži jedinstveno iskustvo pogleda na destinaciju svojim očima, preporuči najbolja, a skrivena mjesta u destinaciji i oko nje.
 

5. Nišna ponuda - specijalni oblici turizma

Agroturizam, cikloturizam, volonturizam, dentalni turizam i drugi specijalni oblici turizma dobar su način da brendiramo svoju smještaju ponudu te tako povećamo popunjenost svojih apartmana. Kako? Štos je u tome što nišna turistička ponuda ima točno određenu ciljnu skupinu gostiju i usmjereni marketing - tako smo sigurniji da ćemo prilikom reklamiranja svojih smještajnih kapaciteta doprijeti do publike koja upravo takav smještaj traži.

Na otoku na kojem nema ni ambulante, sigurno nećemo promovirati dentalni turizam, ali se možemo pronaći u niši agroturizma ili cikloturizma. Dodatno unaprjeđenje kvalitete smještaja u smjeru nišne ponude koja odgovara ponudi naše destinacije, dobar je put ka brendiranju smještaja i boljoj promociji.
​10 lekcija koje nas je 2017. godina naučila o turizmu nišni turizam
Primjerice, ako ste uložili u spremište za bicikle, alat za popravak bicikala i drugu opremu, potražite i bike friendly oznaku kako biste udruženim oglašavanjem s nositeljima slične oznake, povećali vidljivost vaše ponude na cikloturističkom tržištu. Ne očekujte rezultate preko noći, prepoznatljivost ponude se gradi i zahtjeva dugotrajan angažman u javnim udrugama, na internetskim stranicama oglašivača smještaja i društvenim mrežama. Jednom kada izgradite tu prepoznatljivost, manje ćete sredstava i energije ulagati u promociju, a rezultati neće izostajati.
 

6. Ulaganja u ljude u turizmu

Turizam su ljudi, ljudi koji prepliću priče od kojih je satkan doživljaj svakoga turista. Ulaganja u ljude su nužna kako kvaliteta turističke ponude u Hrvatskoj ne bi padala.

Već znate kako se iduće sezone očekuje deficit radnika u ugostiteljstvu te kako dozvoljena kvota od 1860 radnih dozvola za strance u turizmu neće popuniti prazninu koja je ostala za brojnim Hrvatima koji su napustili zemlju u proteklih nekoliko godina. Hrvatskoj su potrebni kvalitetni edukacijski programi za obrazovanje turističkih stručnjaka, ali i konkretni programi potpora za zapošljavanje u turizmu kojima će se osigurati veće plaće i bolji uvjeti rada ugostiteljskih djelatnika. 
 

Često zaboravljamo jedno od najznačajnijih ulaganja - svaki domaćin bi trebao ulagati i u sebe.

Počastite se putovanjem i noćite kod drugih domaćina, vidite kako to rade naši susjedi u konkurentskim zemljama. Uplatite tečaj jezika, radionicu digitalnog marketinga, posjećujte sajmove i turističke forume, informirajte se i učite - učenje nikada ne prestaje, a zadovoljstvo zbog dobro uloženog vremena i novca neće izostati s prvim rezervacijama vašeg kalendara raspoloživosti smještaja. Ulažite u sebe.
 

7. Važnost recenzija smještaja

Puno smo puta pisali o važnosti ocjena gostiju i komentara na smještaj. Recenzije smještaja su najvažniji prodajni alat i putokaz kroz želje gosta. Što je u našem objektu dobro, a što bismo mogli popraviti, što dodati, što oduzeti. Čitajmo i uvažavajmo recenzije svojih gostiju kako bismo podigli kvalitetu svoje smještajne ponude i povisili ocjene svojeg objekta.
 

Naučimo odgovarati na negativne ocjene gosta i poticati goste na pozitivne komentare za što veću vidljivost i popunjenost naših apartmana.

 

9. Sigurnost u turizmu

Sigurnost u turizmu je širok pojam pa bismo ovdje mogli pričati o mnogočemu - od online prijevara, preko osiguranja u turizmu, do terorizma. Činjenica je da brzorastuća industrija, poput truizma, privlači i brojne kriminalce te su žrtve kriminala, podjednako i domaćini i turisti.

Svaki domaćin treba imati na umu da je osjećaj sigurnosti gosta vrlo važan jer se gost "nalazi na našem terenu", u destinaciji je koju najčešće ne poznaje i u mjestu gdje ima samo jedan kontakt, a taj jedini kontakt smo najčešće mi domaćini. Osigurajmo gostu osjećaj sigurnosti i osigurajmo svoje goste i njihovu imovinu od posljedica nezgoda dok borave pod našim krovom.

Posebnu pozornost ćemo posvetiti zaštititi od mogućnosti internetskih prijevara. 
 

Primijetimo li sumnjive upite, kontaktirat ćemo svojeg oglašivača. Sumnju na internetsku prijevaru ćemo prijaviti i u svoju područnu policijsku postaju.

​10 lekcija koje nas je 2017. godina naučila o turizmu
Sve su češći slučajevi krađe identiteta iznajmljivača - prevarant preuzme naše podatke i s adrese identične našoj komunicira s gostima, naplaćuje akontacije za smještaj, dogovara novčane transakcije. Oprez je potreban prilikom otvaranja svakog upita i kontakta putem chat platformi. Nećemo otvarati sumnjive poveznice niti dijeliti svoje osobne podatke. 
 

8. Horizontalno povezivanje unutar destinacije

O povezivanju s ostalim poduzetnicima unutar destinacije je mnogo već ispričano, pa i u prethodno navedenim lekcijama iz prošle godine. Ako se već niste učlanili u lokalnu udrugu iznajmljivača ili onu za promicanje kulturne baštine, povezali se sa susjedom koji uzgaja povrće ili ima restoran, ribarom koji donosi svjež ulov jutrom ili lokalnim proizvođačem prirodne kozmetike, krajnje je vrijeme da to učinite.
 

Sinergija poduzetnika unutar destinacije, odnosno horizontalna umreženost u turizmu je ključna za jaču prepoznatljivost turističkog mjesta i bolje poslovanje svih subjekata u turizmu.

10 lekcija koje nas je 2017. godina naučila o turizm
10. Iskrenost i turizam

Iako posljednja, iskrenost nije najmanje važna. Mogli bismo čak reći da je iskrenost najvažnija lekcija kojoj nas je podučila 2017. godina. Iskrenost se ne može odglumiti, ali se može vježbati. Iskrenost je temelj svakog od navedenih trendova, ona je jamstvo sigurnosti, put do dobrih recenzija gosta, osnova svakog lokalnog doživljaja, prepoznatljivost ponude i temelj umrežavanja na lokalnoj i globalnoj razini.
 

Iskrenost vježbamo ulažući u sebe. Ona izvire iz samopouzdanja. Učimo o gostoprimstvu i trendovima o turizmu, upoznajmo i naučimo cijeniti vrijednosti svoje destinacije.

Svaka nova vještina koju usvojimo pomaže nam da ispričamo iskreniju priču o ljepotama destinacije i kvalitetama naše turističke ponude. Budimo pokretači turističkog razvoja i iskreni sudionici povezivanja naše zajednice za uspješniju turističku priču u 2018. godini i onima koje ju slijede.
Spremi

Smart TV za apartmane - investicija za kišne dane

Cjelogodišnji turizam: Je li naša šansa za razbijanje sezonalnosti već tu?

Dodaci ponudi smještaja: Hoće li turisti pamtiti ovo ljeto po dosadi u destinacijama bez uobičajenih ljetnih događanja?

​Kupujmo banijsko: Popis proizvođača i OPG-ova za podršku potresom opustošenim područjima

Prijeti li nam turističko samoubojstvo?!

Najbolje boje za spavaću sobu: Kako ofarbati zidove spavaće sobe?

Nema više skrivenih troškova i naknada prilikom online rezervacija smještaja

Čišćenje parketa: Kako pravilno čistiti parket i očuvati predivan izgled parketa?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Oglašavanje apartmana: Važnost opisa smještaja

Zašto koristiti Instagram za oglašavanje smještaja?

Popularno: