Postoji tajna
veza izmeÄ‘u gostoljubivosti i Å¡paroge, jednog od najzanimljivijih poklona majÄice prirode u naÅ¡im krajevima.
IznajmljivaÄi smjeÅ¡taja dobro znaju Å¡to je
briga o gostu, a većina nas zna i Å¡to je Å¡paroga. Ili barem mislimo da znamo. Mnogi bi se mogli iznenaditi pred Äinjenicom da je Å¡paroga trajnica iz porodice ljiljana. Raste do visine metra, a cvate od svibnja do lipnja. U naÅ¡im krajevima se beru mladi izdanci Å¡paroge prije nego procvjeta. U puÄkoj medicini se, osim izdanaka, koriste joÅ¡ i korijen te sjemenke ploda Å¡paroge. Postoji mnogo vrsta Å¡paroga, od uzgojenih do samoniklih, a nama su najzanimljivije ove naÅ¡e divlje, priobalne, koje su zauzele nezamjenjivo mjesto u domaćoj gastronomskoj ponudi, posebno meÄ‘u specijalitetima istarske i dalmatinske kuhinje.
Nutritivne vrijednosti šparoge
Tajna veza šparoge i gostoprimstva
Da bi otkrili
povezanost Å¡paroge i brige o gostu, moramo otputovati u daleku povijest izvan prostora Mediterana. Prije gotovo 5000 godina, Kinezi su prvi otkrili Äudesne sposobnosti ove neugledne biljke. Nije bila u pitanju mediteranska vrsta, već
Asparagus lucidus, koja se u Kini upotrebljavala za lijeÄenje respiratornih i dermatoloÅ¡kih problema. I danas se Å¡paroga u puÄkoj medicini slavi kao jedna od ljekovitijih biljki te se, bez obzira na vrstu, upotrebljava za proljetno Äišćenje organizma zbog svojih diuretiÄkih svojstava, za skidanje temperature, ublažavanje bolova, a novija znanstvena istraživanja dokazuju i antikancerogeno djelovanje.
Mnogi joj pripisuju i afrodizijaÄka svojstva. U indiji je najpoznatija Shatavari, vrsta Å¡paroge koju Indijci nazivaju `ona koja ima tisuću muževa´, jer potiÄe ženski libido do nezamislivih visina, a Shatavari se koristi i za izradu tonika za pomlaÄ‘ivanje
Vjerojatno su sve to razlozi zbog Äega su stari narodi
Å¡parogu poklanjali gostima u znak dobrodoÅ¡lice. Od korijena Å¡paroge pripremala se blagotvorna kupka koja je ujedno bila simbol najveće pažnje prema gostu. Kineska medicina, koja i dan danas ima svoje poklonike, istiÄe Å¡parogu kao sredstvo za izazivanje uzviÅ¡enih osjećaja ljubavi i prijateljstva. Otud veza izmeÄ‘u Å¡paroge i gostoprimstva. Pa zaÅ¡to onda ne bismo i mi taj dar krÅ¡a iskoristili da pokažemo uvažavanje gostu koji odsjeda u naÅ¡im apartmanima?
Å paroga, kraljica jednostavnih jela
Å paroga se bere u travnju i svibnju, a ponekad je nalazimo i u listopadu, za toplijih godina koje su uÄestale u naÅ¡em podneblju.
Smrznuta Å¡paroga zadržava svoj aromatiÄan i jedinstven okus. Dovoljno ju je kratko prokuhati u uzavreloj vodi, ocijediti te pospremiti u plastiÄnim vrećicama u zamrzivaÄ. Tako pripremljenu Å¡parogu možemo kasnije koristiti za razliÄita tradicionalna jela: salate s jajima, rižoto ili kao prilog uz mesne nareske.

U tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji, Å¡paroge se pripremaju na jednostavan, pomalo starinski naÄin, naÄešće u salatama i fritadama, dok moderan kulinarski izriÄaj Å¡parogama pridaje božansku moć u oplemenjivanju raznolikih jela: od ukusnih juha, preko rasplesanih kombinacija plodova mora i mesa u rižotima ili tjesteninama.
Å paroga iz uzgoja je mesnatija i manje aromatiÄna, a slabija su i njezina blagotvorna svojstva. Europljani vole bijelu Å¡parogu. Ona se razlikuje od Å¡paroge uobiÄajene
zelene boje samo po naÄinu uzgoja. Prekriva se nepropusnom folijom kako bi izgubila klorofil koji joj daje karakteristiÄnu boju. Takva Å¡paroga ima niže nutritivne vrijednosti. Mi joÅ¡ uvijek iznimno cijenimo divlju Å¡parogu koju možemo pronaći na plodnim tlima uz morsku obalu. I divlja Å¡paroga se može kiseliti te posluživati uz prÅ¡ut ili neke druge specijalitete iz domaće kuhinje.
Recepti
Kisele divlje šparoge
Sastojci:
1. 7 dcl vode
2. 3 dcl bijelog octa
3. 5 žliÄica malih Å¡ećera
4. 1 žliÄica mala soli
5. par zrna papra
6. oko 1/2 kg šparoga
Priprema:
1. Vodu, ocat, šećer, sol i papar kratko prokuhati i pustiti da se tekućina ohladi.
2. Å paroge oÄistiti tako da ostavimo samo mekani dio biljke te ih svježe poslagati u teglice s vrhom prema gore, ali tako da Äitave stanu u teglicu
3. Ohlađenu prethodno pripremljenu tekućinu uliti u teglice tako da u potpunosti prekrijemo šparoge
4. Otklopljene teglice poslažemo u veći lonac te dolijemo vode tako da voda dođe gotovo do vrha teglice
5. Stavimo lonac na vatru i pustimo da voda prokljuÄa
6. Kuhamo 15 minuta
7. Nakon 15 minuta vadimo teglice te ih još vruće zatvaramo kako bi nastao vakuum od topline
8. Čuvamo ih na tamnom mjestu iduća 2 mjeseca. Taman do sezone!
Napomena: Drvenaste dijelove stabljike koji vam ostaju nakon Äišćenja ne morate baciti. Od njih se može napraviti ukusna juha ili temeljac za neko drugo jelo, na primjer rižoto.
Čaj od šparoge
Goste možemo poÄastiti i Äajem od Å¡paroge koji je izvrstan za detoksikaciju:
Sastojci:
1. 15 g korijena šparoga
2. 1/2 l bijelog vina
Priprema: Što sitnije isjeckani korijen šparoge prokuhamo u vinu te poslužimo po 1 dcl u znak pažnje i dobrodošlice.
Dozvola za branje šparoga
U Hrvatskoj rastu Äetiri vrste Å¡paroga:
Asparagus acutifolius (oštrolisna šparoga),
Asparagus tenuifolius (tankolisna šparoga),
Asparagus maritimus (
morska šparoga) i
Asparagus officinalis (ljekovita ili vrtna šparoga). Prije nekoliko godina se podigla bura oko uredbe da je
za branje Å¡paroga potrebno ishoditi dozvolu Uprave za zaÅ¡titu prirode Ministarstva kulture. To je toÄno, ali, prema
Zakonu o zaštiti prirode (NN 70/05, 139/08), odnosno
Pravilniku o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 99/09), dozvola je potrebna samo za tri posljednje navedene vrste šparoga. One su rjeđe u prirodi i ne koriste se u komercijalne svrhe.
S druge strane,
oÅ¡trolisna Å¡paroga je Å¡iroko rasporstranjena i najÄešća vrsta na naÅ¡im obalama. Najveći je problem Å¡to je mlade izdanke svih vrsta vrlo teÅ¡ko razlikovati. MeÄ‘utim, odrasle biljke zaÅ¡tićenih vrsta Å¡paroga imaju zeljastu stabljiku koja zimi odumire, dok oÅ¡trolisna Å¡paroga ima drvenastu stabljiku koja prezimljuje i koju prepoznajemo po Å¡umama i obroncima kao bodljikavi grmić ili Å¡parožinu.

U proljeće, Å¡parožina Äuva desetak do petnaestak mladih izdanaka koje rado susrećemo u naÅ¡im tanjurima. Berba oÅ¡trolisne Å¡paroge je dozvoljena i neograniÄena. Nije potrebna nikakva dozvola, već samo strpljenje i `oko sokolovo´.
Za
uspjeÅ¡no poslovanje u turizmu takoÄ‘er je potrebno strpljenje i `oko sokolovo´ kako bismo uoÄili priliku da ponudimo svojim gostima neÅ¡to drugaÄije, neÅ¡to Å¡to može iskusiti samo kod nas. NeÅ¡to poput gostoprimstva s jedinstvenom aromom Å¡paroge. Znamo, Å¡paroge su toliko slasne da bismo ih radije pojeli sami, ali i odricanje je jedan od tajnih sastojaka uspjeha.. zar ne :)