Aktualno
21K

​Local experience - ponudimo gostu jedinstveno iskustvo i povećajmo popunjenost apartmana

Lokal experience ili lokalno iskustvo je alat za bolju popunjenost smještaja, kojeg svaki domaćin već posjeduje. Što lokalno iskustvo znači, kome je važno i kako ga koristiti?

Authentic local experience bi se moglo prevesti kao izvorno lokalno iskustvo, a pojam se odnosi na trend u turizmu kojeg, zapravo, i nije baš sasvim jednostavno definirati. Obuhvaća niz pojava koje imaju jedinstven cilj - zadovoljstvo gosta. I to onoga gosta koji traži zadovoljstvo u upoznavanju istinskih i originalnih vrijednosti destinacije.

Takvih gostiju je mnogo i trend raste. Dovoljno je spomenuti preko milijardu i 160 milijuna pretraga ovog pojma na internetskim tražilicama i bezbroj internetskih stranica koje nude baš to - local experience u svim destinacijama svijeta.


Što je local experience?

Local experience ili lokalno iskustvo je doživljaj destinacije očima domaćina i prilika za upoznavanje turističkog mjesta na način na koji ga poznaju lokalci - domaćini. Autentičan doživljaj najčešće započinje već prilikom odabira i rezervacije smještaja i uključuje direktan kontakt s domaćinom - direct booking.
 

U svijetu koji bilježi porast turističkih putovanja preko 4 % godišnje, u svijetu koji je potrošački orijentiran, turizam kao proizvod polako gubi na vrijednosti, a turisti sve više traže doživljaje u kojima se, paradoksalno, neće osjećati kao turisti.

Informiraju se o destinacijama, posjećuju ih i prije dolaska u njih, prošeću našim ulicama iz svojih soba uz pomoć Google Eartha, a sve češće i apartmanima koje nudimo - video turama na stranicama internetskih oglašivača smještaja čije usluge koristimo.
 

Pa ipak, virtualni doživljaj destinacije ne može nadomjestiti stvarno iskustvo, neposredno i iskreno, kakvo možemo ponuditi samo mi domaćini i koje će se poslije nazivati - authentic local experience.


Definicija autentičnosti?

Zabodemo li nos u rječnik u potrazi za značenjem autentičnosti, ostat ćemo razočarani. Nabrajanje sinonima: izvornost, istinitost, iskrenost, vjerodostojnost, jedinstvenost, originalnost, nepatvorenost ili integritet, ne znači definiranje pojma, ali nam je ono sada barem malo bliskije.

Mogli bismo reći da je autentično ono za što možemo nedvojbeno potvrditi da pripada određenom vremenu i lokaciji. Na tom tragu, autentična turistička ponuda bi bila ona kakvu je nemoguće pronaći bilo gdje drugdje na svijetu. Autentičnost se često koristi i kad opisujemo ljude kojima smo okruženi pa ćemo reći za nekoga da je autentičan ako je "svoj", opušten, prirodan i iskren.
 

Najbolji domaćini su autentični, ali autentičnost nije nešto što se može naučiti. Dobra vijest je da je ona već u nama, samo ju trebamo osvijestiti. Jednako tako, naš je zadatak da prepoznamo autentične vrijednosti naše destinacije i pronađemo način da priču o njima prenesemo svojim gostima.

Sto ljudi, sto ćudi, dobro nam poznata izreka koja ukazuje na to kako nema osobe identične nekoj drugoj, a jednako je i s destinacijama gdje možemo primijeniti onu "svako naše malo misto ima svoje čari".

Te male čari naših mista mi već poznajemo. Te male čari nisu povijesna baština niti kulturna događanja. To nije crkva iz 9. stoljeća niti festival s tradicijom dugom 40 godina. Autentičnost je i tradicija i kultura, ali i puno više od toga.

Lokalno iskustvo - mjesto s najboljim zalaskom sunca
Lokalno iskustvo - mjesto s najboljim zalaskom sunca​
 

Za autentičnost je potrebna hrabrost. Lako je iskopirati poznate turističke modele i nuditi gostima uobičajenu jeftinu zabavu. Mnogo je teže pokazati ono što stvarno jesi i promovirati vrijednosti koje su ukorijenjene u našoj tradiciji i kulturi, i samo nama svojstvene. Jesmo li dovoljno hrabri da budemo autentični?

Autentičnost je ribarnica kod barba Jakova ispred njegove kuće na pjaci Klara, oko sedmice, kad se vraća kaićom iz riba. Najbolji domaći kulen bake Kate u Gornjem Prekrasnom par kilometara od naše kuće za odmor. Prečica do plaže s najljepšim zalaskom sunca. Zavučena konoba susjeda Mirka s uvijek friškim papalinama i rakija od kamilice kod none Matije u buti ispo zvonika. Stari bunar koji je nekada napajao čitavo selo, a danas zapušten, bunja na brdu koju pronađu samo oni rođeni pod sretnom zvijezdom.
 

Privatni smještaj - ulaznica za lokalni doživljaj

Gosti koji odsjedaju u privatnom smještaju radije nego u hotelima čine to zbog:
  • pristupačnijih cijena pa mogu priuštiti dulji boravak
  • fleksibilnosti
  • više prostora i privatnosti
  • mogućnosti direktnog bukiranja
  • lokalnog doživljaja

Kada bira privatni smještaj, osim kuhinje u kojoj želi spremati hranu po svom guštu, gost bira i direktan kontakt s lokalcima, odnosno domaćinom. Želi upoznati destinaciju "iznutra", njezine vrijednosti našim očima i ušima, traži iskustvo kakvo nije opisano u turističkim vodičima i viđeno u promotivnim spotovima.
 

Milenijalci koji, postaju premoćna skupina konzumenata turističkih putovanja, obožavaju lokalna iskustva. 8 od 10 milenijalaca bi radije potrošili novac na lokalne doživljaje, nego na kupovinu stvari i vješto zapakiranih turističkih proizvoda.

I zato, ispišimo vlastiti vodič kroz destinaciju, drugačiji od onog otisnutog na turističkim brošurama i promotivnim materijalima bilo koje vrste. Ne moramo svojim gostima biti vodiči, ali im možemo ponuditi alternativnu (turističku) rutu, bilo usmenom predajom, ispisom na običnom papiru ili kroz objave na našim web stranicama i društvenim mrežama. Ponudimo local experience u našoj destinaciji.

Preko 80 % turista u dobi od 18 do 40 godina traži lokalne doživljaje.

Gdje je najbolja kava u gradu? Tko izrađuje tradicionalne suvenire? Gdje kupiti domaće povrće? U kojem baru plesati s domaćinima do jutra? Kako zaobići turistički razvikana mjesta? Vrijednosti zbog kojih je naša destinacija atraktivna izvan glavne sezone? Mjesta vezana uz lokalne legende ili običaje o kojima još nema pisanog traga...

Nastavi niz, postavi pitanje i ponudi odgovore. Svaka posebnost pa čak i ono što svako mjesto ima, ali je svugdje ipak drugačije, poput savršenog mjesta za ispijanje jutarnje kave, čini autentičnu turističku ponudu naše destinacije.

"Kako da moj odmor bude zanimljiviji", često pitaju gosti, svjesni da će svatko tko je bio, recimo u Splitu, posjetiti Dioklecijanovu palaču. Oni traže nešto drugačije, a što je to još vrijedno pažnje, znamo samo mi, lokalci, domaćini.

I zato, navedi ono što je jedinstveno u tvojem gradu ili mjestu, a mi ćemo ispričati priču o tome i pomoći vam složiti vodič kroz lokalne doživljaje za vašu destinaciju.

Pomogni ispričati najljepšu priču o svojem malom mjestu ili gradu i tako sačuvati njegove istinske vrijednosti od zaborava.
 
Pošalji priču na e-mail ili anonimno ispuni sljedeće okvire, a mi ćemo ispričati drugačiju, ali najljepšu, priču o tvojoj destinaciji...


Spremi

​Kupujmo banijsko: Popis proizvođača i OPG-ova za podršku potresom opustošenim područjima

Što posjetiti u Karlovačkoj županiji - otkrivamo čari Karlovca i okolice kroz 10 izazova pitalice

Teško je naći dobra (domaćeg) čovjeka - manjak radnika obilježit će turističku 2023.

​Kamin na struju: 8 razloga zašto ugraditi električni kamin u apartman

7 koraka do bolje sezone koji ne uključuju sjedenje s natpisom uz cestu

Paušal za privatne iznajmljivače lako može biti 750 kuna po krevetu u 2019. godini

Srebrna i zlatna dekoracija u kući, stanu ili apartmanu: 5 važnih savjeta za ljepši interijer

Koje su najgore boje zida za spavaću sobu koje trebate izbjegavati?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Nedo Pinezić: Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i BORGijanje društvenog uređenja

15 % veća boravišna pristojba za iznajmljivače paušaliste u 2019. godini?

Popularno: