Aktualno
22.2K

Istra Bike&Bed – Natječaj za poticanje raznolikosti ponude privatnog smještaja

S više od 500 kilometara biciklističkih staza i ponudom smještaja s oznakom Istra Bike&Bed, Istra je vodeća regija na području cikloturizma. Dobra vijest za istarske iznajmljivače je dodjela potpora za opremanje smještaja u skladu s Istra Bike&Bed standardima

Prizori s biciklima na krovovima automobila sve su češći na našim cestama, mada većina cikloturista ne putuje duboko u unutrašnjost Hrvatske. Većina ih za odmor bira Istru, prvu domaću regiju koja je prepoznala vrijednost cikloturizma i važnost raznolikosti turističke ponude. Danas Istra ima više od 500 kilometara biciklističkih staza, koje povezuju regionalne turističke atrakcije, te ponudu smještaja s oznakom Istra Bike&Bed koja se može pronaći na Istra bike stranicama.

U skladu sa svojom politikom raznolikosti smještajne ponude, ali i s ciljevima Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, Upravni odjel za turizam Istarske županije je objavio Javni poziv poticanja diversifikacije privatnog smještaja kroz projekt ISTRA BIKE&BED u 2016. godini.

Iz proračuna Istarske županije će se za ovaj projekt izdvojiti 200.000 kuna, a financirat će se čak 80 % prihvatljivih troškova pojedinačnih projekata uz maksimalni iznos potpore po pojedinom prijavitelju od 10.000 kuna. Prihvatljivi troškovi su oni čiji je cilj prilagodba smještajnog objekta kriterijima za dodjelu Istra Bike&Bed oznake.
 

Natječaj je otvoren do 31. prosinca 2016., a prijaviti se mogu mali poduzetnici (trgovačka društva, obrti i zadruge), seljačka domaćinstva (OPG-ovi), fizičke osobe, odnosno privatni iznajmljivači

O uvjetima za dodjelu Bike friendly oznaka, već smo pisali u članku Iznajmljivači i cikloturizam, a o potencijalima cikloturizma nam je pričao i Marin Čotar, pionir cikloturizma U Hrvatskoj. Kao odgovor na navedene članke, dobili smo veliki broj upita naših članova, iz različitih dijelova Hrvatske, o mogućnostima prilagodbe smještajne ponude cikloturistima. Privatni iznajmljivači u Istri ovako će dobiti priliku da popune rupe u budžetu i dodaju novu vrijednost svojoj ponudi smještaja.

`Život je poput vožnje bicikla. Nećeš pasti ako ne prestaneš vrtjeti pedale´, jedna je od popularnih izreka o biciklizmu, a slično je i s iznajmljivanjem smještaja – traži konstantna ulaganja, pogotovo danas kada je konkurencija na domaćem tržištu sve veća. I zato se nadamo da će i ostale županije slijediti primjer Istre te potaknuti privatne iznajmljivače na podizanje kvalitete i širenje vlastite smještajne ponude.

Najveća vrijednost cikloturizma je u činjenici da biciklisti radije biraju proljetne i jesenske mjesece, kada nisu velike vrućine, za uživanje svom u aktivnom odmoru. Stoga bi istarski natječaj mogao biti znak da Hrvatska konačno kreće putem sustavnog i promišljenog razvoja domaće turističke ponude i izvan sezone.

Ako ste slučajno među sretnicima koji svoje apartmane, sobe ili kuće za odmor, iznajmljuju na području Istre i zainteresirani ste za dobivanje potpore, detalje Natječaja potražite ovdje
Spremi

Potrošnja turista: Koliko se promijenila potrošnja turista u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina?

Nelegalno iznajmljivanje ponovno u nadležnosti turističke inspekcije

​10 trendova koji bi mogli potrajati i nakon krize u turizmu

Prijave za online sudjelovanje na Forumu obiteljskog smještaja Grada Zagreba do kraja tjedna

Ruža Zagrebačke županije - otvorene prijave za nagradu najboljima u turizmu u 6 kategorija, uključujući i smještaj

Od putnih sanduka do kofera na kotačima, čiji izum dugujemo i jednom hrvatskom građaninu

5. Dani cikloturizma u Sinju: Prezentacije, rasprave, edukacije, izleti, umrežavanje

​Kako se iznajmljivači mogu prilagoditi brzorastućem zelenom turizmu?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

e-Visitor preplašio iznajmljivače smještaja na crno?

Popis udruga iznajmljivača smještaja u Hrvatskoj

Popularno: