Ideje i trendovi
16.2K

Oglašavanje apartmana: Važnost opisa smještaja

Opis smještajnog objekta je važan prodajni alat. Odmjerimo riječi i spojimo ih u poruku optimizma, srdačnosti i otvorenosti, kako bismo gostu poželjeli dobrodošlicu i njegov interes za našu smještajnu ponudu pretvorili u rezervaciju

Opis smještajnog objekta, često sveden na par rečenica koje su smještene ispod fotografija, jednako tako često ne smatramo važnim. Iako fotografije govore 1000 riječi i izuzetno su važne za dizajniranje kvalitetnog internetskog oglasa smještaja i promotivnog materijala, tekstualni dio oglasa je jednako važan i često utječe na konačnu odluku gosta o rezervaciji.

Na što bismo trebali pripaziti kada sastavljamo tekst za oglašavanje smještaja? Kada smo pisali o tome što sve iznajmljivač mora znati i koje vještine posjedovati, zaboravili smo navesti da bi iznajmljivač trebao imati znanja copywritera. Srećom, slijedimo li ovih par savjeta, neće nam trebati pomoć stručnjaka.

Prilikom pisanja opisa smještajne ponude, treba obratiti pažnju na sljedeće:
  1. Odrediti publiku kojoj se obraćamo
  2. Odabrati ton tekstualnog opisa smještaja
  3. Pronaći ključne riječi koje ćemo koristiti
  4. Uvodnom rečenicom zadržati pažnju gosta
  5. Paziti na količinu i redoslijed informacija

Mogli bismo reći i da je redoslijed onoga na što trebamo obratiti pažnju otprilike takav.
 

1. Kakve goste želimo privući?

Dvije su osnovne odrednice koje utječu na sadržaj i ton našeg opisa:
Publika kojoj se obraćamo, ovisno o afinitetima i željama gostiju za koje želimo da obrate pažnju na naš oglas smještaja, često je određena vrstom i imenom stranice internetskog oglašivača za koju pišemo tekst. To znači da ćemo, ovisno o oglašivaču i prilagođavati opis smještajnog objekta.

Primjerice, poznato je da Airbnb više koristi mlađa populacija pa ćemo u tom slučaju u tekstualnom opisu naglasiti blizinu sadržaja koji privlače goste u dobi između 20 i 40 godina, dok ćemo na stranicama, recimo Booking.com-a, u opis smještaja dodati sve atrakcije koje su namijenjene široj publici.
 

Ako pišemo tekst za vlastitu web stranicu, ne bi bilo loše podijeliti ga na odjeljke za različitu publiku te navesti posebnosti za svaku od ciljnih skupina gostiju koje želimo ugostiti pod vlastitim krovom.

Ako smo svoju ponudu dizajnirali specijalno za određenu vrstu gostiju ili su objektivne okolnosti naše ponude ograničavajuće, primjerice, želimo samo goste koji traže miran odmor ili je lokacija našeg objekta na osami, daleko od zabavnih sadržaja, pisat ćemo tekst s naglaskom na prednosti baš takve vrste odmora.

Ciljnu skupinu gostiju imat ćemo u vidu čitavo vrijeme dok pišemo tekst i obraćat ćemo se direktno gostu. Ne pišemo tekst Airbnb-u, nego gđi. Jane Doe iz Anytowna i upravo njoj će biti upućena naša poruka. Vizualizirat ćemo to.
 

2. Pogodimo pravi ton

Kao da komponiramo pjesmu, odabrat ćemo pravi ton jer je intonacija opisnog teksta smještaja ključna za osvajanje gosta. Optimizam, srdačnost i otvorenost bi se trebali iščitavati između redaka gusto posloženih slova. Skrivena poruka koju šaljemo je puno moćnija od samih riječi utisnutih na podlogu oglasa.
 

Budimo iskreni!

Ton opisa ćemo uskladiti i s ciljanom publikom kojoj se obraćamo. Primjerice, nudimo li smještaj za avanturiste koji traže blizinu adrenalinskih sadržaja u prirodi, potražit ćemo riječi koje će prenositi energičnost i vedrinu kakva odgovara takvoj vrsti odmora. Nećemo napisati "rustikalna kuća na selu u blizini svih potrebnih sadržaja", već "čujete li ptice oko naše kuće na selu, tek par koraka od parka prirode i adrenalinskog parka" i slično.
 

3. Ključne riječi tekstualnog opisa smještaja

Ključne riječi su riječi koje bi naš potencijalni gost mogao upisati u tražilicu kod potrage za apartmanom u Hrvatskoj iz svojih snova. Rečenicu bismo mogli započeti "Nada apartmani u Gornjem Prekrasnom se nalaze u centru...". To je dobar pokušaj da pomognemo gostu da nas lakše pronađe kad u tražilicu ukucava "apartmani u Gornjem Prekrasnom".

Prilikom opisivanja objekta izbjegavat ćemo otrcane fraze koje tvrde da je nešto najbolje ili najljepše, tako postavljamo vrlo visoko letvicu očekivanja gosta, a ne možemo biti sasvim sigurni da ćemo ta očekivanja moći zadovoljiti. (Pročitaj: Koliko su važne recenzije gostiju i kako upravljati komentarima na smještaj.)

Važnost opisa smještaja

Iako je jezgrovitost važna bez pretjerivanja brojnim epitetima, dodavanje pridjeva stvara atmosferu koja zadržava pažnju gosta. Slobodno opišite svoj smještajni objekt riječima poput "suvremen dizajn" ili "rustikalna kuća", ali još bolji efekt imaju usko specijalizirani pridjevi poput "shabby shic", "eklektičan stil" i slično.
 

Pridjeve ćemo koristiti samo u opisivanju atmosfere objekta i okućnice, a izbjegavati prilikom opisivanja interijera. Tu su učinkovitije konkretne i objektivne informacije.


4. Uvod je ljubav na prvi pogled

Uvodna rečenica je poput udice bačene u vodu, ješka za dobivanje pažnje suvremenog čitatelja. Ona je prvi pogled u oči, prilika za kratko upoznavanje i uspostavljanje povjerenja. Tom rečenicom želimo reći: Znam što tražiš i čuvam to za tebe.

Odaberimo najznačajniju pogodnost iz naše ponude, imajući opet u vidu kome se točno obraćamo, i ponudimo ju već u prvoj rečenici. Nešto kao "Nada apartmani u Gornjem Prekrasnom se nalaze u samom centru mjesta, ali žamor kamenitih uličica ne dopire do terase na krovu koja vam je na raspolaganju."
 

5. Tijek informacija o smještaju

Ovdje su mišljenja podijeljena pa netko preporučuje da opis smještajne ponude započnemo od srca objekta, dnevne sobe ili terase, mjesta za okupljanja, šireći se polako iz interijera prema okućnici i destinaciji. Drugi savjetuju tijek informacija o smještaju od lokacije i okućnice prema unutra.

Odaberite model koji vam se najviše sviđa, ali opis destinacije ostavite za kraj. Ono važno u destinaciji, gost najvjerojatnije već zna i lako pronađe na mjestima koja su rezervirana za takve informacije. Ovdje je zbog naše smještajne ponude i to je priča koju želi pročitati.
 

Prilikom opisivanja interijera počet ćemo s dnevnom sobom i kuhinjom, a zatim gosta povesti na intimnija mjesta, u spavaću sobu pa kupaonicu.

Tekst ćemo podijeliti u odlomke, gdje god je to moguće, kako bi bio što čitljiviji i pregledniji te kako bi gost, brzim pregledom, mogao pronaći onu informaciju koja mu je najvažnija. Nemojmo pretjerivati s duljinom teksta niti s količinom informacija. Pažnja je poput mačke (ove gore snimljene u Hemingwayevoj kući i svake druge), kad je previše mazimo, ona nestane.
 

Prijedlog više: Recenzije gostiju opisuju našu smještajnu ponudu

Jesmo li već shvatili koliko su recenzije gostiju važne? Ne samo da nas motiviraju i ohrabruju (pozitivne) ili ukazuju na propuste koje bismo trebali ispraviti (negativne), komentari na smještaj nam pokazuju i što je gostima važno te što im se posebno svidjelo kod nas. To su stvari koje bismo trebali istaknuti i u svojem opisu smještaja.

Jedan je poznati pisac rekao kako ne pišemo zato što želimo nešto reći, nego zato što imamo nešto za reći. Imamo izvrsnu turističku priču i smještaj za pamćenje pa imamo i nešto o tome za reći i mnogo toga za opisati. Piši srcem!
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

IQM VODICE: Suradnjom do kvalitetnije turističke ponude, zadovoljnijih gostiju i stanovnika

Granice otvorene za građane deset europskih zemalja - brže u Hrvatsku preko stranice Enter Croatia

TZ Vukovarsko-srijemske županije poklanja svojim iznajmljivačima jednogodišnji period oglašavanja na Apartmanija.hr katalozima

Potpore u turizmu – kratki vodič za iznajmljivače

Sigurnosni sefovi za opuštenije goste u apartmanima i bolje osiguranje našeg poslovanja

​Grijanje na pelete: Koje su prednosti i nedostaci grijanja na pelete?

Ko vidi turizam? - druženje uz razgovor o problemima i potencijalima kulturnog turizma u krizi

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Domaćine brzo zbori i na upit gosta odgovori

​10 lekcija koje nas je 2017. godina naučila o turizmu

Popularno: