Dizajn
102.9K

​Ideje za vrt i uređenje dvorišta za lakše održavanje i neodoljive Instagram fotografije gostiju

Od podloge do roštilja - što odabrati kako bismo manje vremena i novca morali ulagati u održavanje, a da ipak okoliš našeg smještajnog objekta bude atraktivan? Kako stvoriti prirodan ambijent za upečatljive promotivne fotografije smještaja?

Malo razmišljamo o tome koliko gostiju bira smještaj koji je fotogeničan i u kojem će napraviti nezaboravne (i lajkabilne) fotografije za svoje Instagram profile. Koliko god se nama to može učiniti besmislenim, mnogi biraju smještaj s atributima koji lijepo figuraju i koji ih potiču da već pri rezervaciji smještaja, zamišljaju selfije s kojima će osvajati društvene mreže.
 

Osim atrakcija destinacije, gosti će fotografirati i naše sobe, kuće ili apartmane, iznutra i izvana, pri čemu naša pažljivo uređena okućnica lako može postati zvijezda Instagrama ili Facebooka i glavni adut u promociji naše smještajne ponude. 

Malo toga je toliko dobro kao uživanje u toplom vremenu na privlačnom otvorenom prostoru punom bujnog zelenila. Čak i ako niste maher u uređenju eksterijera, ne uzrujavajte se. Moguće je urediti okućnicu bez pomoći profesionalaca. Za planiranje vrta je potrebno je tek malo volje, kreativnosti i detalja.

S obzirom na to da su lijepi dani pred nama i da je krajnje vrijeme da uredimo okoliš svojih objekata, donosimo ideje za vrt i jednostavno uređenje dvorišta za neodoljive fotografije na našim internetskim oglasima smještaja.
 

Razmišljajmo na duge staze

Uređenje okoliša kuće je poput proširenja stambenog prostora. Pri tom je važno da vodimo računa o tome da okoliš objekta bude lagan za održavanje - manje travnatih površina znači i manje zalijevanja i košenja.
 

Uređeni okoliš objekta znači više mogućnosti za zabavu gosta na otvorenom, a manje posla oko čišćenja apartmana za nas.

Kameni vrtovi su idealni za roštiljanje, otvorene kamine, opuštanje i objedovanje na otvorenom.

Ideje za vrt - Kuća za odmor Sudinjevi dvori, Sukošan
Kameni vrt kuće za odmor Sudinjevi dvori u Sukošanu.
 

Kakav kamen za vanjsko uređenje vrta i okućnice odabrati?

Plavi vapnenac ima gust sastav koji ga čini nevjerojatno izdržljivim. Unatoč imenu, ovaj svestrani kamen dolazi u različitim bojama kao što su plava, smeđa, siva i narančasta. Njegova najvažnije karakteristika je što je prirodan i ugodan kada hodamo bosi, a to mnogi od nas, pa i gosti, vole to raditi ljeti.

Plavi vapnenac je nešto skuplja varijanta, jeftinija su sitna kamenja, kao što je mrvljeni ili bijeli kamen. Bijeli kamen oblutak​ i druge vrste dekorativnog kamenja također su dobar izbor.
 

Čvrsta podloga za dugogodišnje uživanje u vrtu

Kamene površine koje postavimo u svojem vrtu moraju biti čvrste kako bismo izbjegli kasnije popravke. Ako planiramo kameni vrt, prvo ćemo položiti sloj zbijenog mrvljenog kamena.
To će spriječiti rast korova i zadržati podlogu na istoj razini. Dobra baza znači desetljeća uživanja u dvorištu, bez dodatnih troškova i velikih zahvata. Više nećemo morati popravljati i ravnati kamenu podlogu.

Ideje za vrt - Apartmani Anika, Kostrena
Apartmani Anika, Kostrena - odabir usitnjenog kamena za podlogu dvorišta.
 

Unesimo proljeće u svoje dvorište

Magija je u malču. U proljeće malčiramo jer to sprječava korov. Malč pomaže da voda ide ravno u biljke kojima je potrebna, a ne da hrani korov. To je jedna od najboljih investicija koju možemo imati u svom dvorištu jer oplođuje naše bilje i sprječava rast korova. Odličan je za održavanje jer ga ne moramo kositi ili zalijevati.
 

Malč je jeftin i samo ga moramo zamijeniti u proljeće. Našem dvorištu osigurava ugodnu aromu i teksturu.

Alternativa malčiranju je gore navedeno drobljeno kamenje, čija je prednost to što ga ne moramo mijenjati u proljeće. Međutim, malč daje vrtu toplinu kakvu kamen, bez obzira na boju, ne može pružiti.

Ideje za vrt - malč

Malč kao vjesnik proljeća.


Ljekovita i ljupka lavanda

Za opuštajuću aromu i dodatak boje vrtu, koristit ćemo lavandu. Lavanda se obnavlja iz godine u godinu, a vode traži samo jednom ili dva puta tjedno. Ako imamo tu mogućnost, posadit ćemo je u blizini terase jer njezin miris odbija kukce. Lavanda je i obilježje našeg podneblja, bez obzira radi li se o primorju ili kontinentu gdje uspijeva Budrovka, izdržljiva vrsta lavande.
 

Lavanda se najuspješnije sadi u proljeće, kada su i povoljnije cijene presadnica.

Ideje za vrt - Lavanda

Neodoljivi šarm lavande.


Personalizirajmo okućnicu uz ukrasno kamenje u vrtu

Ukrasno kamenje u vrtu možemo koristiti na bezbroj načina, ali je najčešće u uređenju staza. Pri tom bi trebali uzeti u obzir koliko je vjetrovito naše područje i kakav će kamen odgovarati estetici našeg objekta.

Drobljeni kamen dolazi u različitim veličinama, tako da možemo kupiti i veće kamenje ako smo na vjetrometini. Različite boje ukrasnog kamenja nam pružaju priliku da se poigramo i uskladimo dizajn vrta s dominantnim bojama naše kuće, interijera, pa čak i destinacije.
 

Birajmo biljke našeg podneblja

Iako naš vrt može izgledati savršeno i bez travnjaka, ne moramo se odreći svih travnatih površina. Ako nismo spremni za potpuno uklanjanje trave, odaberimo travu ili prekrivače tla koji su naviknuti na našu klimu što ih čini lakšim za održavanje. Tako štedimo novac na zalijevanju, gnojidbi i njezi trave ili pokrivača tla.
 

Biljke našeg podneblja, ne samo da nam asistiraju u brendiranju smještajne ponude, već su i lakše i jeftinije za održavanje ​jer su navikle na naše klimatske uvjete.

Baš kao što bismo trebali posaditi travu koja je specifična za našu regiju, odabrat ćemo i domaće biljke. Biljke koje su prirodne ili dobro rastu u određenoj zoni ili području, otpornije su na vremenske uvjete, bolesti i štetočine te smanjuju troškove zalijevanja.

Ideje za vrt - Rusula, Milna
Autohtono bilje za lakše održavanje - Apartman Rusula, Milna.
 

Trajnice za lakše održavanje vrta

Trajnice kupujemo jednom i one se obnavljaju svake godine. Veliki je izbor biljaka koje odlično uspijevaju u kamenitim i škrtim tlima. Odaberimo one lisnate, kojih će trebati manje da bi ispunile prostor svojim velikim svježim listovima.

Ideje za vrt - Tulipani
Kao i sve lukovice, i tulipani su trajnice. Odabrat ćemo botaničke tulipane koji dobro podnose i kamenita tla te su otporniji od srodnih sorti pa ih ne moramo mijenjati nakon nekoliko godina cvatnje.


Strateško postavljanje cvijeća

Kad smo uredili podloge i posadili trajnice, dodat ćemo našem vrtu malo boje tako što ćemo odabrati cvijeće koje ćemo rasporediti na atraktivne i uočljive pozicije u dvorištu.
 

Pokušat ćemo pronaći cvijeće koje cvjeta čitavu sezonu - kada nešto uvijek cvate, dvorištu daje osjećaj bujanja života.

Cvijeće u teglama je također dobar izbor za ukrašavanje okućnice. Postavljanje tegla s cvijećem u dvorište ne čini ga samo jednostavnijim za održavanjem, nego i svestranijim. Teglama ukrašavamo eksterijer. Lako se sele pa tako možemo često mijenjati izgled okućnice ili preseliti cvijeće na sigurno u slučaju jačeg nevremena.
 

U proljeće i ljeto ćemo uskladiti bijelo i ružičasto cvijeće, a na jesen kombinirati žuto i crveno.

 
Ideje za vrt Mas, Šibenik
Kombinacija ružičastog i bijelog cvijeća za čar proljeća u našim dvorištima - Apartmani Mas, Šibenik.


Prikupljanje kišnice

Skupljanje vode u bačvama za kišnicu je iznimno jednostavan (i ekološki prihvatljiv) način zalijevanja biljaka. Bačvu za kišnicu možemo postaviti pod ispust tako da prikupi i svu vodu s krova naše kuće. Osim praktičnosti, prikupljanje kišnice štedi novac kojeg bismo potrošili na održavanje bilja u našem vrtu te je jedan od koraka ka zelenom smještaju. 
 

Izbor roštilja

Bez roštilja je mnogim gostima odmor nezamisliv, a roštilj je često srce obiteljskog smještaja i mjesto za stvaranje uspomena.

Ako imamo dovoljno veliku okućnicu i želimo manje brige, odabrat ćemo roštilj koji će odolijevati zubu vremena. Ugradbeni prostor za roštilj s kamenim furnirom na pročelju je najbolja investicija. Čvrsta granitna ploča je također dugotrajna i savršena je za podnošenje različitih vremenskih uvjeta. Pripazit ćemo da roštilj ne stavljamo u uske prolaze između zidova objekta, kako ne bismo dobili crnu fasadu. Roštilj voli otvorene prostore. 

Ideje za vrt - Venci, Rogoznica
Apartmani Venci, Rogoznica - roštilj okružen ruzmarinom. 


Otvorene prostore vole gotovo svi. Rad na otvorenom i u vrtu povećava razinu serotonina, hormona zaduženog za sreću i ublažavanje posljedica stresa u našem organizmu. Uživajte u uređenju dvorišta i vrta, zaigrajte se i dodajte osobni pečat okolišu svoga smještajnog objekta, kako biste ga ponosno pokazivali svojim gostima kao dio kulture našega podneblja. 

(Na naslovnici Apartmani Adriatic Star, Dubrovnik)
Spremi

Promocija smještaja uz proviziju (OTA) ili direktno bukiranje – je li vrijeme za novu poslovnu strategiju

Božićna dekoracija za kupaonicu: Kako ukrasiti kupaonicu za uživanje u blagdanima?

Pozeleni! Ne od muke, već kao dio European Tourism Going Green 2030 projekta

​Lov na upite gostiju: Kako izgleda dobar oglas za smještaj?

73 vrste turizma i turističkih niša u kojima svatko može pronaći svoje goste

K(o)ronična promjena: Kako razumjeti nove prilike i turizam poslije korone

PLACE2GO - sajam turizma koji približava daleke horizonte bit će otvoren u Areni sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje

Kulturne konferencije – kulturne težnje hrvatskog turizma

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

9 savjeta uspješnih domaćina: Kakav dizajn apartmana je privlačan gostima?

Koliko dobar dizajn interijera i namještaj za apartmane utječu na popunjenost smještaja?

Popularno: