Propisi i Zakoni
31.2K

Porez na kuće za odmor: Što trebaju znati iznajmljivači u 2024. godini?

U 62 općine i grada porez na kuće za odmor je maksimalnih 5 eura po kvadratu. U nekim jedinicama lokalnih samouprava obvezu plaćanja ovog poreza imaju i privatni iznajmljivači

Ponekad je bolje ništa ne znati - uzrečica je stara, neprimjenjiva u oblasti poslovanja i poreznih davanja. Kada je u pitanju naša imovina, nekretnine s kojima raspolažemo i koje su izvor naših prihoda - moramo znati sve što bi nas eventualno moglo obvezati na plaćanje poreza ili dovesti u nezgodnu situaciju ako tu obvezu previdimo ne poznavajući je. Obveza neće nestati zatvorimo li uši i oči.

Kao i sve obveze i propisi koji potiču decentralizaciju pa odluke spuštaju na lokalnu razinu, i aktualni Zakon o lokalnim porezima (NN 115/16, 101/17, 114/22, 114/23) čije izmjene su na snazi od 1. siječnja 2024. ne daje jedan jednostavan i konkretan odgovor na obvezu plaćanja poreza na kuće za odmor za iznajmljivače smještaja u domaćinstvu.

 

Tko plaća porez na kuće za odmor?

Bez obzira na to što neki od nas ne plaćaju porez na kuće za odmor, a posjedujemo nekretninu koju koristimo samo povremeno, to ne znači da ta obveza ne postoji niti da je nova. Ne znači ni da se novim Zakonom o lokalnim porezima uvodi dažbina koje prije nije bilo. Niti znači uvođenje poreza na nekretnine na mala vrata.

I ranije su jedinice lokalne samouprave imale slobodu propisati obvezu plaćanja poreza na kuće za odmor i većina je to učinila. O tome smo već pisali u ožujku prošle godine tekstu pod nazivom Moram li plaćati porez na kuće za odmor i paušalni porez za iznajmljivače u istom objektu?. 
 

Prema nekim procjenama, iako obveza plaćanja poreza na kuće za odmor već postoji, u Hrvatskoj se oporezuje tek svaka četvrta takva, povremeno korištena, nekretnina. Za proračun jedinica lokalne samouprave to znači ukupan manjak od 60 milijuna eura. Zato možemo očekivati da će se početi sustavnije provoditi obračun i naplata obveze plaćanja poreza po osnovi povremeno i sezonski korištenih nekretnina

Novo u Zakonu o lokalnim porezima (ZLP) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2024. je stavak (2) članka 25. kojim je jasno određeno da "obveza plaćanja poreza na dohodak s osnove obavljanja djelatnosti iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova prema odredbama posebnog propisa o porezu na dohodak nema utjecaja na utvrđivanje statusa kuće za odmor".

Kao što smo ranije pisali u navedenom članku iz ožujka 2023., korištenje nekretnine u svrhu pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu nas ne oslobađa obveze plaćanja poreza na kuće za odmor. Plaćanje poreza na dohodak od iznajmljivanja se smatra oporezivanjem po drugačijoj osnovi, nego što je to slučaj s porezom na kuće na odmor, pa nema dvostrukog oporezivanja, podučavaju nas brojna mišljenja koja je dosad Porezna uprava objavila.

 

Što se smatra kućom za odmor?

Jedinice lokalne samouprave (JLS) nisu obvezne propisati porez na kuće za odmor. Prema aktualnim propisima, one koje naplaćuju ovaj porez, mogu odrediti godišnji iznos poreza u rasponu od 0,60 do 5,00 eura po metru četvornom korisne površine. Do ove godine ti iznosi su bili od 0,60 do 1,99 eura. Značajno povećanje maksimalne visine ovog poreza od ove godine propisano je kao kompenzacija onim općinama i gradovima koji su se odrekli svojih prireza. 

Zakonom je definirano da kuća za odmor može biti "dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski". 
 

Koristi li se neka nekretnina stalno, povremeno ili sezonski, utvrđuje porezno tijelo na temelju podnesenih dokaza i činjenica. Koje su to činjenice i dokazi, nigdje nije propisano. Prijavljeno prebivalište na adresi nekretnine, mišljenje je Porezne uprave, nije dovoljan dokaz o korištenju tijekom čitave godine. Dokažemo li da koristimo nekretninu za stanovanje, što uključuje i dugotrajni najam, možemo biti oslobođeni ove porezne obveze 

U skladu s navedenim, dokaz o korištenju tijekom čitave godine bi mogao biti i kratkoročni najam, ali onakvo poslovanje pružanja usluge smještaja u domaćinstvu, koje nije samo sezonsko, već se proteže kroz mjesece izvan sezone.

 

Maksimalan porez u 62 općine i grada

Na stranicama Porezne uprave - Porezna konkurentnost - Porez na kuće za odmor su dostupni podaci o visini poreza po gradovima i općinama. 303 jedinice nisu mijenjale porezne obveze na osnovi kuća za odmor u odnosu na 2023., čak 240 JLS-ova je povećalo taj porez.
 

94 općine i grada ne naplaćuju porez na kuće za odmor, mahom su to kontinentalne jedinice lokalne samouprave. Priliku za naplatu maksimalnog poreza su iskoristili: Bale-Valle, Baška Voda, Bibinje, Bilice, Biograd na Moru, Bol, Brela, Brtonigla, Buje, Crikvenica, Dubrovnik, Fažana, Gradac, Janjina, Karojba, Kastav, Kolan, Labin, Lokve, Lopar, Makarska, Mali Lošinj, Milna, Molve, Motovun, Novalja, Novi Vinodolski, Novigrad u Istri, Okrug, Opatija, Oprtalj, Pag, Pašman, Pirovac, Podgora, Poreč, Preko, Privlaka, Pula, Raša, Rijeka, Rovinj, Selca, Supetar, Sveta Marija, Sveti Filip i Jakov, Šibenik, Tar-Vabriga, Tisno, Tkon, Tribunj, Tučepi, Tuhelj, Umag, Vis, Višnjan, Vodice, Vodnjan, Vrsar, Zagreb, Žminj i Župa dubrovačka

 

Kako utvrditi obvezu plaćanja?

U skladu s Općim poreznim zakonom (NN 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 42/20, 114/22), članak 3. za utvrđivanje obveze plaćanja poreza je nadležno porezno tijelo. U slučaju poreza na kuće za odmor, porezna tijela su financijski odjeli gradova i općina.

Sve fizičke osobe imaju obvezu podnošenja porezne prijave pa bismo tako i mi u ovom slučaju trebali prijaviti porez na kuću za odmor gradskom/općinskom financijskom odjelu u svrhu utvrđivanja porezne obveze ako posjedujemo nekretninu koju koristimo povremeno, makar to bilo i za iznajmljivanje turistima.

 

Rokovi za prijavu poreza na kuću za odmor su do kraja ožujka za tekuću godinu

​Kazne za neprijavljivanje poreza su propisane člankom 56. Zakona o lokalnim porezima. Za fizičke osobe one se kreću između 10,00 i 660,00 eura. Za obrtnike, fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost i pravne osobe te kazne su značajno veće i iznose od 130,00 do 3310,00 eura. Stoga je mudro kontaktirati nadležno porezno tijelo pa provjeriti svoje porezne obveze u slučaju da raspolažemo nekretninom koju koristimo povremeno, u cijelosti je ili djelomično iznajmljujemo, na području grada ili općine koji naplaćuju ovaj porez. 

Vaše mišljenje i praksa su nam važni! Molimo, odvojite malčice dragocjenog vremena za odgovor na anketu sa samo četiri pitanja...
 

 

CF disclaimer
Spremi

Pješačka staza uz rijeku Krčić - jesmo li svjesni rajske čarolije prirode u vlastitom dvorištu?

38 posto noćenja ostvareno u obiteljskom smještaju, 22 posto u hotelima

Je li čišćenje snijega ispred kuće za odmor i apartmana dobra ili loša ideja?

​Bijeli blagovaonski stol: Kako se bijeli stol uklapa u moderan ili tradicionalan interijer?

Siva boja za zid: Je li siva boja pametan odabir i kada je koristiti u interijeru?

Ljudski faktor X - nepoznanica za koju se više ne možemo pretvarati da je ne vidimo

​Pravokutni, kvadratni, ovalni ili okrugli stolić za dnevni boravak – što odabrati?

Konferencija 3T 2021.: Kako preživjeti pandemiju?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zakon o članarinama u turističkim zajednicama: Tko ih plaća i kome idu sredstva?

Kategorizacija apartmana i kuća za odmor - utječe li datum rješenja na naše financijske obveze?

Popularno: